Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2016 yılı Eylül ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;
Bitkisel Faaliyetler
Mera ıslah ve tahsis çalışmaları devam ediyor.
Mera Islah ve Amenajman Projesi uygulamasına başlanılan Merkez İlçesi Kuşaçması ve Yenikaraköy Köylerinde ihaleyi alan firma tarafından Ağustos ayı başında başlatılan çalışmalar Eylül ayı sonu itibariyle büyük bir oranda tamamlanmış olup Ekim ayı ortalarında tamamlanması beklenmektedir. Bu çalışmalar kapsamında mera alanlarında ihata, otlatma parseli ve diri örtü temizliği işleri yaptırılmıştır.
İlimiz Gölyaka İlçesi Sarıdere Köyü sınırları içerisindeki 74 dekar mera alanının, 100 çiftçi aile reisine tahsisi yapılmıştır.
Fındıkta külleme hastalığı hakkında bilgilendirme yapıldı.
İlimiz Merkez ve İlçe Ziraat Odası temsilcileri ile İl/İlçe Müdürlüklerimizde bitki sağlığı birimlerinde görev yapan teknik personele yönelik fındıkta külleme hastalığı ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.
2016 yılı fındık alan bazlı gelir desteği başvuruları alınmaya başlanmıştır.
Hayvancılık Faaliyetleri
Hayvan hastalıkları ile mücadele;
2016 Yılı İlimiz genelinde Sonbahar Aşılama Kampanyası dahilinde 88 köyde 21 bin 326 büyükbaş hayvana şap aşısı, 21 köyde 314 buzağıya Brusella aşısı yapılmış olup hastalıklara karşı hayvanların koruma altına alınması sağlanmıştır.
Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış ayrıca kurban bayramı öncesi pazarın yoğunluğu sebebiyle denetimler sıklaştırılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.
Kurban Bayramı süresince İlimiz genelinde 9 bin 680 adet büyükbaş, 2 bin 548 adet küçükbaş hayvan kesimi yapılmıştır.
İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 58 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.
Hayvanların tanımlanması çalışmaları;
İlimizdeki 506 adet 0-3 ay arası büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.
Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;
İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 58 büyükbaş, 1 milyon 970 bin 493 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden yurt dışına 896 ton tavukayağı ihracatı yapılmıştır.
İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 300 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 80 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.
Su Ürünleri Faaliyetleri
İlimiz genelinde 49 adet su ürünleri satış noktası denetlenmiş, 4 adet alabalık yetiştiren işletme denetimi yapılmıştır.
Nitrat izleme programı kapsamında 10 adet su numunesi alınmış olup alınan numunelerde tehlike sınırları üzerinde nitrat bulunmamıştır.
Müdürlüğümüzce, amatör olarak balıkçılık yapmak isteyen 13 kişiye Amatör Balıkçılık Belgesi, 6 adet ise gerçek kişi ruhsatı düzenlenmiştir.
Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri
368 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiş, 5 işletmeye 18 bin 548 TL idari para cezası kesilmiştir.
Eylül ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 357, yem satışı yapan işyerlerinde 11 olmak üzere toplam 368 adet denetim yapılmıştır.
Alo Gıda 174 hattına gelen 27 şikâyet incelenmiş olup, şikayetler olumlu sonuçlanmıştır.
Eylül ayı içerisinde 5 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 18 bin 548 TL idari para cezası uygulanmıştır.
139 adet gıda numunesi alınmıştır.
Gıda İhracatı için 127, izleme vb. programlar için 12 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları uygun çıkmıştır. İzleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 1 tanesinin analiz sonucu olumsuz olup, bunların dışındaki analiz sonuçları uygun çıkmıştır.
2 bin 886 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.
İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Eylül ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 2 bin 886 ton iç fındık için 127; ihraç edilen 643 ton diğer gıda maddeleri için 32; olmak üzere toplam 159 adet sertifika düzenlenmiştir.
Gıda işletmelerine 14 adet kayıt belgesi verilmiştir.
Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 14’üne işletme kayıt belgesi verilmiştir.
İlgili esnafın başvuruları üzerine 8 adet tütün/alkol satış belgesi düzenlenmiştir.
Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri
Ekonomik Yatırım Projeleri Tamamlandı;
9. ve 10. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi projesi kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan 16 projenin tamamı bitirilmiş olup, yatırımcılara toplam 7 milyon 587 bin TL hibe ödemesi yapılmıştır.
Genç çiftçilere hibe ödemelerine başlandı
Genç Çiftçi projesi kapsamında 10 çiftçiye 300 bin TL hibe ödemesi yapılmıştır.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık ve seracılık konusunda proje uygulayan genç çiftçilerin makine-ekipman, canlı hayvan alımları ve seralar yerinde incelenerek hazırlanan ödemeye esas icmaller Bakanlığa gönderilmiştir.
Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir
Eylül ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 20 adet satış, 1 adet intikal, 3 adet vasıf değişikliği, 4 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır.
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri ile ilgili işler
Yönetmelik ve Uygulama Esasları kapsamında 3 yılda bir vizelenmesi gereken Tarımsal Yayım ve Danışmanlık sertifikalarından Eylül ayında 4 adet vize işlemi gerçekleştirilmiştir.
Çiftçi Borçlarının Ertelenmesi
9 Eylül 2016 tarih ve 2016/9147 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında çeşitli afetler nedeniyle zarar gören üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi ile ilgili çiftçi başvuruları alınmaya başlanmıştır. 9 Eylül 2016 tarihinden önce meydana gelen afetlerden zarar gören çiftçilerin başvuruları 21 Ekim 2016 tarihine kadar İl ve İlçe Müdürlüklerimizde alınmaya devam edilecektir.
Tarımsal Envanter Çalışmaları Yapıldı
Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon verilerine esas teşkil etmek üzere, her hafta çiftçilerden, tohum ve gübre bayilerinden, hayvan pazarı ve sebze pazarından ürünlerin fiyatları alınıp İstatistik Bilgi Sistemine veri girişleri yapılmıştır. İlçe personelinin ibs puantajları hazırlanarak Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğüne gönderilmiştir.
Tarımsal Maliyet İşlemleri
Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verildi.
Maliyet Otomasyon Sistemi (Mosis)
2015-2016 Dönemi Maliyet Otomasyon Sistemi (MOSİS) Çalışmaları kapsamında İlimize ait çok yıllık ürünlerden fındığın anket çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. Maliyet Otomasyon Sistemi’ne veri girişleri yapılmaktadır.
Bilgi Belge İsteme
Mahkeme ve diğer kurumlardan talep edilen bilgi ve belgeler eylül ayı içerisinde gönderildi.
Bamya Projesi Tarla Günü düzenlendi.
Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması amacıyla Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ilimizde yürütülen "Düzce İlinde Yeni Bamya Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında Köprübaşıömerefendi köyünde tesis edilen bahçede yeni bamya çeşitlerinin tanıtımı için 21.09.2016 tarihinde tarla günü düzenlendi.
Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında; Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde geliştirilen; “Yalova Akköy 41”, “Yalova Kabaklı 11” ve “Marmara 1” olmak üzere 3 adet yeni bamya çeşidinin demonstrasyon çalışması ile tarla gününde çiftçilere tanıtımı yapıldı.
Elektronik Ortamda Tarımsal Yenilik ve Bilgi Paylaşımı
Tarımsal yeniliklerin elektronik ortamda paylaşımında eylül ayında Araştırma Enstitüsünden İl Müdürlüğümüze gönderilen e-postaların Müdürlüğümüze ulaştığı andan itibaren personelimize dağıtımı gerçekleştirildi.
İstatistik Veri Ağı (İVA)
Bitkisel üretim (tarla, meyve ve sebze ürünleri) ile süs bitkilerine ait 2016 yılı 2. tahmin üretim değerlendirme çalışmaları yapılarak İVA sistemine veri girişleri yapılmıştır.
Tarımsal İşletme Danışmanlığı (TİD)
Tarımsal İşletme Danışmanlığında görevlendirilen personellerin sorumlu olduğu köy ve işletmeler belirlenmiştir. Personellerin işletme ziyaretlerine başlamaları için gerekli tedbirler alınmıştır.
Yorum Yazın