Şekerbank
Umut Özdil

Umut Özdil

Mail: [email protected]

Erozyon kadar önemli bir sorun; organik madde eksikliği

Toprağın kalitesini artırmak için toplumu bilinçlendirmek ve tarımsal sürdürülebilirliğin sağlanması için, Sütaş ve TEMA Vakfı iş birliğinde ‘Organomineral Gübre Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Toplantıda tarım topraklarındaki organik madde yetersizliğine ve organik madde içeriğini artıracak uygulamaların toprak ekosistemi bakımından önemine dikkat çekildi.

20 akademisyen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin katılım ve katkılarıyla gerçekleşen çalıştayda tarım topraklarındaki sağlık ve kalite göstergelerinin başında gelen organik madde eksikliğinin toprağın verimliliğini etkileyen en önemli sorunlardan biri olduğunun altı çizildi. 

ÜLKEMİZDE TARIM TOPRAKLARININ %99'UNDA ORGANİK MADDE İÇERİĞİ DÜŞÜK SEVİYEDE

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, tarım topraklarını daha verimli hale getirmek için toprağın bir ekosistem olarak canlı ve cansız tüm bileşenleri ile korunması gerektiğini söyledi. Tüm ekosistem hizmetlerinin doğrudan toprak kalitesi ile ilişkili olduğunu ifade eden Deniz Ataç, “ Toprak organik maddesi, toprak kalitesini, diğer bir ifadeyle toprağın ürettiği ekosistem hizmetlerini en fazla etkileyen kısımdır. İyi bir tarım toprağının ağırlığının en az %3’ü kadar organik madde içermesi gerekir. Türkiye’de tarım topraklarının %99’u bu değerin altındadır.” diyor.

Sütaş Grubu Tarımsal Faaliyetlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Tezel ise “ Türkiye tarım topraklarının fiziksel, kimyasal, biyolojik özelliklerinin ve verimlilik potansiyellerinin istenen düzeyde olabilmesi için organik madde içeriği, toprak ağırlığının en az yüzde üçü kadar olmalıdır. Son yıllarda yapılan toprak analizi sonuçlarına göre topraklarımızın yüzde doksan dokuzu bu değerin altında organik madde içermektedir. Yanlış ve bilinçsiz tarım uygulamaları toprak ve çevre sağlığını etkiliyor. Oysa tüm bu olumsuzluklardan kurtulmak için elimizde güçlü bir anahtarımız var; organik ve organomineral gübre’’ ifadelerini kullanıyor. 

ORGANİK VE ORGANOMİNERAL GÜBRELERİN KULLANIMI DESTEKLENMELİ 

 “Toprak kalitesinin en önemli göstergelerinden biri olmasına rağmen, bugün toprak organik maddesinin önemi yeterince bilinmiyor. Üreticiler, toprağın organik madde içeriğinin önemi, topraklarında kullanabilecekleri hayvansal ve bitkisel organik madde kaynakları ve bunların kullanılma şekilleri hakkında bilgilendirilmeli’’ şeklinde konuşan TEMA Vakfı Danışmanı Prof. Dr. Engin Kınacı, bu konuda örnek arazi çalışmaları ile farkındalık çalışmalarının yürütülmesi gerektiğini ayrıca organik ve organomineral gübrelerin kullanımı teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor. 

Yanlış tarımsal uygulamalar topraklarımıza büyük oranda zarar veriyor, toprak ekosisteminin en işlevsel kısmı olan organik madde miktarını azaltıyor. Bu nedenle topraklarımızdaki organik madde miktarını artıracak kaynakların değerlendirilmesi, organik ve organomineral gübrelerin kullanımının yaygınlaştırılması önem taşıyor.

KAYNAK: http://www.posta.com.tr/yazarlar/galip-umut-ozdil/erozyon-kadar-onemli-bir-sorun-organik-madde-eksikligi-2012486

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar