Türkiye narenciye üretiminde önemli bir yere sahip olan ve üretimin yüzde 29'unu tek başına karşılayan Adana'da narenciye dikili alanlarda zararlı olan ve her yıl milyonlarca liralık ihracat ürününün geri dönmesine sebep olan zararlılara karşı biyolojik mücadele amacıyla avcı böcekler görev yapacak.
Türkiye narenciye üretiminde önemli bir yere sahip olan ve üretimin yüzde 29'unu tek başına karşılayan Adana'da narenciye dikili alanlarda zararlı olan ve her yıl milyonlarca liralık ihracat ürününün geri dönmesine sebep olan zararlılara karşı biyolojik mücadele amacıyla avcı böcekler görev yapacak.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Biyolojik Mücadele Enstitüsü işbirliğinde düzenlenen Tarla Okulu etkinliğinde Turunçgil alanlarında her yıl önemli zararlara yol açan Turunçgil unlu biti ile Turunçgil kabuklu bitine karşı narenciye dikili alanlara avcı böcekler bırakıldı.
Seyhan İlçesi Gölbaşı Mahallesinde NÇS Tarım Çiftliğinde düzenlenen Tarla Okulu'nun açılışında konuşan NÇŞ Tarım Genel Müdürü Mehmet Nuri ÇOMU, firma olarak dikili tarım alanlarında biyolojik mücadeleye önem verdiklerini belirterek, bu kapsamda Akdeniz Meyve Sineği’ ne karşı ürün geliştirdiklerini söyledi.
Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Miraç YAYLA ise enstitü olarak bugün üretimini yaptıkları iki farklı zararlının doğal düşmanın salınımını yapacaklarını ifade ederek biyolojik mücadelenin enstitü olarak yanında olduklarını kaydetti.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, ihracatta en büyük problem olan kalıntıyı çözmek için çalışma başlattıklarını belirterek, "Amacımız tabi ki insan sağlığını korumak. Yapılan tüm çalışmalarda temel felsefemiz bu. Hem insanların gıda ihtiyacını karşılamak hem de sağlığını korumak. Bölgemiz yoğun tarım yapılan bir bölge. Bütün zararlıların ve ilaç kullanımının en üst seviyede olduğu bir il. Dikilen ürünleri başlamak için gübre, korumak için ilaç kullanıyoruz. Bunların içinde olumsuzluklar da karşımıza çıkıyor. Akdeniz meyve sineğinde mücadele ile önemli mesafeler aldık" dedi.
TEKİN, 50 bin kabuklu bit için 25 bin adet ise unlu bit için avcı böcek salımı yapacaklarını kaydederek, "Bu tarz projelerde ilimizde ve ülkemizde ilaç kullanımını azaltmayı, insan sağlığına verdiğimiz önemi göstermek istiyoruz. Bu tür uygulamaları yapmak isteyenleri de destekliyoruz" şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin DİLBER de bakanlık olarak 2010 yılından bu yana biyolojik ve biyoteknik mücadeleye destek verdiklerini belirterek, "Sadece Adana'da değil Antalya'daki enstitüde de böcek üretimi yapıyoruz. Tabii biz böceklere niye ihtiyaç duyarız? Türkiye'de şu anda 657 adet zararlı organizma var. Bunlar tarımda üretime zarar veren organizmalar. Biz bunlarla mücadele ederken bu canlıların bazıları doğasını yaşıyor. Bize hiç zarar vermiyor ama bazıları çok ciddi manada bizi zarara sokuyor. Biz de bunlarla başa çıkmak için her zaman insanlarımızın aklına kimyasal mücadeleye geliyor, kimyasal mücadeleye başvurulduğunda da farklı sorunlar, insan sağlığı, çevre sağlığı ve kalıntı problemleriyle karşı karşıya kalıyoruz. İşte biyolojik mücadele doğanın dengesidir. Doğada var olan bir böceğin ya da bir zararlı olduğu zaman diğer canlı tarafından mücadelesi diye kısaca özetleyebiliriz" dedi. Bu tür projelerin çevreci projeler olduğunu vurgulayan DİLBER, "Bugün bu bahçeye sağlayacağız belki ama yarın onlar çoğalarak çevredeki bahçelere katkı sunacağını umuyoruz. Bu faaliyetlerimiz bakanlık olarak özelinde genel müdürlük olarak destekliyoruz ve genel müdürlüğümüz son 10 yıldır bu mücadeleyi destekliyor. Siz bir böcek alıp bunu desteklemeye uygun şekilde tarım il müdürlüğüne götürüp kaydettiğinizde destekleme ödemesi alıyorsunuz. Son 10 yılda yaklaşık 140 milyon lira tek bu mücadeleye destekleme ödemesi yaptık. Bu desteklemelere üreticilerin rağbet etmesini istiyoruz" diye konuştu.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın