TOFİDAS

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Üreticilere Önemli Uyarı: Tarım Sigortası Yaptırın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Üreticilere Önemli Uyarı: Tarım Sigortası Yaptırın

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, üreticilere olası afetlere karşı ürünlerini ve gelirlerini güvence altına almaları için tarım sigortası yaptırmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

TARSİM’in Önemi

İl Müdürü İsa Kaplan, "TARSİM, üreticilerimizin tarımsal faaliyet sürecinde olası risk ve hasarlara karşı ürün ve emeklerini güvenceye almayı sağlayan bir sigorta türüdür. Üreticilerimiz, bitkisel ürünler için don, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerine karşı Tarım Sigortası yaptırarak ürünlerini güvence altına almış olacaklardır. Sigorta yaptıracak üreticilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlı olması gerekmektedir. Aynı zamanda büyükbaş, küçükbaş, su ürünleri, kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve arıcılık yapan işletmelerimiz de fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, sel ve su baskını, vahşi hayvan saldırısı, güneş çarpması, zehirlenme ve her türlü kaza risklerine karşı Tarım Sigortası yaptırarak hayvanlarını oluşabilecek risklere karşı korumuş olacaklardır." ifadelerini kullandı.

TARSİM Ödemeleri ve Afet Riskleri

 Kaplan, “2023 ve 2024 yıllarında ilimizde üreticilerimize TARSİM tarafından 65.721.367 Milyon TL ödeme gerçekleştirilmiştir. Yaşanan iklimsel değişiklikleri göz önüne aldığımızda üreticilerimizin her geçen gün doğal afetle karşı karşıya kalma riskleri de artmaktadır. Ürünlerimizin olası bir doğal afetten dolayı zarar görmesi durumunda zararı karşılayacak TARSİM'den başka bir seçenek bulunmamaktadır. Fındık üreticilerimizin 3 Mart 2025, kivi üreticilerimizin ise 21 Şubat 2025 tarihine kadar ürünlerini sigorta yaptırmaları önem arz etmektedir." dedi.

2025 Yılında TARSİM’deki Yenilikler

Kaplan, 2025 yılında kapsama alınan yenilikler hakkında bilgiler verdi: “Tarım sigortasının prim bedelinin %50'si Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Bunun yanında 2025 yılında bazı konularda ilaveten prim desteği getirilmiştir. Bu kapsamda 2025 yılında; Üretim Planlamasına konu olan ürünlerde %10, sözleşmeli üretimde %15 prim indirimi yapılmıştır. Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortalarında 20 ay ve üzeri dişi süt sığırlarının sigortasına gebelikte yavru kaybı teminatı eklenerek Devlet Prim Desteği Oranı %50'den %60'a çıkarılmıştır. Birinci derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için %5 oranında üyelik indirimi gerçekleştirilmiştir. Mantar ürünü Tarım Sigortaları teminatı kapsamına alınmıştır." dedi.

Bilgilendirme Toplantıları

Kaplan, İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantılarında çok sayıda üreticinin tarım sigortaları hakkında bilgilendirildiğini vurguladı ve üreticilere sigorta işlemlerini son güne bırakmamaları konusunda uyarılarda bulundu: “Üreticilerimizin sigorta işlemlerini son güne bırakmadan tarım sigortasını yaptırmalarını ve ürünlerini güvence altına almalarını istiyoruz." dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Eskişehir'de Manda Yetiştiriciliği İçin Büyük Adım: Halk Elinde Manda Islah ProjesiÖnceki Haber

Eskişehir'de Manda Yetiştiriciliği İçin...

Batman’da Arıcılığın Geliştirilmesi ve Bal Üretiminin Artırılması Çalışmaları SürüyorSonraki Haber

Batman’da Arıcılığın Geliştirilmesi ve B...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar