Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Düve Alım Desteklenmesine İlişkin Proje" kapsamındaki başvurular Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen illerde başvurular başladı.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail KIRMACI; "İşletme sahipleri başvurularını, bizzat kendisi tarafından dilekçe ile işletmenin kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlüklerimize yapabilirler. 2018 yılı için başvurular 08 Mayıs- 06 Haziran 2018 tarihleri arasında alınacaktır. Üreticilerimizin düve alım desteklemelerinden yararlanabilmeleri için başvurularını yapmak üzere belirtilen tarihler arasında gerekli belgelerle birlikte İlçe Müdürlüklerimize başvurması gerekmektedir." dedi.
Başvuru şekli
Gerçek/tüzel kişiler sadece bir işletmesi için başvurabilir. Başvuru sırasında aşağıdaki belgeler istenir;
1) Başvuru dilekçesi,
2) Başvuru formu,
3) Nüfus cüzdanı fotokopisi,
4) Hayvancılık/Ziraat alanında eğitim aldığına dair diploma/belge/sertifika fotokopisi (var ise),
5) Gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge,
6) İşletmenin ari/organik niteliğine dair belge (var ise).
Başvuru Dönemi İtibari ile Hibeye Esas Üst Sınır;
"Kombine ve etçi damızlık gebe düve fiyatı 10.000 TL/baş"
"Kombine ve etçi 8-13 aylık damızlık boş dişi sığır fiyatı 6.000 TL/baş"
Destek Kapsamındaki Irklar;
Kombine etçi ırklar; Simental, Kırmızı/Siyah Angus, Hereford, Limuzin, Şarole ve Belçika Mavisi olarak belirlenmiştir.
Düve Alımlarının Yapılacağı Yerler;
Düveler düve yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden (TİGEM), damızlık sığır yetiştirici birliklerinden, süt üretici birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ve iştiraklerinden temin edilir.
Destekleme Konuları ve Hibe Oranı
TÜRKVET 'e kayıtlı sığır işletmesi olan yetiştiricilere en az 20, en çok 100 baş düve alım bedelinin % 30 hibe olarak verilmektedir.
Hibe Programında Yararlanmak İçin Başvuruda Bulunacak Gerçek Kişilerde Aranacak Şartlar;
Yetiştiricinin işletmesi, 1/1/2018 tarihinden önce TÜRKVET'e kayıt edilmiş olacaktır. İşletme kapasitesi destek talep ettiği hayvan sayısı ile uyumlu olur.
c) Yetiştirici işletmesine en az 20 baş düve satın almış olacaktır.
ç) Bir işletmenin düve desteklemesinden yararlanabileceği hayvan sayısı, 20-100 (100 dâhil) baştır.
d) Düvelere ilişkin teknik ve sağlık kriterleri ile desteklemeye esas düve alım bedeli Bakanlık tarafından belirlenir.
e) Destek miktarı, düve alım bedelinin %30'u kadardır. Destek miktarı düve başına desteklemeye esas Bakanlıkça belirlenen fiyatın %30'undan fazla olamaz.
f) Düveler, düve yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden (TİGEM), damızlık sığır yetiştirici birliklerinden, süt üretici birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ve iştiraklerinden temin edilir.
g) Destek kapsamında alınan düveler, 2 yıl süre ile satılamaz. Zorunlu nedenlerle işletmeden ayrılan (ölüm, mecburi kesim) hayvanların yerine en geç 90 gün içerisinde, aynı sayıdaki hayvan işletmeye konulur. Düvelerin iki yıl süreyle satılmama şartı, HAYGEM'den izin almak şartıyla işletmenin devri halinde de geçerlidir. İl/ilçe müdürlükleri tarafından yılda en az bir kere olmak üzere, düvelerin işletmede bulunduğuna ilişkin yerinde kontrol yapılır ve tutanağa bağlanır.
Yorum Yazın