Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen yerel bir proje kapsamında; bölgede yetiştirilen yöresel ürünlerin değerlendirilmesi ve bu ürünlerin katma değerlerinin arttırılması amacıyla; 2020 yılında Piraziz’in Aydere mahallesinde faaliyet gösteren Demet Öztürk (Fındık Harmanı) adlı üretici bu faaliyetleri yürütmesi amacıyla makine ve ekipman desteğinde bulunuldu
Yapılan desteklemeler ile üretimde ivme kazanan ve ürettiği ürünleri yurt içinde ve hatta yurt dışında birçok noktaya sosyal medya aracılığı ile pazarlamaya başlayan üretici Öztürk memnuniyetini dile getirmek ve çalışmalarıyla ilgili bilgi vermek amacıyla İl Müdürlüğünü ziyaret etti.
İl Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar neticesinde, Giresun Isırganı Türk Patent ve Marka Kurumunun 17 Mart 2022 tarihli Resmi Bülteninde yayınlanarak 1052 tescil numarası ile tescil edilmiştir. Giresun Isırganı, tescil ettirilen 12. Coğrafi İşaretli ürün olmuştur. Tescil sonrasında kadın girişimciler ve kadın kooperatiflerimiz tarafından ‘Isırgan Otlu Erişte’ üretimine başlanmış olup, üretilen inovatif ürün oldukça yoğun talep görmeye başladı.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptığı açıklamada; “İlimizde faaliyet gösteren kadın girişimciler ve kadın kooperatiflerinin Giresun Isırganına ait Coğrafi İşaret tescilini kullanmak amacıyla İl Müdürlüğümüze başvurmaları üzerine; kullanım hakkı, başvuru sahiplerine bedelsiz olarak verilmiştir. Gelinen bu nokta, Coğrafi İşaretli ürünlerin yaygınlaştırılması ve kullanım alanlarının arttırılması bakımından son derece memnuniyet vericidir.
İlimizdeki Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatiflerinin desteklenmesine öncelik verilerek; kadın emeğinin ön plana çıkartılması, yöresel ürünlerin marka haline getirilerek ürünlere katma değer kazandırılmasına yönelik projeli çalışmalara devam edilecektir” ifadelerine yer verildi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın