MERSİN’in Erdemli İlçesi’nde 2 bin 500 rakımdaki Eğriçayır Yaylası’nda organik bal üretimi yapan ödüllü arıcı Celal Çay, "Bu bölge de yaklaşık 2 bin çeşit çiçek var. Arılar çok zengin bir çiçek çeşidinden bal yapıyor" dedi.
Toros Dağları’nın zirvesinde, ilçeye 105 kilometre uzaklıkta bulunan Eğriçayır Yaylası’nda konuşlandırılan kovanlardaki arılar, ünü yurt dışına ulaşan bal yapıyor. Eğriçayır Yaylası’nın yerlilerinden ve atalarının 300 yıldır yaptığı meslek olan arıcılığı sürdüren Celal Çay, ürettikleri balın dünyada değer gördüğünü söyledi. Dünyanın değişik ülkelerinde 2 yılda bir gerçekleştirilen bal yarışmalarında aralarında dünya birinciliği olmak üzere birçok ödülü bulunan üretici Çay, arıcılığa 150 bin liralık bir yatırımla başladıktan sonra üretim kalitesi nedeniyle çıtayı yükselttiklerini belirtti.
’ÇOK ZENGİN BİR AROMASI VAR’
Daha sonra 1.5 milyon liralık yatırım yapmaları ve girmiş oldukları yarışmalardan elde ettikleri başarıların ardından taleplerin artığını ifade eden Çay, "Eğriçayır’da üretilen balın talep görmesinin nedeni bu bölgenin yazın çok kurak geçmesi. Bu durum bitkilerin suya çok zor ulaşmasını sağlıyor. Bitkiler susuz kalınca az nektar salgılıyor ama aroma bakımında çok zengin ve ayrıca bitki çeşidi bakımından da çok zengin oluyor. Bu bölge de yaklaşık 2 bin çeşit çiçek var. Arılar çok zengin bir çiçek çeşidinden bal yapıyor" diye konuştu.
EĞRİÇAYIR BALI ÖDÜLE DOYMUYOR
2 bin 500 rakımda bulunan arıların bal yapmaya başladığını ve eylül ayının sonuna kadar da süreceğini kaydeden Celal Çay, şunları söyledi:
"Burada atalarımız 300 yıldır bal üretimi yapıyor. Bizlerde bal üreticiliğini daha da geliştirmek için çaba gösteriyoruz. 2009 yılında Fransa’da yapılan organik bal yarışmasında ilk bronz madalyamızı aldık. Ondan sonra her yıl uluslararası yarışmalara katılmaya başladık. Katıldığımız yarışmalarda hep ödülle döndük. Şimdiye kadar yapılan yarışmalarda 2 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalya aldık. En son 2015 yılında İtalya’nın Bologna şehrinde yapılan organik bal yarışmasından altın madalyayla döndük."
’TALEPLERİ KARŞILAYAMIYORUZ’
Bölgede üretilen balın yurt içi ve yurt dışında yer alan gurme marketlerinde satışa sunduklarını belirten Çay, şöyle devam etti:
"Bal, talep edildiğinde hemen karşılanacak bir şey değil. Çalışmalarınız doğaya bağlı. Bir yıl öncesinde planlar yapmalısınız. Şu anda bal üretimimiz yılda 10 ton civarında bulunuyor. Bu üretim talepleri karşılamadığı için organik bal üretim yapan ve sertifikalı olan bal üreticilerimizden de bal temin ederek talepleri karşılamaya çalışacağız. Hedefimiz yılda 30 ton bal üretimi yapmaktır. Eğriçayır Yaylası’nda arılarımız organik bal yapmaya başladı."
Yorum Yazın