Şekerbank

Hedefimiz, Yüzde Yüz Yerli Ve Milli Tohum Üretmek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hedefimiz, Yüzde Yüz Yerli Ve Milli Tohum Üretmek

Bilecik Tarım ve Orman ​İl Müdürü Necmettin YOLDAŞ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mikail BABUR ile Söğüt İlçe Müdürü Nuri TUNA,  Söğüt İlçesi Borcak Köyünde faaliyet gösteren Dikmen Tarım' a ziyarette bulundular.

İsrail, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerden ithal ettiği, tohumla sebze fidesi üretimi yapan  firma, yüksek maliyet ve çeşit sıkıntısı yaşamaya başlayınca kendi hibrit tohum üretim tesisini kurarak, Üretim tesisleri bünyesinde yaptığı yatırımlarla, doku kültürü, biyoteknoloji ve genetik laboratuvarını faaliyete geçiren ve ithalatını sınırlandırarak, yerli üretim tohumlarını yüzde 100'e taşımayı hedefliyor.

Firma ortağı Serdar DİKMEN yaptığı açıklamada, 1994 yılında kurulan firmanın, fide üretiminde belirli bir noktaya geldiğini, her yıl on milyonlarca fide satışı yaptığını ancak tohumları yurt dışından ithal ediyorduk. Dedi.

Dikmen, maliyetlerin çok yüksek olduğunu, sürekli tohum ithalatı yapmak durumunda olduklarını ve bu durumun kendilerini rahatsız etmeye başladığını dile getirerek, şöyle konuştu: "İthalat yaptığımız ülkeler arasında Belçika, Hollanda, İsrail gibi ülkeler vardı. Bunların maliyetleri altında ezilmeye başladık, her zaman da istediğimiz, çiftçimize hitap edecek çeşitleri bulamadık. Zaman içerisinde biz tohumculuk alanına yatırım yapmaya karar verdik. Öncelikle de rekabetçi olması adına klasik konvansiyonel yöntemleri ve biyoteknolojik yöntemleri kullanmaya karar vererek doku kültürü laboratuvarı arkasından da biyoteknoloji ve genetik laboratuvarımızı kurduk.

"HEDEFİMİZ,  YÜZDE YÜZ YERLİ VE MİLLİ TOHUM ÜRETMEK

Domates, biber, salatalık ve marula, Bakanlığından tescil aldıklarını anlatan Dikmen, "Dışarıdan tohum alıyoruz ama oranımız oldukça düştü. Hedefimiz, ulusal tüketimde yerli üretim tohumları yüzde 100'e çıkartmak. Bunun üzerine de en azından yurt dışı piyasalardan yüzde 10'luk pay katmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tesisleri gezerek üretimi yerinde inceleyen İl Müdürümüz YOLDAŞ konuyla ilgili şunları söyledi;

 "Biyoteknoloji, günümüzde tüm dünyada en yaygın ve yeniliklere açık bilimsel alanların başında gelmektedir. Bitki biyoteknolojisi de bu alanlardan birisidir ve bu alanda kullanılan moleküler markör teknolojileri çok önemli bir biyoteknolojik araç olarak bilinmektedir. Sonuç olarak, moleküler markörler bitki biyoteknolojisi çalışmalarına çok önemli boyutlar kazandırmış, daha etkili ve hızlı bilimsel sonuçların alınmasına imkân sağlamıştır.

Faaliyetlerini takdir ile takip ettiğimiz, Yerli ve Milli tohum üretimini desteklediğimiz Dikmen Tarım Ürünlerinin Moleküler Biyoloji Laboratuvarının firmaya, İlimiz ve Ülkemiz tarımına hayırlı olmasını temenni ediyor başarılarının devamını diliyorum." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım İl Müdüründen Yeni Kurulan Seraya ZiyaretÖnceki Haber

Tarım İl Müdüründen Yeni Kurulan Seraya...

Zeytinciler Zeytinlikte BuluştuSonraki Haber

Zeytinciler Zeytinlikte Buluştu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar