Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) bünyesinde 2024 yılında ihracatın artıda kalmasını sağlayan tarım sektörleri, 2025 yılının ocak ayında ihracat kaybı yaşadı. EİB’den yapılan tarım ürünleri ihracatı, 2024 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 10’luk bir düşüşle 663,8 milyon dolardan 599 milyon dolara geriledi.
Gıda İhracatında Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Önde
Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki altı gıda birliği arasında son yılların ihracat lideri konumundaki Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, ocak ayında gerçekleştirdiği 123,8 milyon dolarlık ihracatla liderliğini korudu. Birlik, aynı zamanda en çok ihracat yapan ikinci birlik olma konumunu da sürdürdü.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise ocak ayında 104,5 milyon dolar döviz girdisi sağlayarak önemli bir başarıya imza attı. 2024 yılında ilk kez 1 milyar dolarlık ihracat barajını aşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2025’in ocak ayında ihracatını yüzde 3 artırarak 92 milyon dolardan 95 milyon dolara yükseltti.
Ege Tütün İhracatçıları Birliği 1 Milyar Dolar Hedefine Yaklaşıyor
2025 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefi koyan Ege Tütün İhracatçıları Birliği (ETİB), ocak ayında yüzde 35’lik artışla 84 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. ETİB’in yıllık ihracatı 969 milyon dolara ulaşarak, 1 milyar dolar hedefi doğrultusunda önemli bir adım attı.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, ocak ayında 79 milyon dolarlık ihracat yaparak sektöründeki yerini korudu. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise 36,3 milyon dolarlık ihracatla yılı karşılarken, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 14,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Eskinazi: "Bu Şartlarda Mevcudu Korumak Başarı"
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, yüksek enflasyon ve düşük döviz kuru ortamında ihracatçıların müşteri kaybı yaşamamak adına maliyetine, hatta zaman zaman zararına ihracat yaptığını belirtti. Bu koşullar altında ihracat hacmini korumanın dahi bir başarı olduğunu vurgulayan Eskinazi, "İhracatı artırmak için hâlâ şansımız var. Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için yıllık ortalama yüzde 10’luk ihracat artışı sağlamamız gerekiyor. Bunun için ihracatçıların rekabetçi bir kura ihtiyacı var. Eğer bu gerçekleşmezse ihracattaki artışlar zamanla yerini kayıplara bırakabilir ve hatta ihracat rakamları eksiye düşebilir" dedi.
Eskinazi ayrıca, ihracattaki düşüşlerin istihdama da olumsuz yansıyacağına dikkat çekerek, "Emek yoğun sektörlerde istihdamdaki düşüşü son iki yıldır gözlemliyoruz. İhracatın hedefler doğrultusunda artırılması için bir an önce gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın