CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık nedeniyle tarım alanlarında önemli sorunlar yaşandığını belirterek, acil önlem alınmaması durumunda bu sorunların ülkemizin geleceği açısından ciddi bir tehdide dönüşebileceğini söyledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülkemizde hububat ve bakliyat ve meyvede kuraklığın neden olduğu sorunlara dikkat çekerek, bu durumun hem gıdaya erişimde hem de içme suyunda hem de yem temininde ciddi sıkıntılara yol açabileceğini söyledi.
ÇİFTÇİ ÇOK MAĞDUR
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ekmeklik buğdayın ton başına taban fiyatını 2 bin 250 lira, makarnalık buğdayın taban fiyatını da 2 bin 450 lira olarak açıkladığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taban fiyatın maliyetlerin bile altında olduğunu söyledi. Gürer, “TÜİK verilerine göre kuru tarım yapılan alanlarda dekar başına 270 kg ürün elde ediliyor. Bu yıl dekar başına 140 ila 170 kg dekar başına verim sağlanan bölgelerden öte kendi bölgem olan Niğde’de biçerdöverin giremeyeceği kadar kuraklık etkisiyle yok olan buğday alanları var. Çiftçi çok mağdur durumda; 3 bin 100 liraya buğday tohumu alıp kuraklık nedeniyle hasat yapamayacak çiftçiler var” şeklinde konuştu.
KURAKLIK MAĞDURİYETİ
2020 yılının Aralık ayında metrekareye 44 mililitre yağmur düştüğünü, Türkiye ortalamasının ise metrekareye 78 mililitre olduğunu anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yağışın bu kadar az olmasının özellikle kuru tarım yapılan alanlarda tarımsal kuraklığın ciddi mağduriyet oluşturduğunu belirtti. Buğdayın tonunu 3100 TL’ye alıp eken çiftçi, ürün yetişmediği için tarlaya biçerdöver sokamadan sürmek zorunda kalıyor. Ürün kaybı saman kaybını tetikliyor. Önümüzdeki süreçte saman temini zorlaşacak ve bunun neticesinde buğdaydan sonra ithal saman getirmek zorunda da kalınabilir” diye konuştu.
FAİZLER SİLİNMELİ
Çiftçilerin kuraklık nedeniyle sorunlarının arttığını; tarla kirası,ilaç, gübre, mazot, tohum, sulama suyunda kullanılan elektrik bedeli gibi girdi maliyetlerine rağmen hasat yapamayacak olmasının önemli ölçüde çiftçileri olumsuz etkilediğini belirten Gürer, “Bu ortamda çiftçilere tohum ve hibe desteği sağlanmasından öte borçlarının ertelenmesi de yetmez, faizleri de silinmelidir” diye konuştu.
ÜRÜN KAYBI FARKLI RAKAMLAR
TMO Genel Müdürü’nün bir ay önce bir TV programında 1 kuraklık nedeniyle 1 milyon tona yakın ürün kaybının yaşanabileceği yönünde açıklama yaptığını belirten Gürer, uzmanların öngörüsüne göre ürün kaybının 3 milyon ton olabileceğini, alanlardaki bugünkü duruma göre ise kaybın 5 milyon tonu bulabileceği tahmin edildiğini vurguladı.
İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL
Bu durumda ithalata yönelineceğine dikkat çeken Gürer, “Ancak Rusya ve Fransa’da buğdayın ton fiyatı yerinde 2 bin 500 lirayı geçti. Ülkemizde arpaya 1750 lira taban fiyatı verilirken borsada 2500 lira olarak işlem görüyor. Bu konuda yetkililer ‘2-3 kamyonluk olay’ diye savunma yapıyor. Daha hasadın başında bu rakam oluyorsa hasat sonunda rakamın nasıl olacağının düşünün. Görülen o ki bu yıl daha çok ithalat yapmak zorunda kalacağız” dedi.
ELEKTRİK FATURALARI ŞİŞECEK
Tarımsal Kuraklık yanında meteorolojik kuraklık yaşandığını bu nedenle, göl, dere ve göletlerin su oranının düşeceğini, bağ ve bahçelere su verilemeyeceğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yeraltından elektrik ile çıkarılan kuyu suyun da seviye düşmesi ile daha derinden su çıkarılabileceğini, elektrikle su çıkarıldığında ise faturanın şişeceğini ve böylece çiftçinin tarlaya daha az su vermek zorunda kalacağını ifade etti.
CHP Milletvekili Gürer, su depolanan baraj, göl ve göletlerdeki su kaybının, içme suyunun sulama suyu olarak kullanılmasına yol açacağını bu durumunda içme suyu sıkıntısını beraberinde getireceğini vurguladı.
FIRAT’IN SUYU ORTA ANADOLU’YA GETİRİLMELİ
CHP Milletvekili Gürer, halen yer yüzünde doğal olarak çıkan suların denizlere aktığını, Fırat Nehri’nin suyunun Karacasu kokunun Kızılırmak üzerinden Orta Anadolu’ya getirilmesi için de DSİ 1998’de yaptığı projenin raftan indirilip uygulama girişimde bulunulmasının şart olduğunu belirtti.
MERCİMEK DE KURAKLIĞA YENİLDİ
Mercimekte de kuraklık nedeniyle durumun vahim olduğunu anlatan Gürer, TMO’nun yeşil mercimeğin ton başına taban fiyatını 4 bin 250 lira kırmızı merceğin ise 5 bin lira olarak belirlediğini hatırlattı ve “Avrupa’da yeşil mercimek 7 bin lira. Yurtdışından gelecek kırmızı mercimek ise buradaki taban fiyattan yüksek olacak. Borsada kırmızı mercimek 6 bin liradan işlem görüyor. Mercimek çorbası da fakirin aşı olmaktan çıkıyor” diye konuştu.
Gürer, geçtiğimiz yıl kırmızı mercimek ürettiğimizden fazla ithal ettiğimizi hatırlatarak, “Anavatanı Anadolu olan mercimekte de kuraklık nedeniyle tehlike çanları çalıyor” dedi.
ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MAĞDUR
Kuraklıktan etkilenen 22 ildeki bölgelerin afet bölgesi ilan edilerek kayıpların karşılığının devlet tarafından ödenmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, “Genel olarak baktığımızda çifti ürününü değerinde satamazken, girdi maliyetlerindeki yüksek artış ve aracı sistemi nedeniyle tüketici de pahalıya ürün almak zorunda kalıyor. Kuraklık nedeniyle fiyatlar daha da artacak. Yurtdışından ürün getirmek de pahalı olacak. Kuraklığa karşı mücadelede bölgesel olarak ürün kayıplarının oluşmaması için çiftçilerin desteklenmesi şart” diye konuştu.
ÜRÜN DESENİ ÇIKARILMALI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1 kg domatesin yetişebilmesi için 184 litre su tüketildiğine dikkat çekerek, ürünlerin ürün deseni çıkartılarak susuz bölgelerde çok su tüketen ürünler yetiştirilmesin. Suyu daha az tüketen ürün deseni belirlenip gelecek kurgulansın” diye konuştu.
YEMDE KRİZ HAYVANCILIĞI VURABİLİR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklığın meraları da etkilediğini, buğdayda rekolte düşmesi samanda sorun yaratacağını, yemlik arpada fiyat artışının yaşanması neticesinde yem fiyatlarının artış göstereceğini ve hayvancılık maliyetlerinin de katlanacağını ifade ederek, “Gıdada zor bir yaz geçecek“ dedi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın