Tüm bunlara rağmen havadan ve karadan verilen büyük mücadele sonucu275 yangından 274 yangını kontrol altına almayı başardık.”
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, son yangınlarda yüksek sıcaklık, düşük nem ve şiddetli rüzgâra karşı büyük bir mücadele verdiklerini belirterek, “İklim değişikliğinin etkilerini tüm dünya gibi biz de yaşıyoruz. Son yangınlarda ekstrem hava koşullarıyla büyük bir mücadele verdik. Yangınla mücadele eylem planlarımızı küresel ısınma risklerini de göz önüne alarak yeniliyoruz” dedi.
Tüm dünyayı kasıp kavuran sıcaklık ve doğal afetler birbiri ardına yayılıyor. Özellikle ABD ve Avrupa kıtasındaki yangınların yanında Avrupa’da yaşanan sel felaketlerinin küresel ısınma kaynaklı olduğu ifade ediliyor. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, küresel ısınma ve bunun sonucu olarak iklim değişikliğinin tüm dünya gibi ülkemizi de etkilediğini belirterek, “Küresel ısınmanın etkileri gün geçtikte dünyamızın her noktasında kendini hissettiriyor. Akdeniz iklim kuşağında yer alıyoruz. Ormanlarımızın yaklaşık %54’ü yangına hassas alanlardan oluşuyor. Küresel iklim krizi ile sıcaklıklar gün geçtikçe artıyor ve bu durum özellikle yangına hassas alanlarımız üzerindeki riski daha da artırıyor” dedi.
Aynı anda 16 büyük yangın çıktı
Bakan Pakdemirli, yangın bölgelerinde hava sıcaklık ortalamalarının zaman zaman 40 derecenin üzerine çıkması, saatteki hızı 50 kilometreyi aşan rüzgârlar ve yüzde 10 gibi çok kritik seviyelerin altında olan nemin orman yangınlarının kontrol altına alınmasını zorlaştırdığını belirterek, şunları söyledi:
“Ülkemizin en zorlu yangınlarıyla büyük bir mücadele veriyoruz. Hava koşulları yangının daha geniş alanlara yayılmasına ortam sağlıyor. Yangın bölgelerimizden Marmaris’te 3 Ağustos günü hava sıcaklığı 45.5 dereceyle sıcaklık rekoru kırdı. Önceki rekor, 7 Temmuz 1988'de 45.2 olarak ölçülmüş. Bu koşulların yanında aynı anda birçok yerde büyük yangın çıkması da mücadelemizi zorlaştıran unsurlardan biri. Son 2 yılda toplam 5 büyük orman yangını meydana gelmişken, son yangınların 16’sı büyük yangın kategorisindeydi.”
Yerleşim yerlerine yakınlık da mücadeleyi etkiliyor
28 Temmuz’dan bu yana 53 ilimizde 275 orman yangını ve 219 adet kırsal alan yangını çıktığını belirten Bakan Pakdemirli, şöyle devam etti:
“Aynı anda bu kadar çok yangının çıkması ekiplerimizin geniş bir alana yayılmasına neden oldu. Orman Genel Müdürlüğü’müz böyle tablolara karşı hazırlıklı olarak dönüşümlü bir sistem uygulayarak ekiplerimizi zinde tuttu. Diğer yandan yangınların yerleşim yerlerine yakın olması da kontrolü güçleştiren bir nokta. Orman Genel Müdürlüğü’müzün önceliği, insanlar, meskûn mahal ve diğer canlıların güvenliği oluyor. Bu güvenliği sağlamak amacıyla ekiplerimiz öncelikli müdahalelerini bu noktalarda yapıyor. Tüm bunlara rağmen havadan ve karadan verilen büyük mücadele sonucu 274 yangını kontrol altına almayı başardık.”
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın