Şekerbank

"Tüketicimiz rahat olsun"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Tüketicimiz rahat olsun"

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, iddia edildiğinin aksine Türkiye’de bir tane bile GDO’lu tohumun toprağa ekilmediğini, Hibrit tohumlar konusunda da halkımızın yanlış bilgilendirildiğini söyledi.

Türkiye’de GDO’lu tohumlukların üretiminin ve ithalatının yapılmadığını aktaran Savaş Akcan, ‘’Ülkemizde GDO’lu tohum üretimi ve ithalatı yasaklamıştır. Türkiye’de hiçbir zaman GDO’lu bitki çeşitlerinin yetiştirilmesine de izin verilmemiştir. Tüketicilerimiz emin olmalıdır; Türkiye’de kullanılan tohumlukların ve üretilen bitkisel ürünlerin tek bir tanesi bile GDO’lu değildir. Türkiye’de üretilen tohumlukların her türlü denetim ve kontrolü Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılmaktadır’’ dedi.

"Milyonlarca üreticimizin ve sektörümüzün ekmeği ile oynanıyor"

Son yıllarda halkımızın meyve ve sebze tüketimini sınırlayıcı etkisi olan ve tohumculuk sektörünü de yakından ilgilendiren yanlış ve yanlı bilgilerin gündeme geldiğini söyleyen   TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, "Halkımız yediğine içtiğine şüphe ile yaklaştığı gibi, milyonlarca üreticimizin ve sektörümüzün ekmeği ile oynanıyor, yazıktır" ifadelerini kullandı.

"Hepimiz hibritiz"

Kamuoyunda hibrit ( melez) tohumlukla GDO’nun karıştırıldığını açıklayan TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan şunları kaydetti; "Hibrit tohumluğun elde edilmesi için aynı türe ait olan bir kısım bitkiler ana, bir kısım bitkiler ise baba olarak kullanılır. Ana ve baba ebeveynlerin ayrı ayrı çoğaltılması ve melezlenmesi sonucunda hibrit çeşit meydana çıkar. Hibrit teknolojisi zaten doğada kendiliğinden olan bir sürecin kontrollü ortamda yapılmasıdır. Hepimiz bir anne babadan olduğumuza göre, hepimiz hibritiz aslında.’’

"Hibrit çeşit ve tohumluklar sağlık riski taşımaz"

‘’Hibrit çeşitler başta çoğu sebze bitkileri, mısır, ayçiçeği, kolza, pamuk, şeker pancarı, çeltik ve sorgum gibi türlerde olmak üzere günümüzde tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Hibrit çeşit ve tohumlukların, genetik yapısı değiştirilmiş bitki çeşitleri ve GDO’lu tohumluklar ile hiçbir şekilde ilgisi ve benzerliği yoktur. Hibrit çeşit ve tohumlukların herhangi bir sağlık riski taşıması söz konusu değildir."

"Tohumluk ihracatımız sürekli artmaktadır"

Tohumculuk sektörünün gün geçtikçe büyüdüğünü belirten Akcan, ‘’ İhracatın ithalatı karşılama oranını çok kısa sürede tohumlukta %74’e, fide, fidan ve süs bitkileri dahil edildiğinde %90’a çıkan bir sektöre haksızlık yapılıyor. Türkiye tohumculuk sektörü 2017 yılında 136 milyon dolarlık ihracat, 185 milyon dolarlık ithalat yapmıştır. Her yıl ülkemiz topraklarına ekilen tohumların toplam piyasa değeri yaklaşık 1 milyar dolar civarındadır. Tohum ithalat ve ihracatındaki 49 milyonluk fark, toplam 1 milyar dolarlık iç piyasa hacmimize göre oldukça küçüktür’’ dedi.

"Tohumculuk sektörü ithalata bağımlı değildir"

TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan İsrail’den ithal edilen tohumluklar konusunda ise şunları söyledi; ‘’Öncelikle Türkiye’nin neredeyse tüm tohum ihtiyacını İsrail’den karşılamakta olduğu algısı temelden yanlıştır. 2017 yılında İsrail’den yapılan ithalat, toplam ithalatın sadece %7’sidir. Bununda 3’te 2’si de domates tohumluğudur.

Ancak oluşturulmaya çalışılan algıya baksanız, sanırsınız ki; tüm Türkiye bu ülkeden aldığı tohumlarla üretim yapmak zorundadır. Oysaki ülkemizin tohum ihracatı yaptığı 80 ülkenin içinde İsrail de vardır. Bu ihracat içinde domates ve hıyar tohumluğu ağırlıklıdır.  İthal edilen tohumların bir kısmı ihracat amaçlı üretim için kullanılmaktadır. Sektörümüz 80 milyon nüfusu, 40 milyon yabancı turisti, 4 milyonu aşan sığınmacıyı doyurduktan sonra şimdilik 136 milyon dolar olan ihracatını her yıl arttırmaktadır.’’

Akcan, Türkiye’nin 2018 yılı ocak – kasım döneminde İsrail’e 48 bin ton karşılığı yaklaşık 29 milyon dolarlık yaş sebze – meyve ihracatı gerçekleştirdiğini, aynı dönemde tüm dünyaya 2 milyar doları aşkın değerde yaş sebze ve meyve ihraç ettiğini kaydederek ‘’Oluşturulmaya çalışılan başta İsrail olmak üzere diğer ülkelerden ithal ettiğimiz güya sağlıksız tohumlardan üretilen ürünleri yine aynı ülkeler kendi vatandaşlarına afiyetle yedirmiştir mi diyeceğiz’’ şeklinde konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Burdur Şeker Fabrikası İhalesi İptal EdildiÖnceki Haber

Burdur Şeker Fabrikası İhalesi İptal Edi...

İhracat Durdu! Limon dalında kaldıSonraki Haber

İhracat Durdu! Limon dalında kaldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar