Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında şap hastalığından korunmak için İlkbahar dönemi aşılama kampanyasını başlattı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi kapsamında her yıl bahar ve güz dönemi olmak üzere iki defa yaptırılan şap hastalığı aşı kampanyası 17 Şubat tarihi itibariyle Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde tarafından il genelinde başlatıldı. Kampanya 30 Haziran 2021 tarihine kadar devam edecek.
Şap hastalığı ülke ekonomisinde hayvan varlığı açısından önemli. Ölümlere, süt, et ve buzağı kayıplarına neden olan şap hastalığı, ağız, meme ve ayak-tırnak bölgesinde yara gibi belirtiler gösteriyor.
Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda (sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar) rastlanan, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde % 30-45, süt veriminde % 15-35 arasında kayıplarına neden olmaktadır. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassastır ve hastalık ölümle sonuçlanabiliyor. Hastalıktan korunma yolu ise hayvanların 6 ay aralarla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca büyükbaş hayvanların il dışına sevklerinde ve hayvancılık desteklemelerinde şap aşısının yapılmış olması zorunlu.
Nasıl bulaşır?
Şap hastalığı hasta hayvanların salyası, dışkısı, idrar ve sütü ile bulaşıyor. Sağlıklı hayvanlar hastalığı yapan virüsü aldıktan 15 gün sonra hastalık belirtileri ortaya çıkıyor. Bu nedenle satın alınan hayvanların pasaport kontrolleri ile satın alınması bu hastalığın bulaşmasının önlenmesinde önemli bir etken. Ayrıca ahırlara giren kişilere özel çizme ve kıyafet giydirilmesi gerekiyor.
Şap hastalığının tedavisi yok
Şap hastalığının tedavisi olmadığı gibi hastalıktan tek korunma yöntemi dönemsel aşılama. Bu da bakanlık tarafından her yıl yayınlanan Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi gereğince ekipler tarafından bahar ve güz dönemi olmak kaydı ile iki defa yapılıyor. Hastalıktan korunmak için tüm hayvanlara şap aşısının uygulanması gerekiyor. Bu aşının gebe hayvanlarda atık yaptırma özelliği olmadığından gebe hayvanlara güvenle uygulanabiliyor.
Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kampanya süresince Yalova’daki tüm büyükbaş hayvancılık işletmelerinin tamamına ulaşılmaya çalışılacak. Görevli personelin aşılama için ulaşamadığı ya da herhangi bir nedenle aşılanamayan büyükbaş hayvanı olan yetiştiricilerin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve ayrıntılı bilgi almaları için İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın