Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Kurlarda bir dalgalanma var. Döviz üzerinden saldırı var. Yani bu musibeti de pozitif bir şeye çevirmek lazım. Tarım ürünlerimizin ihracatını artıracak şekilde planlıyor, programlıyor olmamız lazım
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Aydın'da çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. Kentteki programı kapsamında İncirliova'da incir işleme tesisini gezen Pakdemirli tesis yetkililerinden bilgi aldı. Ziyarette orman vasfını yitirmiş alanlara incir ağacı dikilebilmesi için talepte bulunulması üzerine Pakdemirli konuyla ilgili çalışma yapacaklarını söyledi.
Tesis ziyareti sonrası incir sepeti örme işiyle uğraşan bir grup vatandaşla sohbet eden Pakdemirli, kamış üretimi için destek talebini olumlu karşılayarak gerekli işlemlerin yapılması için talimat verdi.
Ziraat Odalarının Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger'i makamında ziyaret etti ve valilik şeref defterini imzalayarak kurum amirlerinden Aydın hakkında bilgi aldı. Valilik ziyaretinden sonra Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Atatürk Kongre Merkezi'ne geçti. Bakan Pakdemirli, Türkiye Ziraat Odalar Birliği'nce (TZOB) organize edilen; Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, İzmir, Uşak ve Burdur'da faaliyet gösteren 87 ziraat odasının başkanı ile meclis başkanları, tarım ve orman il ve ilçe müdürlerinin hazır bulunduğu toplantıya katıldı. Toplantıda çiftçilere seslenen Pakdemirli, "Dövizin inişli, çıkışlı yükselişinden dolayı maliyetler arttı. Sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Hep birlikte kemerlerimizi sıkacağız. Kurların oturmasını bekliyoruz. Tabi ki ekonomiye bir saldırı var. Bugünler de geçecek. Biraz dişinizi sıkın" dedi.
"Döviz Baskısına Karşı Tarımsal İhracatımızı Artırmalıyız"
Dr. Bekir Pakdemirli, üretici ve tüketiciyi korumak için gerekli tüm tedbirleri aldıklarını belirterek, "döviz üzerindeki baskıya karşı tarım ürünleri ihracatımızın artırılması için planlarımızı yapmamız lazım" dedi.
Tarım Bakanlığı olarak üreticiyi güldürmek ve bunun yanında tüketiciyi de enflasyona ezdirmemek gibi iki önemli misyonları olduğuna işaret eden Bakan Pakdemirli, "Aşırı bir enflasyon olmaması lazım. İki tarafı da dengeli bir şekilde götürmeye çalışacağız. Ziraat odalarının öncülüğünde bir çalışma yapıp bu yapıyı sağlıklı bir hale getirmeliyiz."
'Tarım Ürünleri İhracatımızı Artırmalıyız'
Yerel ve ulusal piyasaları yakından takip ettiklerini kaydeden Bakan Pakdemirli, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Uluslararası piyasalardan, diğer taraflardan... Bu maliyetlerin düşürülmesi açısından ne gerekiyorsa, devletin elindeki gümrük indirimi gibi enstrümanları çiftçilerin lehine kullanacak şekilde planlıyoruz, programlıyoruz. Tabii ki kurların oturmasını beklememiz lazım. Kurlarda bir dalgalanma var. Döviz üzerinden saldırı var. Yani bu musibeti de pozitif bir şeye çevirmek lazım. Tarım ürünlerimizin ihracatını artıracak şekilde planlıyor, programlıyor olmamız lazım."
Bakan Pakdemirli, çiftçilerde ortalama yaşın 55 olduğunu, gençlerin artık güvenlik görevlisi olmayı çiftçiliğe tercih eder duruma geldiğini belirterek, yeni nesile sürdürülebilir gelir sağlanması ve tarıma angaje edilmesinin yolunun aranması gerektiğini söyledi.
Üniversiteye giriş sınavında ilk 10 bin arasına giren ve ziraat mühendisliğini tercih edenlere burs vermeyi düşündüklerini anlatan Pakdemirli, çocukların erken yaşlarda toprakla uğraşmasını önemsediklerini dile getirdi.
Bakan Pakdemirli, 2023'te tüm Türkiye'de sulamayla ilgili problemi bitirmeyi hedeflediklerini, Aydın'da balık organize sanayi bölgesi kurulması için çalışma başlatacaklarını, ayrıca Aydın'da organize sera bölgesinin de olması gerektiğini kaydetti.
'Her İnsan İçin Bir Fidan'
Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören Meteoroloji Genel Müdürlüğü'müzün AR-GE Başkan Vekili Mustafa Coşkun'a ve bütün hastalarımıza şifa dileyen Bakan Pakdemirli sözlerine şöyle devam etti:
"Adnan Menderes Üniversitesi'nde de bir dikili ağacımız var… 2023 yılına kadar hedefimiz Dünyada yaşayan her insan için bir fidan dikmek…"
Bayraktar; “Ege Bölgesi’nin tarım potansiyeli yüksek”-
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı konuşmada, bitkisel üretimin yüzde 13,7’sini, canlı hayvan değerinin yüzde 12,5’ini karşılayan bir bölgede toplantıyı yaptıklarını, Ege Bölgesi’nin gerçekten tarım potansiyeli yüksek olan ve bu potansiyeli çok iyi değerlendiren bir bölge olduğunu, çiftçinin de bu manada çok bilinçli hareket ettiğini bildirdi.
“Tarım stratejik bir sektör”-
Tarımın stratejik bir sektör olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
Yapısal sorunların getirdiği maliyetin ciddi boyutlarda olduğunu, bu sorun çözülmeden tarımda hedeflere ulaşılamayacağını, üretimin sürdürülebilir kılınamayacağına dikkati çeken Bayraktar, şunları söyledi:
“Onun dışında özellikle son kur artışıyla beraber de takdir edersiniz mazotta gübrede ilaçta yemde maliyetler arttı. Yemde biz istedik hükümetimiz KDV indirimi desteği verdi ama bu maalesef üreticiye yansımadı. Yemde desteğin muhakkak surette üreticiye doğrudan ödenmesinde büyük fayda vardır. Yani bir süre sonra fabrikalar altı ay gibi bir zaman sürecinde belirli indirimler yaptılar ama sonra yem tekrar pahalandı. Kur artışıyla beraber pahalılık devam etti.
Bugünlerde tabi üreticilerimiz özellikle taban gübresi kullanacaklar. Ekim sezonu başlıyor. Burada fevkalade artan gübre fiyatlarına üreticilerimiz muhakkak suretle destek istiyorlar.”
“Yıllardır takip ettiğimiz ecrimisil sorunu çözüldü”-
Bizim uzun yıllardır takip ettiğimiz ecrimisilde kaynak bulunmasının önemli olduğunu belirten Bayraktar, “üreticilerimiz tabi üretim yapmalarına rağmen ÇKS’ye kayıtlı olmadıkları için prim desteklerinden yararlanamıyorlar. Mazot, gübre desteğinden yararlanamıyorlar. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne mal veremiyorlar, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanamıyorlar. Çoğu küçük çiftçilerimiz. Konuyu Başbakanlığı döneminde Binali Yıldırım’a intikal ettirdim, kendilerinin talimatıyla konu çözüldü. Yılan hikayesine dönen bu mesele çözülmüş oldu” dedi.
Artık ithalatın imkansız hale geldiğini, bu kur artışlarından sonra dünyanın her yerinden çok rahat buğday bulurum deme şansı kalmadığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Buğdayın ithal maliyeti 88 kuruştu bugün geldiğimiz noktada 1 lira 36 kuruş. Mısırın 86 kuruştu bugün 1 lira 33 kuruş. Ayçiçeği eskiden 2 liraya mal ediyorduk bugün 3 lira 8 kuruş civarında maliyeti var. Pamuğu 7 liradan ithal ediyorduk bugün geldiğimiz noktada 12-13 lira civarında ithal maliyeti var. İthal maliyeti arttıkça içerideki piyasa biraz hareketlenecek. Çiftçimiz bu girdi artışları karşısında ürünlerini değerlendirerek biraz rahatlayacak. Bu gerçeği kabul etmemiz lazım. Asıl mesele biz artık daha fazla üretmek zorundayız. Üretime odaklanmak zorundayız. Ülkenin ithalat şansı kalmadı. Çiftçimizi tarlada tutacağız, çiftçimize daha fazla destek vereceğiz. İnşallah Tarım Bakanımız da buna kaynak bulacak. Büyük bir çabası var. İnşallah hep beraber çalışacağız. Çünkü bunu şunun için yapacağız. Bölgemizde, bu coğrafyada komşularımızın başına gelen hadiseler, bizim başımıza gelse bizi mülteci olarak kabul edebilecek bir ülke var mı yok. Bizi besleyebilecek bir toprak var mı besleyebilecek bir çiftçi var mı yok. O halde bu ülkede birbirimizin, bu ülke topraklarının ve birbirimizin kıymetini çok iyi bilmek zorundayız. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza ederek bu sorunların üstesinden geleceğiz. Tarımın sorunlarını da inşallah hep birlikte çözeceğiz.”
Tarım ve Orman Bakanı Genel Müdürleriyle Adeta Çıkarma Yaptı
Bakan Pakdemirli basına kapalı olarak devam eden 6 ilden 87 oda başkanının katıldığı toplantıda bölgedeki tarımsal faaliyetler ve yaşanılan sorunlar hakkında bilgi aldı. Soruların tek tek ve anında cevaplandığı toplantıda üst düzey yöneticiler sorun ve talepleri not ettiler. Toplantıya Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Ege Bölge toplantısına Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Aydın Milletvekilleri, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Tarım Bakanlığı Genel Müdürleri, Kurum, Daire Başkanları, Ziraat Odası Başkan ve Meclis Başkanları, Meclis Üyeleri, çiftçiler katıldı.
Yorum Yazın