FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı, sosyal açıdan kapsayıcı tarımı teşvik etmek için kırsal kesimdeki kadınlara odaklanan benzersiz bir proje başlatıyor.
Kırsal kesimdeki kadınlar, tarım ve gıda güvenliğine önemli katkılar sağlarken aynı zamanda aileleri ve evleriyle de ilgileniyorlar. Bu ağır yük genellikle görmezden geliniyor ve telafi edilmiyor.
Ek olarak, kırsal kesimdeki kadınlar mülk (arazi dahil), kredi, teknolojiler, insana yakışır istihdam, bilgi ve beceriler gibi kaynaklara erişimde engellerle karşılaşıyorlar. FAO verileri, cinsiyete dayalı eşitsizliklerin tarım sektörünün düşük performansından büyük ölçüde sorumlu olduğunu gösteriyor.
Bu sorunları ele almak için FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı, “Kimseyi Geride Bırakma: Türkiye ve Orta Asya’da Kırsal Alanda Kadının Daha Fazla Katılımı ve Güçlendirilmesiyle Ekonomik Büyüme Fırsatlarından Yararlanma ” başlıklı benzersiz bir proje başlattı.
Ekim 2021'de başlayan proje, Tacikistan, Türkiye ve Özbekistan'da kırsal kesimdeki kadınlara çiftliklerinin verimliliğini artırmak, iş ve kooperatif kurmak ve bulundukları topluluklarda yetkin değişim aktörleri olmak için önemli bilgi ve beceriler kazanmada yardımcı olmayı amaçlıyor. Proje ile aynı zamanda, politika yapıcılar ve uygulayıcıların, tarım ve gıda güvenliğinde kanıta dayalı, sosyal olarak kapsayıcı ve cinsiyete duyarlı politikalar formüle etme kapasitelerinin geliştirilmesi ve bu politikaları eyleme dönüştürmeleri amaçlanıyor. Bu, Türkiye, Tacikistan ve Özbekistan tarım bakanlıklarına en iyi uygulamaları ve politika çözümlerini birbirleriyle paylaşma fırsatı sunacak bölgesel bir platform ve ağ oluşturmaları ve buna benzer çeşitli yaklaşımlarla sağlanacak.
950 000 ABD Doları bütçeli proje, Ekim 2024'e kadar üç yıl sürecek.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın