Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Özel İdaresi destekli “Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Projesi” kapsamında 2021 Sonbahar döneminde 107 çiftçiye 10.830 adet Trabzon Hurması ve Ceviz fidanı dağıttı.
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Özel İdaresi destekli “Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Projesi” kapsamında 2021 Sonbahar döneminde 107 çiftçiye 10.830 adet Trabzon Hurması ve Ceviz fidanı dağıttı. Dağıtılan fidanlarla 317 dekar yeni meyve bahçesi tesis edilecek.
İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen fidan dağıtım programına Vali Mummer Erol, İl Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, encümen üyeleri Furkan Ateş Ali Çorbacı, Mustafa Tunalı ve Resul Çiftçi, İl Genel Sekreter Yardımcısı Selahattin Aras, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Selim Sanır, CHP İl Başkan Yardımcısı Ayla Yakut, İl Sekreteri Kemal Sürel, Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Anaçardı, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Burhan Bitirgiç, İlçe Müdürleri ve çiftçiler katıldı.
“Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Projesi” kapsamında 41 çiftçiye 117 dekar meyve bahçesi tesis etmek üzere 5.830 adet Rojo Brilante cinsi Trabzon Hurması fidanı ile 66 çiftçiye 200 dekar Meyve Bahçesi tesis etmek üzere 5.000 adet Chandler cinsi Ceviz fidanı koronavirüs tedbirleri çerçevesinde dağıtıldı.
Suat Parıldar fidan dağıtım programında yaptığı konuşmada; “Yalova İlimiz 798 km2 yüz ölçümü ile Ülkemizin coğrafi olarak en küçük ilidir. 41.600 adet tarım parselimizin % 72,5’ u ise 5 da ve altındaki parsellerden oluşmaktadır. Bu veriler ışığında;
Siz değerli çiftçilerimizle birlikte yürüttüğümüz projeler ile tarımın tüm alanlarına katma değer katmayı hedefledik. Bu amaçla 2021 yılında da çeşitli projeler yürüttük. Bunlardan kısaca bahsetmek istiyorum.
Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün 2021 yılında uygulamaya koyduğu il özel projeleri ve Yalova İl Özel İdaremizin destekleri kapsamında uyguladığımızprojeler tarım sektörümüze önemli katkılar sağladı.
2021 Yılında İl Müdürlüğümüz tarafından 14 adet farklı proje uygulandı. Yürütülen projelerin yatırım bütçeleri yaklaşık 6 Milyon lirayı buldu.
2021 yılı için bu projelere 851 bin lirası Bakanlık, 750 bin lirası İl Özel İdaresi olmak üzere toplam 1,6 milyon liranın üzerinde hibe desteği sağlandı. Özel İdaremiz tarafından mali destek sağlanan projeler ile tarımsal faaliyetlerin gelişiminde iyi bir ivme yakaladık. Bu yıl Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu il özel projeleri ile de, bu gelişim daha çok kişiye ve alana ulaştırdık.
2021 yılında Bakanlığımız tarafından desteklenen “Yalova İli Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi II. Etap projesi ile 16 çiftçimize 50 dekar alanda Kivi Bahçe tesisi için 438 bin liralık tesis-ekipman desteği sağladık. Projenin 2020 yılında uyguladığımız 1. etabı ile birlikte Kocadere- Şenköy havzasında 115 dekar alanda yeni kivi bahçe kurulumuna destek sağlamış olduk.
Yine bakanlık kaynakları ile 2019 yılında başladığımız ve 2021 yılında tamamladığımız “Mera Islah ve Amenajman Projemiz” ile 514 dekara alanda mera ıslahı yaptık ve bu yıl 15 çiftçimize 3.175 kg yem bitkileri tohumu dağıttık.
%75 Bakanlık ve %25 Özel İdaremizin destekleri ile 2021 yılında yürüttüğümüz;
“Yalova İlinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesi” kapsamında 1.500 dekar alanda 39 çiftçimize tohum dağıtarak ilimizdeki Ayçiçeği üretim alanların gelişmesine katkı sağladık.
“Yalova İlinde Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 600 dekar alanda 111 çiftçiye Yonca, Macar Fiği, Yem Bezelyesi tohumu dağıtarak hayvancılığın gelişmesine katkı sağladık.
Yine bu yıl “Yalova İli Örtü Altı Sebze Üretimini Geliştirme Projesi ” ile 155 dekar alanda 66 çiftçimize fasulye tohumu ve biber fidesi desteği sağladık.
Covid pandemisinin de etkileriyle talebi artan, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğini desteklemek üzere “Yalova İlinde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” ve “Kadın Çiftçiler Yayım Projesi” kapsamında 178 dekar alanda 73 çiftçiye başta aronya olmak üzere tıbbi nane, aynısefa, kara mürver, lavanta gibi bitkilerin fide ve fidanlarını hibe olarak çiftçimize verdik.
Tamamı İl Özel İdaremizin kaynakları ile desteklediğimiz projelerden; 2019 yılında başlattığımız Organik Aronya Sertifikasyon projemizi 2021 yılında devam ettirerek 40 dekar alanda 35 çiftçimizin “organik ürün sertifikası” veya “geçiş” sertifikası almasını sağladık. Ayrıca bu üreticilerimize 25 ton organik gübre hibe desteği sağladık.
Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi projesi kapsamında 2021 İlkbaharında Armutlu ilçemizde 10 dekar alanda 10 çiftçimize sağladığımız 50 bin adet çilek fide desteğinin yanısıra; Hayvancılık destekleri kapsamında Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile proje ortağı olarak yürüttüğümüz “Suni Tohumlamaya Destek Projesi” ile büyükbaş hayvan ırklarının kalitesinin artırılmasına destek sağladık. Ayrıca “Kist Hidatik Hastalığı İle Mücadele” projemiz ile de hayvandan insana geçen hastalıkların önenmesi amacıyla 2.500 kedi ve köpeğe aşılama yaptık.
Çalışmalarımız kapsamında 2021 yılında toplamda 472 çiftçimize yaklaşık 3.400 dekar alanda projeler uyguladık.
Çalışmalarımızın odak noktasını teşkil eden, tarım alanlarımızın korunması ve işlenmesi birim alandan alınan verimin artırılması ve hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi ile birlikte çiftçilerimizin gelirlerinin artırılmasını hedefliyoruz.
Hem Bakanlığımız hem de İl özel idaremiz tarafından sağlanan imkan ve kaynakları tarımsal üretimin geliştirilmesi için etkin projeler yaparak değerlendirmeyi sürdüreceğiz ve bundan sonra da aynı özveriyle çiftçilerimizin yanında olacağız.
Bu gün ise Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi projesi kapsamında Trabzon Hurması ve Ceviz fidanı dağıtım gerçekleştireceğiz. Trabzon hurması 3 yaşından sonra meyve vermeye başlamakta ve 4-5 yaşından itibaren tam verime yatmaktadır. Genç ağaçlarda verim 30-40 kg/ağaç iken yetişkin ağaçlarda 150 kg/ağacı geçebilmektedir.
2020 yılında Türkiye’de 40.400 da alanda 60.661 ton Trabzon Hurması üretilmektedir. İlimizde ise 2017 yılında 1.044 da alanda 1.970 ton Trabzon Hurması üretilirken 2020 yılında 1.691 da alanda 4.150 ton üretilmektedir. Yalova ilimiz üretim alanı bakımından 2017-2020 yıllarına göre % 62 lik artışla Türkiye genelinde 8. sırada yer almakta olup üretim miktarı olarak 2020 yılında 2017 yılına göre % 111 lik artışla 5. sıraya yükselmiştir. Yalova ilimiz, alan olarak % 4,2 lik bir paya, üretim miktarında ise % 7’lik bir paya sahiptir.
2017 Yılında 13 çiftçi ve 42 dekar alanda başladığımız T. Hurması bahçesi projeleri için İl Özel idaremizden son beş yılda toplam 568 bin TL kaynak aktarılmış, 159 çiftçimize 538 dekar alan bahçe tesis edilmiştir. Kurulan T.Hurması bahçeleri tam verime geçtiği 3. - 4. yıllardan itibaren bugünkü değerle ilimiz ekonomisine yıllık yaklaşık 2,5 – 3 milyon TL gelir sağlamaktadır.
Bugün ise Özel İdare desteği ile 41 çiftçimize 117 da alan için 5.830 Trabzon Hurması fidan desteği veriyoruz.
Ceviz Projeleri için İl Özel idaremizden son beş yılda toplam 328 bin TL kaynak aktarılmış, 17.550 ceviz fidanı dağıtımı yapılarak 702 dekar alanda bahçe tesis edilmiştir. Kurulan ceviz bahçeleri tam verime geçtiği 7.-8. Yıllardan itibaren bugünkü değerle ilimiz ekonomisine yıllık yaklaşık 3 milyon TL gelir sağlayacaktır.
2018 Yılında 11 çiftçi ve 50 dekar alanda başladığımız ceviz bahçesi projeleri fidan desteğimiz 4 yılın sonunda 187 çiftçi ve 702 dekar alana ulaştı. Bugün ise Özel İdare desteği ile 66 çiftçimize 200 da alan için 5.000 adet ceviz fidanı (Chandler) veriyoruz.
2018 yılında 2.660 da (TÜİK) olan ceviz alanlarımız proje desteklerimiz ile teşvik ettiğimiz üreticilerimizin kurmuş olduğu ceviz bahçeleri ile 2021 yılı itibariyle 3.865 da alana yükselerek % 45 oranında artmış olacak, üretim miktarı ise % 70 oranında artarak 693 tondan 1.179 tona çıkmış olacaktır.
Hem Bakanlığımız hem de İl Özel İdaremiz tarafından sağlanan imkan ve kaynakları tarımsal üretimin geliştirilmesi için etkin projeler yaparak değerlendirmeyi sürdüreceğiz ve bundan sonra da aynı özveriyle çiftçilerimizin yanında olacağız.
Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmazmış. Tarlada izleri olan ve bu gün burada bulunmamıza vesile olan değerli çiftçilerimizin her daim hizmetinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Tüm bu çalışmalara verdiği desteklerinden dolayı Sayın Valimize, Özel İdare Meclis Başkanımız ve Meclis Üyelerine, Genel Sekreterimiz ve ekibine çiftçilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca projelerin gerçekleşmesinde emeği geçen başta çiftçilerimiz olmak üzere İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli çalışma arkadaşlarıma, teşekkür ediyor, projelerimizin Yalova çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar sağlamasını diliyor, saygılar sunuyorum”dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’de yaptığı konuşmada; “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün hepimizin bildiği çok veciz bir sözü var. “Vatan Toprağı Kutsaldır, Kaderine Terkedilemez”. Bizde Vatan toprağının kaderine terkedilmemesi anlamında yaptığımız bu projeler Yalovamızda çok ciddi bir katma değer, ekonomiye çok ciddi geri dönüşler sağladı. Bu yüzden çok mutlu ve memnunuz. Sadece bu yıl 475 çiftçimize verdiğimiz fidan destekleri sayesinde toplam 3.500 dekar araziyi ekonomiye kazandırmış olduk. Yani kaderine terketmemiş olduk. 2021 yılında İl Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz projelere 750.000 TL. kaynak aktardık. Gördüğümüz bu manzara da ne kadar verimli bir işe öncülük ettiğimizin bir göstergesi. 2022 yılında da benzer desteklerin yeni ürünlerle birlikte artarak devam edeceğini burada ifade etmek istiyorum. İlimizde toprağa destek veren, ürünle buluşturan, bu ürünleri ekonomiye kazandıran çiftçilerimize basınımız ve protokolümüzün huzurunda şükranlarımı sunmak istiyorum” dedi.
Konuşmaların ardından çiftçilere pandemi kuralları çerçevesinde Trabzon Hurması ve Ceviz fidanları dağıtıldı.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın