Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Elazığ'da, yeni doğan ve süt emme alışkanlığı kazanmaları için annelerinden ayrı yerlerde tutulan binlerce kuzunun sabah ve akşam saatlerinde süt emmeleri için anneleriyle buluşturulma anı, renkli görüntülere sahne oluyor
Elazığ'da yeni doğan ve süt emme alışkanlığı kazanmaları için annelerinden ayrı yerlerde tutulan binlerce kuzunun, sabah ve akşam saatlerinde süt emmeleri için anneleriyle buluşturulma anı renkli görüntüler oluşturuyor.
Bölgede her yıl şubat ayından itibaren başlayan kuzu doğumları nisana kadar devam ederken, ağılları dolduran kuzuların sesleri baharı müjdeleyen tatlı bir melodiye dönüşüyor. Kuzulama döneminde mesaileri yoğunlaşan sürü sahipleri, günlük işlerinin yanı sıra doğum anında meydana gelebilecek risklere karşı gebe hayvanların 24 saat takibini yapıyor.
Bir taraftan sürülerini iyi beslemeye çalışan, diğer taraftan da yeni doğan kuzuları soğuktan ve hastalıktan korumak için çaba sarf eden yetiştiriciler, süt emme alışkanlığı kazanmaları için annelerinden ayrı yerde barındırdıkları kuzuları, sabah ve akşam saatlerinde süt emmeleri için anneleriyle buluşturuyor.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle öne çıkan merkeze bağlı Beydalı köyünde akşam saatlerinde meradan gelen yüzlerce koyunun süt emmek için ağılda sabırsızlıkla bekleyen kuzularla buluşma anı, anne ve yavrusu arasındaki sevgiyi anlatan duygusal görüntülere sahne oluyor. Koyunların köye yaklaşmasıyla birbirlerinin sesini duyan anne ve yavruları arasında tatlı bir heyecan başlıyor. Kapıların açılmasıyla büyük bir telaşla koşmaya başlayan kuzular, yüzlerce hayvanın arasından annelerini kokusundan tanıyor.
Annelerine kavuşan kuzuların süt emerken gördüğü şefkat görenleri duygulandırıyor.
- ''Süt koşusuna çıkıyorlar''
Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Kenan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvancılığın zor bir meslek olduğunu, kuzulama döneminde bu zorluğun daha da arttığını söyledi.
Özellikle yeni doğan kuzuların soğuktan etkilenmemesi, hastalıklardan korunması ve iyi beslenmesi için büyük bir hassasiyet gösterdiklerini ifade eden Şimşek, kuzuları süt emmeleri için günde iki kez anneleriyle buluşturduklarını dile getirdi.
Şimşek, bu buluşma anının Allah'ın hayvanlara bahşettiği, anne şefkatini ve hayvansal içgüdüyü gösteren önemli bir ayrıcalık olduğunu belirterek, "Allah'ın bir mucizesi bu. Kuzular içgüdüsel olarak yüzlerce hayvanın içerisinde, sesinden ve kokusundan tanıdığı annesiyle her zaman buluştuğu yere gidiyor, orada bekliyor. Annesi de aynı şekilde en kısa zamanda o yere varmak için mücadele veriyor." dedi.
Bu manzarayı her gün duygu yoğunluğuyla seyrettiklerini aktaran Şimşek, "Süt koşusu dediğimiz kuzuların daha erken annesine kavuşabilme telaşı adeta bir yarışa sebep oluyor. Bunun için kuzular ellerinden geldiğince daha hızlı hareket etmeye çalışıyorlar. Koşunun sonunda kuzu, anne sütü ile ödüllendiriliyor." ifadelerini kullandı.
- Anneleriyle buluşmaları dakikalar içerisinde gerçekleşiyor
Hayvan sahibi Gürsel Şimşek ise 350 koyun, doğumlarla da 400 kuzu sahibi olduğunu belirtti.
Her gün yavruları süt emmeleri için anneleriyle bir araya getirdiklerini anlatan Şimşek, hayvan sayısı çok olmasına rağmen kuzuların mükemmel bir içgüdüyle insanların bile başaramayacağı şekilde kısa sürede annelerini bulduğunu aktardı.
Şimşek, "3-5 dakika içerisinde 400 hayvan annesine ulaşıyor ve süt emmeye başlıyor. 5-10 dakika süt emdikten sonra da ayrılıyorlar." diye konuştu.
Kuzularla koyunların buluşma anının renkli görüntülere sahne olduğunu belirten Şimşek, kimi vatandaşların bu buluşmanı anına tanık olmak ve fotoğraf çekmek için köye geldiğini sözlerine ekledi.
Yorum Yazın