Şekerbank

Üreticilere Tarla Faresi İle Mücadele Uygulamalı Olarak Anlatıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üreticilere Tarla Faresi İle Mücadele Uygulamalı Olarak Anlatıldı

2015 yılı sonbahar ve kış mevsiminin mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıkta seyretmesi nedeniyle tarla faresi popülasyonun da artış meydana gelmiştir. Populasyon artışında fare mücadelesiyle biyolojik yolla mücadele eden yabani hayvanların sayılarının azalması da etkili olmuştur. Bu nedenle ürünlerimize büyük zarar veren Tarla Faresi ile mücadele de erken önlem almak ürün kaybımızı önleyecektir.

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konu uzmanları tarafından İlin Merkez ve ilçelere bağlı köy ve kasabalarda tarla faresi ile mücadele konulu eğitimler devam etmektedir.

Merkez ilçe Ulaş köyünde tarla faresi ile mücadele eğitimine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, teknik elemanlar ve Ulaş Köyü Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Hatice Tezcan, Ulaş köyü muhtarı Zafer Güleşen ve çiftçiler katılmışlardır.

Tarla farelerine karşı; kıştan çıktıkları ve zayıf oldukları İlkbahar ile kışa girişte Sonbaharda 25 metrekarede 5 işlek delik varsa ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamada önce tarla, bağ, bahçe ve fidanlıklardaki fare delikleri toprakla kapatılmalı, iki üç gün sonra yeniden açılmış olan işlek deliklere el değmeden tahta bir kaşıkla 3-5 adet zehirli yem bırakılmalıdır. Zehirli yem konulan fare delikleri kapatılmaz. Müteakip günlerde ise mücadele yapılan saha dolaşılmalı ve açıkta ölen fareler toplanarak derin çukurlara gömülmelidir. Kültürel Mücadelede ise Tarlanın derin sürülmesi, temizlenmesi ve hasattan hemen sonra bol su altında tutulması ile de fareler imha edilebilir.

Farelerle beslenen kedi, leylek, gelincik, atmaca, şahin, yılan, baykuş, kartal vb. hayvanlar öldürülmemelidirler.  Çünkü bu hayvanlar farelerin doğal düşmanlarıdır.

Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek delikler ilaçlanmalıdır.      

Mücadelede ile ilgili teknik bilgiler ve zehirli yemler İl/İlçe Müdürlüklerinden ve zirai ilaç bayilerinden temin edilebilmektedir. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
KIRIŞIKLIKLARA KARŞI NASIL BESLENMELİYİZ?Önceki Haber

KIRIŞIKLIKLARA KARŞI NASIL BESLENMELİYİZ...

İyi Tarım ve Tahmin Uyarı SistemiSonraki Haber

İyi Tarım ve Tahmin Uyarı Sistemi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar