Ceviz Üreticileri Derneği, Türkiye’nin dört bir köşesindeki üye ceviz bahçelerinin 2023 hasadını, CÜD A.Ş. logosuyla marketlere taşıdı. Yerli cevizin markalaşması adına çok önemli olan bu adımla; tüketicilerin lezzetli, taze, kaliteli ve güvenilir cevizle buluşması kolaylaşacak, üreticilere de önemli bir teşvik sağlanmış olacak. Tüketiciler, bir kilogramlık nostaljik filelerle raflardaki yerini alan yerli cevizlerin üzerinde yer alan karekod sayesinde, satın aldıkları ürünlerin hangi tarihte, hangi bahçede hasat edildiğini de görebilecek.
Yerli cevizin lezzetine, tazeliğine, kalitesine ve en önemlisi de güvenilirliğine her fırsatta dikkat çeken Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) hem üreticilere hem de tüketicilere fayda sağlayacak CÜD A.Ş. logolu ürünlerini raflara taşıdı. Geçtiğimiz aylarda 2023 hasat işlemine başlayan CÜD üyeleri, donanımlı tesislerinde el değmeden ürettikleri cevizi tüketicilerle buluşturuyor. CÜD A.Ş.’nin kaliteli ürün, doğru fiyatlandırma, güçlü tanıtım ve doğru satış kanalları ile üreticiler için büyük bir teşvik olacağının altını çizen CÜD Başkanı Ömer Ergüder, tüketicilerin de artık en lezzetli, en taze, en kaliteli ve en güvenilir yerli cevizi günlük alışverişin bir parçası yapabileceklerini belirtti.
CÜD A.Ş. aracılığıyla bahçelerin gücünü birleştirerek zincir marketlerin talebini karşılamayı hedeflediklerini söyleyen Ergüder, üreticiye katma değer sağlayacak şekilde stratejik bir lojistik tasarladıklarını açıkladı. Ergüder, bu stratejiyle CÜD üyeleri tarafından üretilen cevizlerin bahçeden sofraya en kısa zamanda ulaşabilmesinin yolunu açtıklarını ifade etti.
TÜKETİCİLER ALDIKLARI CEVİZİN HANGİ BAHÇEDE YETİŞTİĞİNİ GÖREBİLECEK
Yerli cevizlin kalite ve sağlık açısından çok daha üstün olduğunu vurgulayan Ergüder, her bahçenin tek tek zincir marketlerde yer almasının çok zor olduğunu belirterek şunları söyledi: “Geçtiğimiz aylarda kurulan CÜD A.Ş., bu işin anahtarı olacak. Tüketiciler artık, ilk kez giriş yaptığımız Migros şubelerinde birer kiloluk filelerde CÜD A.Ş. logolu ürünleri satın alabilecek. En büyük amacımız, tüketicilerimizi yerli cevizle yakınlaştırmak ve talebi artırmak. Paketlerin üzerinde yer alan barkodlar aracılığıyla satın alınan cevizin hangi bahçede üretildiği de görülebiliyor. Böylece tamamen şeffaf bir tedarik zinciri oluşumuna katkı sağlamış oluyoruz. Öncelikli olarak kabuklu cevizlerimizi tüketicilerimizle buluşturuyoruz. İlerleyen yıllarda ise iç ceviz olarak da satış yapmayı planlıyoruz. Farklı zincirlerde daha büyük ölçekli paketlemeler yapmayı hedefliyoruz. Şu an için önceliğimiz elbette ki Türkiye, ancak 2024 yılı itibariyle yurtdışındaki fuarlara katılarak ürünlerimizin lezzetini ve kalitesini tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Çıktığımız bu yolculukta tüm bahçelerimizle standart kalite için profesyonel bir gıda denetim firmasıyla birlikte çalışıyoruz” dedi.
TAZE VE GÜVENLİ CEVİZLERE ULAŞMAK ARTIK ÇOK DAHA KOLAY
Dünya sıralamasına bakıldığında kişi başı ceviz tüketimi konusunda İran, Suriye ve Çin’le bilirlikte ülkemizin ilk sıralarda yer aldığını belirten Ergüder, CÜD A.Ş. sayesinde tüketicilerin, modern ziraat uygulamalarıyla üreticilik yapan işletmelerin bahçelerindeki en taze, en güvenli cevizlere ulaşmasının artık çok daha kolay olduğunu söyledi. Yerli cevizin hiçbir kimyasal işleme kalmadığının altını çizen Ergüder, özenle yetiştirilmiş cevizlerin CÜD A.Ş. imzasıyla, tüketicilerin sofralarındaki yerini almaya hazır olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz aylarda The New York Times’da özellikle ceviz tüketiminin kansere yakalanma riskini azalttığına yönelik makale yayımladığını vurgulayan Ergüder, “Uzmanların da belirttiği gibi, elbette ki hiçbir gıda, tek başına kanseri önleme konusunda etkili olmayacaktır. Ancak sağlıklı beslenme bunu sağlayabilir. Makalede yer alan bilgilere göre; sağlıklı yağlar, protein ve lif açısından zengin olan ağaç yemişlerini tüketen bireylerin başta sindirim sistemi olmak üzere çeşitli kanser türlerine yakalanma riskinin azaldığı görülüyor ve ceviz, bağırsak bakterileri tarafından kanserin büyüme, çoğalma yeteneğini azaltabilecek metabolitlere dönüştürülen ellagitannin adı verilen olağanüstü yüksek düzeyde bitki bileşikleri içeriyor. Yapılan klinik araştırmalar gösteriyor ki, günde bir avuç ceviz yemek sağlığa oldukça faydalı” diye konuştu.
“İTHAL CEVİZLE REKABET EDEBİLMEK İÇİN TEK YOL ÜRETİMDE VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK”
Sektörün ayakta kalabilmesi, bilinirliğinin artması, yerli ürünün tüketiciye daha güzel bir şekilde sunulması ve en önemlisi de ithal cevizle rekabet edebilmek için tek yolun üretimde verimliliği artırmak olduğunun altını çizen Ergüder, “Ürün kalitemizden ödün vermeden dekar başına ceviz üretimimizi artırmalı ve bunu yaparken girdi maliyetlerimizi kontrol altında tutabilmeliyiz. Her konuda üyelerimizin en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz. İnanıyoruz ki, CÜD A.Ş. yerli ceviz üreticilerinin önündeki engelleri aşmasına ve doğru adımları atmasına olanak sağlayarak, uzun dönemde üretim hacminde artış olacaktır” dedi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın