Mart ayı sonunda süt fiyatlarında 15 kuruş artış olması bekleniyor.
Mart ayı sonunda süt fiyatlarında 15 kuruş artış olması bekleniyor. Üreticiler, girdi maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle sütün litresinin en az 1,3 lira olması gerektiğini belirtiyor.
Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kuzey Acarbaş, süt fiyatlarının yatay geçişte olduğunu 31 Mart'ta sütün litresinin 1,3 lira olmasını beklediklerini söyledi. Antalya'nın Manavgat ilçesinde Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği'nin(MASÜB) 2014 yılı Olağan Mali Genel Kurulu'na katılan Acarbaş, mali genel kurul sonrası basın mensuplarını sorularını cevapladı.
Süt litresinin hali hazırda 1 lira 15 kuruş olduğunu belirten Acarbaş,"Süt fiyatları mart ayı sonuna kadar yatay geçişte. 1 Nisan'dan itibaren sütün litresinin en az 1,3 lira olmasını bekliyoruz. Aslında bu sütün maliyet fiyatı. Bilindiği üzere ülkemizde hayvancılıkta girdi maliyetleri çok yüksek." diye konuştu.
Avrupa ülkelerinde sütün litresinin Türkiye'ye göre düşük olduğunu belirten Acarbaş,Polonya'dan Almanya'ya, Almanya'dan Macaristan'a ve Macaristan'dan Hollanda'ya kadar girdi maliyetlerinin düşük olması nedeniyle süt üreticinin daha fazla para kazandığını söyledi. Türkiye'nin iklim, toprak, mera ve coğrafi yapısının küçükbaş hayvancılık yapımına elverişli olduğunun altını çizen Acarbaş, ülkede büyükbaş hayvan yetiştiricisinin en önemli sıkıntısının kaba yem açığı olduğunu kaydetti.
Ülkede süt sığırcılığında bir Almanya, bir Polonya, bir Hollanda'ya göre girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten Acarbaş, Avrupa ülkeleri topraklarının sürekli yağmur almasına sebebiyle 'doğal yağmurlama' sisteminden kaba yem açığının olmadığının altını çizdi. Acarbaş, "Avrupalı bir litre sütle 2 kilogram yem alırken, biz ise bir kilogram yem alabiliyoruz. Avrupa ülkerinde sütün litresi bizden ucuz olsa da girdi maliyetleri bize göre çok düşük olduğu için para kazanıyor. Bizde şu anda bir litre sütün maliyeti 1,3 lira." şeklinde konuştu.
Tarım ve hayvancılığının gelişmesinin toprak ve su kaynaklarının iyi korunmasına bağlı olduğunu vurgulayan Acarbaş, 2. Abdulhamid'in zamınında Akdeniz Bölgesi'nde yoğun bir şekilde çam ağacı ekimi yaptırmasının yegane sebebinin verimli toprakların kaybolmaması olduğunu savundu.
7 Haziranda 25 dönem milletvekili seçimi olacağını ve üreticinin, hangi partiden olursa olsun üreticinin sorunlarını bilen birisinin Meclis'e girmesi gerektiğini vurgulayan Acarbaş,TBMM'de sadece 9 milletvekilinin ziraat mühendisi ve veteriner hekim olduğunu söyledi. Bu sayının 25'nci döneminde en az 50 olmasını beklediklerini belirten Acarbaş, bu olmadığı sürece ülkedeki tarım ve hayvancılık sorunlarına çözüm bulmanın zorlayacağını sözlerine ekledi.
Yorum Yazın