İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin doğayla uyumlu tarımsal üretimi teşvik etmek için Menderes Değirmendere’de başlattığı zirai ambalaj atıklarının toplanması projesi sürüyor. Bugüne dek iki tona yakın zirai ambalaj atığının yeniden ekonomiye kazandırıldığı projeyle üreticinin de yüzü güldü. Projeye dahil olan Değirmendereli üreticilere biriktirdikleri atık karşılığında organik solucan gübresi dağıtıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen, halk ve çevre sağlığına zarar veren zirai ambalaj atıklarının özel tekniklerle toplanmasına olanak tanıyan proje sürüyor. Menderes Değirmendere Köyü’nde başlatılan projeyle, yaklaşık üç ayda iki tona yakın zirai ambalaj atığı geri dönüşüme dahil edilerek ekonomiye kazandırıldı. Ambalaj atıklarını Büyükşehir’in dağıttığı özel torbalarda biriktiren Değirmendereli 71 üreticiye her torba karşılığında topraklarının daha kaliteli ve verimli olmasını sağlayacak bir litre organik sıvı solucan gübresi dağıtıldı.
Menderes Değirmendere Köyü’ndeki gübre dağıtım törenine İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ertuğrul Tugay ve Yıldız Devran, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Fatma Ekicioğlu, İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, Menderes Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Akın, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın eşi Aslı Kayalar, Değirmendere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aykut Dikmen, Değirmendere Köyü Muhtarı Hüseyin Yıkar ve üreticiler katıldı.
“Üçlü yıkama ile tehlikeli atık olmaktan çıkıyor”
Dağıtım töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, projeyi 25 Eylül’de başlattıklarını hatırlatarak “Tarımda kullanılan zirai ilaçların ambalaj atıklarının ayrı toplanması için bu proje geliştirildi. Projenin önemi hem çevresel hem ekonomik faydası olmasından ileri geliyor. Tarımsal ilaçların olduğu ambalajlar tehlikeli atık olarak değerlendiriliyor. Ancak uluslararası standartlarda kabul gördüğü şekliyle üçlü yıkama denilen teknik kullanıldığı zaman normal ambalaj atığı haline getiriliyor. Ambalaj atığı haline gelince de lisanslı atık toplayıcılarının devreye girmesiyle ekonomiye geri kazandırılıp hammadde şekline dönüşüyor. Projeyi başlattığımız günden bu yana iki tona yakın atık topladık. Dolayısıyla iki ton atık tehlikeli olmaktan çıkartıldı ve ambalaj atığı olarak ekonomiye geri kazandırıldı” dedi. Zirai ambalaj atıklarını Büyükşehir’in dağıttığı özel torbalarda biriktiren üreticileri teşvik etmek için organik gübre dağıtıldığına da değinen Devran, projeye destek veren tüm üreticilere teşekkür etti.
“Gübre desteğine devam edeceğiz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay ise projenin birçok faydası olduğunu vurgulayarak “En başta zirai ambalaj atıklarının toprağımıza vereceği zararı engellemiş olacağız. İzmir’in içme suyu ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayan Tahtalı Baraj havzasının sınırları içindeyiz. Bu atıkların bu havzada toplanmış olması ayrıca önemli. Bu atıkların ekonomiye kazandırılması ise bir başka değer. Üreticiye dağıttığımız organik gübrelerin bitkiyle, toprakla buluşması, havamızı, suyumuzu ve toprağımızı koruduğumuz anlamına geliyor. Proje devam edecek. Üreticilerimiz atıkları topladıkları sürece burada olacağız ve gübre desteğine devam edeceğiz” dedi.
Menderes Değirmendere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aykut Dikmen ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne projeyi Değirmendere’de başlattıkları için teşekkür etti. Solucan gübresi desteğine hak kazanan Değirmendereli üreticilerden Mahmut Özdemir, projeden çok memnun olduklarına değinerek “Daha önce zirai ambalaj atıklarını ya çöpe atıyor ya hurdacılara veriyorduk. Ama bu proje sayesinde hem doğayı koruyoruz hem de organik gübre desteği alıyoruz” dedi. Üreticilerden Ahmet Kuşçu, Mehmet Yüce ve Harun Çalıkkılıç da doğayla uyumlu tarımın önemine değinerek, toprağı koruyan ve tarımsal üretimi sürdürülebilir kılan projenin devam edecek olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın