Bayraktar: ‘’Böyle Giderse Tekrar Meydana İneriz’’
Bu haftanın en önemli gelişmelerinden biri, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın düzenlediği basın toplantısında tarımda uygulanan ithalat politikasını sert bir dille eleştirmesiydi.
‘’Kendi üreticisini besleyemeyen hükümetler başka ülkelerin çiftçisini besler” diyen Bayraktar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Ankara Tandoğan Meydanı’nda düzenledikleri mitingi hatırlatarak, çiftçinin tüm sorunlarını gündeme getirdiklerini, ama mesajlarının yeterince anlaşılmadığını gördüklerini söyledi ve uyardı: ‘’ Tekrar Meydanlara İneriz.’’
Toprak Mahsulleri Ofisine buğday, arpa, mısır ve pirinç, Et ve Süt Kurumuna (ESK) ise canlı hayvan ve kırmızı et için belli miktarda ve sürede verilen gümrüksüz ithalat yetkisini değerlendiren Bayraktar; ‘’Hasadın devam ettiği, üreticinin fiyattan aşırı derecede mağduriyet yaşadığı bu ortamda, TMO’ya ithalat yetkisi verilmesi, ithalat yapılmasa bile piyasayı yine psikolojik olarak etkileyecek ve fiyatları daha da düşürecektir.’’ dedi.
Hayvancılık ithalatla büyümez
ESK’ya verilen yetkiyi de doğru bulmadıklarını vurgulayan Bayraktar, “2010-2016 yılları arasında ithalata 5 milyar dolardan fazla döviz ödediğimiz unutulmuş gibi görünüyor. 2008 yılında yaşanan süt krizinin ardından süt hayvanlarının kesime gitmesiyle oluşan et açığı, 2010 yılında başlayan canlı hayvan ve et ithalatıyla çözülememiştir. Üzücü bir şekilde yine aynı noktaya doğru gidilmektedir. Dünyanın hiçbir ülkesi ithalatla hayvancılıkta büyüme göstermemiştir. Etteki sorunun, düşük süt fiyatlarından, besilik ve yem maliyetlerinden kaynakladığı bilinmektedir. Bu sorunlar çözülmeden, çiğ süt fiyatları makul seviyelere getirilmeden, besilik ve yem maliyetleri düşürülmeden ithalat önlenemez. Et fiyatlarını düşürmenin yolu ithalat değil, daha fazla destek vererek üretimi artırmaktan, buna yönelik politikalar izlemekten geçer.” ifadelerini kullandı.
Haksız mı?
***
Ayçiçeğinde Rekor Beklentisi
Ülkemizin en önemli yağ bitkisi olan ayçiçeğinde yoğun hasat dönemi yaklaşırken, nisan ayı yağışları nedeniyle üreticiler yüksek verim bekliyor.
Çukurova’da başlayan hasattan alınan ilk sonuçlar olumlu görülürken, aynı yüksek verimler önümüzdeki ay hasada başlayacak Trakya içinde öngörülüyor.
Dünya Ayçiçeği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yalçın Kaya, ‘’Çukurova’da başlayan hasattan alınan ilk sonuçlar olumlu. Geçtiğimiz yıla göre tane verimleri % 25-30 oranında arttı ve dekarda kuru koşullarda 400-500 kg verim alındı. Devletin verdiği 40 kuruş destek ve sözleşmeli üretimde verilen 6 kuruş ek destek özellikle Trakya, Güney Marmara ve Çukurova gibi ana üretim bölgelerinin yanında diğer yerlerde ekim alanlarının artmasında önemli rol oynadı. Eğer üretici beklediği 2 TL’lik fiyatı elde edilirse, bu yıl ve önümüzdeki yıllarda 2013 yılında gerçekleşen 650 bin hektar ekim alanı 1.6 milyon ton üretim rekorunu yakalayabilme potansiyeli mevcut.’’ diyor.
***
Fındıkta Dökülme Afet Boyutunda
Geçen sezon fındık fiyatlarından beklediğini elde edemeyen fındık üreticilerinin bu yılda hüsrana uğramaması için Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan’ın son açıklamasını önemsememiz gerekiyor. Karan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya iletilen 2017 yılı tahmini fındık rekoltesinin gerçekliğini yitirdiğini vurguluyor.
Yeni Rekolte Tespiti Şart
İklim şartlarından dolayı külleme hastalığının belli bölgelerde etkisini geç gösterdiğini ve rekolte tespitinde yanılmalara neden olduğunu belirten Karan, ‘’Ciddi anlamda, ‘afet’ denilecek anlamda dökülme tespit ettik. Hasat edemeden tonlarca fındığı külleme hastalığına kurban ettik.Fındık rekoltesi için yeniden çalışma yapılarak kamuoyuna açıklanmalı’’ diyor.
Yorum Yazın