Adana ve Osmaniye'deki orman köylüleri, ormanlık alanlarda doğal ortamda yetişen ve ilaç sanayi başta olmak üzere kimya, boya, kozmetik gibi birçok alanda ham madde olarak kullanılan defneden geçen yıl 1 milyon 500 bin lira gelir elde etti.
Adana ve Osmaniye'deki orman köylüleri, ormanlık alanlarda doğal ortamda yetişen ve ilaç sanayi başta olmak üzere kimya, boya, kozmetik gibi birçok alanda ham madde olarak kullanılan defneden geçen yıl 1 milyon 500 bin lira gelir elde etti.
Odun dışı orman ürünlerinde önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye'de orman köylüleri, yaprakları farklı alanlarda kullanılan defneden önemli kazanç elde ediyor. Türkiye'deki defne üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını karşılayan Adana ve Osmaniye'de köylüler, defne üretimiyle geçimini sağlıyor.
Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin her geçen yıl orman varlığını artırmasının yanı sıra odun dışı orman ürünleri bakımından da zengin bir ülke olduğunu söyledi.
Odun dış orman ürünlerinin defne, kekik, biberiye, fıstık çamı, ada çayı, kestane, kuşburnu, keçiboynuzu gibi ürünlerden oluştuğunu aktaran Erol, bunlar arasında sorumluluk sahalarında en fazla defne yaprağından yararlanıldığını ifade etti.
Erol, defnenin, kışın yapraklarını dökmeyen, 6-7 metrelik, mart-nisanda sarı çiçekler açan, zeytin şeklinde sonbaharda olgunlaşan meyveleri olan, sert oval yapraklı bir ağaç olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de Ege ve Akdeniz kıyılarındaki dar bir kesimde rastlanan defne, başta ilaç sanayi olmak üzere gıda, kimya, boya ve kozmetik gibi birçok alanda ham madde olarak değerlendiriliyor. Defnenin yaprakları, meyveleri ve meyvelerinden elde edilen yağ çeşitli amaçlarla da tüketilir. Yapraklar uzunlamasına oval, sert ve tırtıklı kenarlıdır. Sarımsı yeşil renkte, baharlı hafif acı lezzette ve keskin kokuludur. Tıbbi amaç dışında kuruyemiş ve bazı yemeklere koku vermek için tüketilebiliyor."
Erol, sorumluluk sahalarında geçen yıl 2 bin 880 ton defne yaprağı üretimi yapıldığını, orman köylülerinin bu üretimden önemli bir gelir elde ettiğini söyledi.
Orman köylülerinin üretim yaptıkları miktara karşılık devlete 140 bin lira yatırdığını anlatan Erol, "Geçen yıl orman köylüleri, defneden 1 milyon 500 bin gelir elde etti. Defne, sorumluluk alanımızdaki 20 köyde vatandaşların geçim kaynağı oldu" dedi.
Erol, defneye yöre halkının ilgi gösterdiğini, böylece ormanlık alanların da korunduğunu sözlerine ekledi.
Yorum Yazın