Şekerbank

Küçükbaş hayvanlarda görülen bulaşıcı hastalıkların önlenmesine yönelik eğitim

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Küçükbaş hayvanlarda görülen bulaşıcı hastalıkların önlenmesine yönelik eğitim
FAO’dan küçükbaş hayvanlarda görülen bulaşıcı hastalıkların önlenmesine, kontrolüne ve yok edilmesine yönelik eğitim veriliyor.

Bugün başlayan üç günlük FAO eğitiminde, Karadeniz havzasındaki dokuz ülke, koyun ve keçileri etkileyen son derece bulaşıcı bir hayvan hastalığı olan Koyun ve Keçi Vebasını (PPR) önlemek, kontrol ve eradike etmek için risk tabanlı yaklaşımlar konusunda bilgilenecek.

Online etkinlikte hastalık, epidemiyolojisi, risk faktörleri ve yönetimi, risk analizi ve haritalaması, ulusal hayvan tanımlama ve izleme sistemlerinin önemi ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nden (OIE) resmi Koyun ve Keçi Vebası statüsü elde etme süreci hakkında bilgiler yer alıyor. Dokuz katılımcı ülkenin temsilcileri de olası bir PPR oluşumu için risk faktörlerini sıralayacak ve PPR Küresel Kontrol ve Eradikasyon Stratejisi'nin aşamalı yaklaşımını tanıyacaklar.

FAO'nun hayvan sağlığı teknik danışmanı Daniel Beltran-Alcrudo, "Koyun ve keçi vebası, kırsal alanlarda sosyal ve ekonomik istikrarı engelleyerek geçim kaynaklarını, gıda ve beslenme güvenliğini etkiliyor" dedi. "Hastalık şu anda Orta Asya ve Türkiye'de bulunurken, diğer ülkeler önleyici tedbirler almalı ve potansiyel bir bulaşma için hazırlanmalı. Bu çalıştay buna doğru atılmış bir adım."

Katılımcılar arasında Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Bulgaristan, Gürcistan, Moldova Cumhuriyeti, Romanya, Türkiye ve Ukrayna'dan ulusal PPR koordinatörleri, epidemiyologlar, hayvancılık geliştirme görevlileri ve laboratuvar koordinatörleri yer alıyor. Bu ülkeler ayrıca, İspanya Barselona Özerk Üniversitesi ile iş birliği içinde uygulanan ve PPR de dahil olmak üzere beş küçükbaş hayvan hastalığının yayılması riski altında Karadeniz havzasındaki risk faktörleri ve alanlarını belirlemeyi ve böylece hastalık azaltma faaliyetleri hakkında daha iyi ve daha kaynak verimli karar vermeyi desteklemeyi amaçlayan bir FAO araştırma projesinin bir parçasıdır.

Ortak FAO-OIE PPR Sekreterliği'nden Camilla Benfield, "Çalıştay özellikle ülkeler tarafından belirlenen eğitim ihtiyaçlarını karşılamak, risk analizi ve haritalamadaki boşlukları doldurmak ve ülkelerin Resmi olarak Peste des Petits Ruminants'tan arınmış olarak tanınma yolunda ilerlemelerine yardımcı olmak için tasarlandı." diye ekledi.

Çalıştayın müfredatı, hastalığın 2030'a kadar yok edilmesini öngören PPR Küresel Kontrol ve Eradikasyon Stratejisi'nin gerçekleştirilmesini desteklemek, veterinerlik hizmetlerini güçlendirmek ve küçük ruminantların diğer büyük bulaşıcı hastalıklarının etkisini azaltmak için de geliştirilmiştir. Bunun bir parçası olarak, epidemiyolojik risk seviyelerini azaltmak ve önleme ve kontrolü dört aşamada artırmak için etkinlikte adım adım süreç sunuldu: PPR'den arındırılmış statünün değerlendirilmesi, kontrolü, ortadan kaldırılması ve sürdürülmesi.

Genellikle koyun ve keçi vebası olarak adlandırılan Peste des Petits Ruminants, küresel küçük ruminant nüfusunun yaklaşık yüzde 80'ini tehdit ediyor. Bir kez tanıtıldıktan sonra, virüs bir sürünün yüzde 90'ına kadar enfekte edebilir ve enfekte hayvanların yüzde 30-70'ini herhangi bir yerde öldürebilir. PPR virüsü insanlara bulaşmaz.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Samsun’da İlkbahar Şap Aşılama Programı BaşlıyorÖnceki Haber

Samsun’da İlkbahar Şap Aşılama Programı...

Tarım Kredide devir teslim töreni yapıldıSonraki Haber

Tarım Kredide devir teslim töreni yapıld...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar