FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde “Muzlarda Fusarium Solgunluğu Hastalığının Çalışmalarının Desteklenmesi” için bir teknik iş birliği projesi başlattı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdiği “Muzlarda Fusarium Solgunluğu Hastalığı Çalışmalarının Desteklenmesi” projesi çerçevesinde ilk çalıştay geniş katılımla gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık konuşmasında FAO’nun 2020 yılını Bitki Sağlığı, 2021 yılını da meyve ve sebze yılı olarak ilan ettiğini belirterek bu konuda tüm Dünya’da bu konuların hayatımızdaki önemini vurgulayan farkındalık artıran faaliyetler gerçekleştirildiğini ve bu projenin başlangıcının da bu yıla denk gelmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Muz üretiminin sürdürülebilir olmasının sağlanmasının gerekliliğinin altını çizen Selışık, “Muz üretiminin karşılaştığı ve karşılaşabileceği olası tehditlere karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Bu sorunlar içerisinde yer alan “Fusarium Solgunluğu Hastalığı” birçok ülkede önemli bir sorun olarak gündeme gelmektedir. Bu hastalığa neden olan mantari etmenin TR4 olarak adlandırılan yeni ırkının (Tropícal race 4=Tropik ırk 4), Dünya çapında Asya, Afrika, yakın Doğu ve Latin Amerika`da 20’den fazla ülkede muz üretiminde önemli bir tehdit olarak sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Dünya genelinde bir milyon dekar üzerinde alanın bu hastalık tarafından etkilendiği de bilinmektedir. Mevcut çeşitlerin çoğunluğunun bu hastalığa karşı hassas durumda olması, yeni ırkına karşı dayanıklı çeşitlerin bulunmaması ve topraklarda eradikasyonun güçlüğü bu hastalığın kontrolünün ne kadar zor olduğunu ortaya koymaktadır. Bütün bu nedenlerle, önleyici tedbirler, bu hastalığın engellemesinde üreticilerin ve kurumların elindeki en önemli seçenek olarak ortaya çıkmaktadır. Edinilen bilgilere göre Türkiye’de sınırlı sayıda lokasyonda bu etmen gözlemlenmiştir. Bu etmenin daha da yayılmasını ve yeni alanların etkilenmesinin önüne geçmek muz üretimindeki artışın sürdürülebilir olması açısından önemlidir. Proje kapsamında, hastalıkla ilgili farkındalığın artırılması, muz alanlarının daha detaylı bir şekilde incelenmesi, varsa bulaşık alanların tespit edilmesi, hastalığın önlenmesi ve kontrolü için alınması gereken önlemler üzerine üreticilerin eğitimi için çalışacağız. Ayrıca proje sonunda hastalığın uzun vadede kontrolü ve yönetimi amacıyla bir ulusal strateji ve eylem planı da geliştireceğiz.” diye konuştu.
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı Daire Başkanı Suat Kaymak ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin, açılış konuşmalarında böyle bir projenin FAO ile hayata geçirilmesinden mutluluk duyduklarını iletti.
FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Tarım uzmanı Fazıl Düşünceli ise FAO’nun bu hastalık üzerine diğer ülkelerde yaptığı çalışmaları ve projenin faaliyetlerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
Toplantı, Muzlarda Fusarium solgunluk etmeninin biyolojisi ve epidemiyolojisi üzerine Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Davut Soner Akgül, Dünyada ve Türkiye’de muz Fusarium solgunluğu hastalığının (TR4) durumu üzerine Güney Afrika Stellenbosch Üniversitesi`nden dünyaca tanınan Altus Viljoenile Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü`nden Mümine Özarslandan’ın ve alınması gereken tedbirler ile karantina uygulamaları üzerine ise Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü`nden Murat Şahin’in detaylı sunumları ile devam etti. Çalıştay akademisyen, üreticiler ve il müdürlükleri teknik uzmanlarının fikir alışverişi ile son buldu.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın