Şekerbank

Dünyada Gıda Fiyatları Düşüyor, Türkiye’de Artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünyada Gıda Fiyatları Düşüyor, Türkiye’de Artıyor
CHP Edirne milletvekili Okan Gaytancıoğlu: “Dünya gıda fiyatları % 8.5 azalarak son 2 yılın en düşük seviyesine indi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne milletvekili Okan Gaytancıoğlu; "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı küresel gıda fiyatlarına baktığımız zaman, Dünya gıda fiyatlarında % 8.5’luk bir düşüş görülmektedir. Bunun temel nedeni Türkiye’nin tarım ürünlerinde ve gıdada artık kendi kendine yeterli ülke konumundan çıkarak ithalatçı bir ülke olmasıdır. Üretim yerine ithalatı teşvik eden politikalar sonucunda Dünyada tarım ürünleri ve gıda fiyatları düşmesine rağmen dövizdeki artışlar nedeniyle Türkiye’de gıda fiyatları sürekli artmaktadır."

HÜKÜMET SÜREKLİ GIDA İTHAL EDİYOR

Gaytancıoğlu hükümetin gıda ithalatına sürekli başvurduğunu belirterek; "Türkiye’nin üretebildiği gıdaları ithal etme yoluna başvurması. AKP döneminde 2002’den bu yana ithalat uygulaması çok daha fazla artmaya başladı. Çünkü tarımsal desteklemeler azaldı, çiftçi borçlandı. Çiftçimiz üretemez hale geldi.

Devlete bağlı piyasa düzenleyici kurumların birer birer satılması, üretici birliklerinin piyasa dengeleyici özelliklerinin ortadan kaldırılması gibi bütün uygulamalar üreticinin lehine olmaktan çıktı, tarımsal ürün fiyatları artmaz oldu. Örneğin buğday fiyatı son 10 yıldır neredeyse hiç artmadı, sürekli 80-90 kuruş aralığında geziniyor. Buna karşın başta mazot olmak üzere, gübre, ilaç ve tarımsal elektrik fiyatlarındaki artışlar enflasyon oranının çok üzerinde gerçekleşti."

GİRDİ MALİYETLER YÜKSEK

Gıda fiyatlarının üretimde girdi maliyetlerinden dolayı oluştuğunu belirten Okan Gaytancıoğlu; "Türk çiftçisi Dünyanın en pahalı mazotunu, en pahalı gübresini, en pahalı sulama suyunu kullanıyor. Dolayısıyla maliyetler çok yüksek olduğu için gıda fiyatları sürekli artıyor.

Üretimi planlayan politikaların olmaması da üretim azlığı nedeniyle fiyatların sürekli yükselmesine neden oluyor.

Özellikle son dönemde canlı hayvandan kırmızı ete kadar hepsi Türkiye’nin yerli olarak ürettiği ürünler olmasına karşın tonlarca ithalata başlandı. Türkiye, 4 5 milyar dolarlık gıda ihracatı yaparken, 12 13 milyar dolara yakın gıda ithalatına kaynak ayırmaya başladı. Yerli üretici yoksullaşırken, Uruguay, Arjantin ve Afrika ülkelerindeki canlı hayvan üreticileri Türkiye’den milyarlarca dolar para kazanmaya başladı. Türk lirası da değer kaybettiği için daha yüksek fiyatla tüketiciye ulaşmak zorunda kalıyor. Yakın gelecekte de bu tabloda iyileşme olmasını beklemiyorum. Çünkü Türkiye’de şu anda tarımsal üretim yapılabilecek alanların %20’si %30’u boş durumda. Üretici üretmekten, besici besicilikten soğudu." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Temizlenen Mayınlı Alanlar Tarım Ve Hayvancılığa AçıldıÖnceki Haber

Temizlenen Mayınlı Alanlar Tarım Ve Hayv...

Mısır Şeker Kuruluşlarından, Kayseri Şeker’e ZiyaretSonraki Haber

Mısır Şeker Kuruluşlarından, Kayseri Şek...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar