Türkiye'deki 165 bin ton yer fıstığı üretiminin, 100 bin tonunun Adana'dan karşılandığı yerfıstığı hasadı devam ediyor.
Türkiye'nin yerfıstığı ihtiyacının % 60'ını karşılayan ve en çok yer fıstığı üretiminin yapıldığı ilçe olan Ceyhan'da yerfıstığı hasadına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, yer fıstığının hem gıda sanayisinde hem de yem sanayisinde kullanılan bir ürün olduğunu belirterek, "Yerfıstığı, özellikle diğer tüm ürünlerden daha fazla yağ oranına sahip bir ürün. Mesela ayçiçeği yüzde 40 civarına kadar yağ çıkarılan bir ürün. Ama fıstık yüzde 60'a kadar çıkabiliyor" dedi.
Adana'da yaklaşık 240 bin dönüme yakın yer fıstığı ekim alanı olduğunun altını çizen İl Müdürü TEKİN, "Yer fıstığının üretim merkezi Adana'dır. Bu ekim alanlarında ortalama dekara 400 kilogram civarında verim almaktayız. Sadece Ceyhan'da 100 bin dönüm ekim alanımız var. Yer fıstığı sanayisinin yanında asıl kullanım alanı çerez. Çerezlik olarak kullanıldığından dolayı yağlı tohum desteklemeleri kapsamına alınmıyor. Şu an marketlere gittiğiniz zaman yeni yeni fıstık yağlarını görebiliyoruz. Artık sanayisel olarak da bu iş amacına ulaşmış oldu" şeklinde konuştu.
Muhammet Ali TEKİN, yerfıstığının yurt dışına da ihraç edildiğini ifade ederek şunları kaydetti; "Rusya, İran, Özbekistan gibi ülkelere ihracat yapılıyor. Dün fıstık ticareti yapan arkadaşlarla konuşmuştum. Rusya'dan bir tüccar gelip yaklaşık 500 ton yer fıstığı alacağı konusunda görüşmeler yapılmış. Bunun yanı sıra Özbekistan, İran, Irak gibi ülkelere de ihracatımız var".
Yorum Yazın