Şekerbank
Zir. Müh. Abdulkerim Dörtkardeş

Zir. Müh. Abdulkerim Dörtkardeş

Mail: [email protected]

Su Yaşamın ve Tarımın Vazgeçilmez Kaynağı

Su, yaşamın vazgeçilmez ve yerine bir başka şeyin ikame edilemeyeceği doğal bir kaynaktır. Su, canlılara  hayat veren ve yaşamı sürdürebilir, kılan temel bir unsurdur. Susuz bir hayat düşünülemez.

Su imparatorlukların inşasında veya yıkılmasına sebep olan stratejik bir varlıktır. Tarihe baktığımızda Roma imparatorluğu, Mısır, Sümerler, Akadlar vs. su kıtlığı nedeniyle batmışlardır. 

Tabii medeniyetlerin beşiği olarak adlandırılan bölgeler hep su havzalarının olduğu yerlerde kurulmuşlardır. 

Medeniyetler ise suyun hayat verdiği topraklarda yaşarlar ve yaşamışlar. Su âdete medeniyete hayat vermiştir. 

Aslında suyun ehemmiyetini ve önemini bilmeyen yok. Burada  suyun toplumlara ve insanlara ayrıştıran değil, farklılıkları birleştiren unsur olması bence ana yaklaşımız olmalı... 

Tabii GAP bölgesinde gittikçe tarımsal sulama sahaları açılmakta ve su kullanımı gittikçe artmaktadır. Tarımda suyun daha etkin ve verimli kullanılması konusunda eğitim çalışmaları yapılmalı ve suyun daha tasarruflu kullanılması konusunda tarımla ilgili herkesin itinalı bakması lazım. 

Tabi her zaman SULAMA BİRLİKLERİ ile DSİ sulama sezonu öncesi Harran ovasında suyun kullanılmasıyla ilgili bir ya da iki günlük bir toplantılarımız oluyor. Sulama sorunları, problemleri, aksaklıklar, suyun kullanımı, bütün bu  konular masaya yatırıldı. Önemli konular üzerinde duruluyor burada temel sorunların çözümüne ilişkin çalışmalar yapılıyor. 

Sulama birlikleri ve DSİ suyun kullanımda, program ve koordinasyon üzerinde duruyoruz. Bunun yanında suyun temini-suyun iletimi –suyun dağıtımı-suyun kullanımı konusunda bilgi alış verişi yapılıyor. Çiftçilerimize suyun dağıtanını ürün desenine göre her yıl sulama sezonu öncesi hazırlanır. Belli zamanlarda ve belli periyotlarda sulama birlikleri rotasyon çizelgeleri hazırlanarak sulama suyu veriliyor. Bu rotasyon ile çiftçilerimize suyu tarla başına kadar iletilip kullandırılıyor. 

1995 yıllından şimdiye kadar cazibe sulama ile yapılan yerlerde ovanın tümünde ürün desenin en çok pamuk en yaygın üründür. Aşağı yukarı sulama sahalarının yüzde 85-90 pamuktur; böyle baktığımızda suyun kullanımı konusunda sulama birliklerin tarifinden nasıl başarılı olduğunu gösteriyor. 

GAP mastar planlamasına göre pamuk desenin Ekimini yüzde 40 ile 45 maksimum olması gerekmektedir. Bu gün baktığımızda pamuk yüzde 90’lar civarındadır. Ovada pamuk yaygınlaşmasının tek nedeni pazarı olan ve desteklemesin olması pamuk tarımını çok cazibi halle getiriyor. Su kullanımını yapan ilgili kuruluşlar önümüzdeki yıllara planlamalar yapılması lazım… Sözümü şöyle bağlamak istiyorum.

‘’GELİŞMİŞ ÜLKELER SUYLA UYUMLU, GELİŞMEKTEKİ ÜLKELER SUYLA KAVGALI, GELİŞMEMİŞ ÜLKELER SUYUN TUTSAGI’’  

                                                                                                                                    

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar