Manisa'nın çileği ile ünlü Köprübaşı ilçesinde Kaymakamlık, belediye ve ziraat odasının girişimleri ile Köprübaşı çileğine patent alındı.
Köprübaşı Belediye Başkanı Zafer Mergen, çilek üretiminin son yıllarda hızla yaygınlaştığı ilçede 5 binden fazla kişinin çilek üretiminden dolaylı yoldan ekonomik kazanç elde ettiğini, başlattıkları girişimlerin ardından Türk Patent Enstitüsü’nden “Çilekkent Köprübaşı” ve “Köprübaşı Çileği” adı altında 2 farklı patent aldıklarını söyledi.
Köprübaşı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çelik ise ilçede çilek üretiminin 20 yıl önce 3 çiftçinin üretimiyle başladığını, bugün 500 çiftçiyle 5 bin dönümlük bir alanda çilek üretimi yapıldığını belirtti.
Çilek üretimi artmaya devam ediyor.
Köprübaşı ilçesinde çilek üretimimin artmaya devam ettiğini, alınan patentlerle birlikte artık bir çok Avrupa ülkesine de çilek ihracat edilmesinin planlandığını kaydeden Mergen “Çilek, ilçemizin artık en önemli tarım ürünlerinden biri haline geldi. 20 yıl içerisinde çilek üretiminin hızla yayınlaşması ile birlikte ilçe ekonomimizin de can damarını da çilek oluşturmaya başladı. Meşhur Köprübaşı Çileğine patent almak için 1 yıl önce hem belediye, hem ziraat odamız hem de Köprübaşı Kaymakamlığımızın destekleri ile yola çıkmıştık. Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığımız müracaat sonucunda kısa bir süre önce müjdeli haberi aldık. Başvurumuzun sonucunda “Çilekkent Köprübaşı” ve “Köprübaşı Çileği” adı altında 2 ayrı patent almış bulunuyoruz. Bölgede oldukça meşhur olan ve özellikle iç piyasada kısa sürede tüketilen çileğimiz alınan bu patentler sayesinde artık bir dünya markası olacak. Patentlerimizin hem üreticilerimize hem de tüketicilerimize hayırlı olmasını diliyoruz. İlçemizde kısa bir zamana kadar tütün üretiminin dışında başka bir üretim olmazdı. Ancak ekonomik getirisi de çok fazla olan çileğin hızla yaygınlaşması ile birlikte ilçe ekonomisi daha da canlandı”
Çiftçilerimizde tarımda hızlı bir gelişme gösterdi
Çilek üretiminin artması ile birlikte ilçedeki üreticilerin kendilerini bir çok alanda geliştirdiğini kaydeden Mergen, “Üreticilerimiz daha önceleri çilek fidelerini farklı bölgelerden temin ediyordu. Ancak artık ilçemizdeki çilek üreticileri çilek fidelerini de kendileri üretip yeri geldiğinde satıyor. Çilek üretimi ile ilçemizde yaşanan gelişme diğer tarım ürünlerinde de kendisini hissettiriyor. Çiftçilerimiz çilek üretimi üzerine yaptıkları araştırmalar sayesinde tarımda bir çok yeniliği diğer ürünlerde de gerçekleştiriyor. Kısacası Köprübaşı ilçesi çileğin yanında diğer tarım ürünlerindeki de yenilikçi ve modern üretim anlayışı ile tam bir tarım kenti olma yolunda hızla ilerliyor” dedi.
20 yıl önce 3 üreticiyle başladı
Köprübaşı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çelik ise ilçede çilek üretiminin 20 yıl önce 3 çiftçinin üretimiyle başladığını söyledi.
Şuanda ilçede 500 üreticinin çilek üretimi yaptığını kaydeden Çelik “İlçemizde yaklaşık 5 bin dönümlük bir alanda çilek üretimi yapılıyor. 2018 yılı içinde çilek üretimimiz 11 bin tona ulaşmış durumda. Çilek üretimi çok geniş bir saha da gerçekleştirildiği için nakliyesi, işçisi, tarımsal diğer araç ve gereçlerle birlikte 6 bine yakın bir istihdam sağlanıyor. Hatta ilçedeki işçi sayısı çileğin hasat zamanı yetersiz kaldığı için diğer ilçelerden tarım işçisi getirtiliyor. Alınan patentler sayesinde markalaşma yolunda çok ciddi bir adım atıldı. Biz Ziraat Odası olarak “Çilekkent Köprübaşı” adıyla patent başvurusu yapmıştık. İlçemizde daha önce sadece tütün üretimi yapılıyor ve tütünkent diye anılıyorduk. Komşu ilçemiz Demirci ise halı üretimi ile meşhur olduğu için Halıkent diye anılıyordu. Biz Köprübaşı olarak artık çilek üretiminde çok önemli bir yol aldığımız için “Çilekkent Köprübaşı” adıyla patent başvuru yapmıştık ve patentimiz de bu şekilde geldi. Çileğimizin markalaşması ile birlikte kısa bir süre içerisinde Avrupa ülkelerine de ihracat yapmayı planlıyoruz. Zaten Rusya en önemli müşterilerimizin arasında yer alıyordu. Ancak artık hedefimiz Avrupa pazarlarında da bu kaliteli ürünü pazarlamak”
İkliminden dolayı çok kaliteli
Köprübaşı ilçesinde uzun yıllardır çilek üretimi yaptığını kaydeden üretici Vedat Özcan ise ilçenin iklim yapısı nedeniyle oldukça kaliteli olan çileğin alınan patentler sayesinde Avrupa pazarlarında da yerini alacağına inandığını söyledi.
Özcan “Kendine has aroması ve görünüşü nedeniyle zaten iç piyasada oldukça ilgi gören Köprübaşı Çileğine patent alınmış olması bizleri çok sevindirdi. Çilek, ekonomik olarak ilçemizin can damarı haline gelmiş durumda. Ben, 70 dönümlük bir çilek alanına sahibim. Ekonomin getirisi çok fazla olduğu için ikinci bir arazi daha aldım ve burada da çilek üretimi yapacağım. Alınan patentler sayesinde meşhur çileğimizi dış ülkelere de daha kolay bir şekilde satabileceğimizi düşünüyorum. Bu patentlerin alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
20 Yıl Önce 3 Çiftçi İle Başladılar Şimdi İhracatı Düşünüyorlar
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın