ORMAN VE SU İŞLERİ IĞDIR İL ŞUBE MÜDÜRÜ METE TÜRKOĞLU, “GÜNDE BİTKİ VE HAYVAN TÜRLERİNDEN 3 TANESİ YOK OLMAKTADIR, DÜNYANIN HER YERİNDE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ AZALTAN VEYA ONU OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN NEDENLERİN HEMEN HEPSİNDE DOĞRUDAN VEYA DOLAYLI OLARAK EN ÖNEMLİ ETKEN İNSANDIR” DEDİ.
Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, “Günde bitki ve hayvan türlerinden üç tanesi yok olmaktadır, dünyanın her yerinde biyolojik çeşitliliği azaltan veya onu olumsuz yönde etkileyen nedenlerin hemen hepsinde doğrudan veya dolaylı olarak en önemli etken insandır” dedi.
22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü kapsamında açıklama yapan Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, 1992 yılında imzalanan Biyoçeşitlilik Sözleşmesi’nin biyolojik çeşitlilik, canlıların farklılığını ve değişkenliğini, içinde bulundukları karmaşık ekolojik yapılarla birbirleriyle ve çevreleriyle karşılıklı etkileşimlerini ifade etmekte olduğunu söyledi. Türkoğlu, “İnsanların başta gıda olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılamasında vazgeçilmez bir yeri olan canlı kaynakların temeli biyolojik çeşitliliktir. Diğer bir deyişle biyolojik çeşitlilik bir ülkenin biyolojik zenginliğidir. Dünyanın giderek azalan canlı kaynakları ve giderek kirlenen toprak ve su kaynakları dikkate alındığında, ülkelerin sahip olduğu biyolojik çeşitlilik, stratejik bir güç durumuna gelmektedir. Son 100 yılda yaklaşık 300 bin bilinen bitki türünün yok olduğu göz önüne alındığında, bitki ve hayvan türlerinden halen günde üç canlı türü yok olmakta. Dünyanın her yerinde biyolojik çeşitliliği azaltan veya onu olumsuz yönde etkileyen nedenlerin hemen hepsinde doğrudan veya dolaylı olarak en önemli etken insandır” dedi.
Yorum Yazın