STEAM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik) eğitimi için bir STEAM laboratuvarı kuruldu. Öğrenciler deniz odaklı STEAM projeleri üretti. Öğrenci ve öğretmenlerin bir araya geldiği "İnteraktif Atölyeler" düzenlendi
Alanında uzmanlaşmış, sürdürülebilir ve yenilikçi bir özel kimya ürünleri şirketi olan Clariant, TURMEPA'yı 2018'den beri sponsor olarak desteklemeye devam ediyor. Clariant’ın desteklediği TURMEPA’nın “Çocuklar Suyu Kodluyor. H2Okullu Oldu!” projesi ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışanİstanbul Kalkınma Ajansı’nın Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında aldığı hibe ile tamamlandı. Projeye Clariant’ın yanısıra Koçtaş ve Halkalı Kağıt da sponsorluk desteği verdi.
Projenin jüri ve öğrencilerin katılımıyla üç aşamadan oluşan proje değerlendirme süreci Ağustos ayında gerçekleşti. Öğrenciler, jüri üyeleri ile online olarak bir araya gelerek kendi projelerini anlatma imkanı buldular. Eylül ayında ise “İnteraktif Atölyeler” adıyla öğrenci ve öğretmenlerin hem keyifli vakit geçirip hem de teknoloji ile buluştukları 45’er dakika süren bir program hayata geçirildi. Bu programda katılımcılar, eşzamanlı olarak başlayan atölyelerde daha önce kendileri ile paylaşılan malzeme listesindeki ekipmanları kullanarak yeni STEAM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik) projeleri üretmeyi deneyimledi. Ortaokul öğrencilerinin deniz kirliliğiyle mücadele etmek amaçlı kodlama yöntemiyle geliştirdikleri projesonuçları TURMEPA’nın 9 Kasım’da düzenlediği çevrimiçi ödül töreni ile açıklandı. Öğrencilerin öğretmenlerinin desteğiyle hazırladığı 42 proje arasından 12 proje ödül almaya hak kazandı. En Bilimsel, En Özgün, En Uygulanabilir ve En Sürdürülebilir olmak üzere dört kategoride dereceye giren birinci, ikinci ve üçüncülere madalya ödülü verilirken, kendi dallarında gelecek vadedenlere de Mansiyon Ödülü verildi.
“Çocuklar Suyu Kodluyor. H2Okullu Oldu!” projesinin bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Clariant Türkiye Genel Müdürü Köksal İbrahimoğlu, konu ile ilgili şunları söyledi: “Clariant olarak, bir kez daha bu derece önemli bir etkinlikte TURMEPA ile işbirliği yapmanın heyecanını yaşıyoruz. Gelecek nesiller için kodlama ve STEAM bilgisinin öneminin farkındayız. Çocukların edindikleri kodlama bilgilerini, su kaynaklarını ve denizleri korumak için faydalı bir biçimde kullanmaya çalışmaları hepimizi gururlandırıyor. TURMEPA ile devam eden bu iş birliğimizin sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızı yansıttığına inancımız tam. Bu proje ile çevreye daha duyarlı, sorumlu ve bilinçli bir nesil yetiştirmeye katkıda bulunmayı hedefliyoruz."
İstanbul Sarıyer’de yürütülen bu proje ile 2018 yılından bu yana 28 okula ulaştı. 5’inci ve 6’ncı sınıf öğrencilerinden oluşan 5 bin çocuğa ve 400 öğretmene denizler ve su kaynaklarının önemi anlatılırken, 60 öğretmene de STEAM eğitimleri verildi. Proje kapsamında Sarıyer Mehmet Akif Ortaokulu’nda inşa edilen STEAM laboratuvarında öğretmenlerin aldıkları STEAM eğitimi sonrası öğrenciler, mentorlar eşliğinde kendi projelerini ürettiler.
DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Hakkında
DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla, 8 Nisan 1994 tarihinde Rahmi M. Koç'un kurucu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası ile birlikte kuruldu. 2000 yılında Bakanlar Kurulu’nca alınan kararla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde etti. Hayata geçirdiği projelerle, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda kamuoyunun yakından tanıdığı TURMEPA, 25 yıl içinde Türkiye’nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşu haline geldi.
25 YILDA TURMEPA
• 8 milyon 330 bin öğrenciye çevre dersleri verilerek denizlerimiz sevdirildi,
• 18 bin 500 eğitimci yetiştirildi,
• 8.367 gönüllü sayısına ulaşıldı,
• Atık alım tekneleri ile 37 milyon 800 bin litre sıvı atık toplandı,
• 2 milyon 720 bin kilogram katı atığın denizlere karışması önlendi,
• TV programları, kamu spotu, yazılı basın ve billboardlarla 53 milyona ulaşıldı.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın