Bolu Merkez ilçesi Yazıören köyünde dane mısır hasadı yapıldı. Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce münavebeye girerek alternatif ürün olarak çiftçilere önerilen Dane Mısır verimiyle bu yıl da üreticilerinin yüzünü güldürdü.
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet MURAT; yaptığı açıklamada; "Yaklaşık 800 dekar alanda ilimizde Dane Mısır ekilişleri yapıldı. 28 üreticimiz hasatlarını gerçekleştirerek ürünlerini yem fabrikalarına ulaştırdı. Dane mısır hasadı bitmek üzere. Mısır, gerek dane olsun gerekse silajlık münavebe için verimi oldukça tatmin edici bir ürün. münavebeye oldukça uygun. Fakat toprağı oldukça fazla yorduğu ve bir başka tabirle sömürdüğü için sürekliliği olmamalı. Toprağımızı da korumak zorundayız. Sahada mühendis arkadaşlarımız da bunun takibini yapmak suretiyle üreticilerimize yardımcı olarak gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.
Bilindiği üzere 2018 üretim yılından başlamak üzere, sağlıklı ve besin kalitesi yüksek ürün elde etmek, doğaya zarar vermemek, kimyasal maddelerin zararlarının insan, çevre ve hayvanlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerden korunmak, üretim masraflarını düşürmek amacıyla desteklemelerden yararlanmada münavebe şartı getirilmiştir. Çiftçilerimizden bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz.
Dane Mısır ilimizde uygulanan münavebede önemli bir yere sahip tahıllardan biridir. Sulu tarım alanlarında uygulanacak üçlü münavebede Patates ve Buğdaydan sonra münavebeye alacağımız Danelik Mısır ile hem ilimizde önerdiğimiz, istediğimiz üçlü münavebe sistemi başarılı bir şekilde uygulanmış olacak ve hem de hastalık ve zararlılar bu sayede azalacaktır. Üreticilerimiz elde ettikleri ürünlerini ilimizde bulunan yem fabrikalarına uygun rutubette satarak gelir elde edebileceklerdir. Dane Mısırda Pazar sorunumuz bulunmamaktadır. Yem fabrikalarımız da çok yakınımızda. Biçerdöverle hasat sonrası arta kalan sap ve parçalar ise ot toplama vb. makineler ile toplanarak bir süre kuruduktan sonra istenirse Balya da yapılarak işletmeye kazanç sağlanabilmektedir. Hasat sonrası toprak devrilerek işlenerek toprağa bu yöntemle organik madde kazandırmaktayız.
Verim olarak ülke ortalamamız 980 Kg. civarlarında olmasına rağmen ilimizdeki 3 yıldır süregelen çalışmalarda ekiliş alanı 6 dekardan 800 dekara ulaşılmış olup; 1500 Kg/da ortalaması ve üzerinde verimler alınarak gerek üreticimizi gerekse bizleri memnun etmektedir.
Ayrıca; Dane Mısır ekilişlerini yaparak toprağın fiziksel yapısını düzelttiğimiz için toprağa organik maddede kazandırmış oluyoruz. Adıyla, tadıyla, verimiyle bolu Bolu topraklarını seven Danelik Mısır bitkisi alternatif ürün sınıfından Bolu ile özdeşleşen ürün sınıfına doğru başarı ile yol almaya devam etmektedir. Üreticilerimize bereketi kazancı bol hasatlar dilerim" dedi.
Yorum Yazın