Türkiye'de yeşil soğanın en çok üretildiği illerden biri olan Mersin'de çiftçiler, yeni yılın ilk ürününü hasat etmek için yoğun emek harcıyor.
Türkiye'de yeşil soğanın en çok üretildiği illerden biri olan Mersin'in merkez Toroslar ilçesine bağlı Kaşlı, Düğdüören ve Dorukkent köylerinde başlanan yeni yılın ilk ürün hasadı sürüyor.
Çiftçiler, ekim ayı ortalarında ektikleri soğanları, ocak ayının soğuğunda tek tek topladıktan sonra özenle seçerek temizliyor.
Yağmur nedeniyle çamur olan tarlalardan zor şartlarda hasat edilen yeşil soğanlar, sonraki durakları olan su dolu havuzlarda yıkanarak temizleniyor.
Kasalara konularak satışa hazır hale getirilen soğanlar, tüccarlar aracılığıyla başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerine gönderiliyor.
Üreticisinde ucuz, tezgahta pahalı
Tarladan 3 liraya satılan, sebze hallerinde ise 5 liradan alıcı bulan sofraların vazgeçilmesi yeşil soğanın, fiyatı tezgahlara ulaşana kadar 10 lirayı aşabiliyor.
Düğdüören köyündeki tarlasında hasat yapan üreticilerden 56 yaşındaki Muazzez Sayik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğanın üretiminin kendilerine kilogramda 2 liraya mal olduğunu söyledi.
Kentte 29 Aralık 2016'da yaşanan sel felaketinde ürününün çok zarar gördüğünü anlatan Sayik, "Soğan bize tohumu, gübresi, dikmesi 2 liraya mal oldu. Kendisini de 3 liraya zor satıyoruz. 1 ton diktiğimiz yerden 500 kilogram ürün kaldıramadık. 29 Aralık'taki sel nedeniyle dereler taştı, soğanlarımızı aldı götürdü, üzerine de dolu yağdı. Fiyatlar geçen seneye göre yarı yarıya düştü." dedi.
Yorum Yazın