CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Yeni bir gıda krizi daha yaklaşıyor. Buğday olmazsa ekmek de olmaz. Gübresiz ekimi önleyin, çiftçiye gübre tedarik edip destek verin"
Çukurova'da buğdayda yeni ekim sezonu hayli sorunlu başladı. Tarlalarında buğday eken çiftçilerle bir araya gelen CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, sorunları dinleyip üreticilerle görüş alışverişinde bulundu. ÜRE gübrenin fiyatı son bir yılda yüzde 500 arttığı için gübre atmadan buğday tohumu eken çiftçiler, iktidara tepki gösterdi. Milletvekili Barut'a sorunlarını anlatan çiftçiler, "Bu sene kimse ekmek bulamayacak" dedi. Gübresiz ekim nedeniyle buğday verimi ve kalitesinde çok ciddi kayıp olacağına dikkat çeken Ayhan Barut ise, "Yeni bir gıda krizi daha yaklaşıyor. Buğday olmazsa ekmek de olmaz. Gübresiz ekimi önleyin, çiftçiye gübre tedarik edip destek verin" diye konuştu.
"BU MALİYETLERİ KARŞILAYAMAM"
Adana'nın Yüreğir İlçesi'ne bağlı Denizkuyusu Köyü'nde üreticilik yapan Mehmet Karaca, şunları söyledi:
"Bu sene zorlukla olsa da buğday tohumu aldık ama gübre alamıyoruz fiyat çok arttığı için. Mecburen gübre kullanmadan ekim yapacağız. Bu da rekolteyi etkileyecek. Dönüme 500-600 kilogram ürün aldığımız yerde verim dönüme 250-300 kilograma kadar düşecek. Sayın Cumhurbaşkanım, sayın Tarım Bakanım bu sene rezil olduk. Gübrede indirim bekliyoruz, maliyetimizi düşürün yeter. Tarlamıza gübre atamıyoruz. Ekmeğe muhtaç olacağız bu sene. Vatandaşlar da her şeye hazırlıklı olsun. Dönüme 100 kilogram gübre kullanıyoruz. Maliyet 900 lira demek. 250-300 dönüm tarla ekiyoruz. Ortalama 250 bin lira masraf olacak. Bu maliyeti kaldıramam. Eskiden gübreyi borçla alabiliyorduk, bu sene gübreci peşin olmadan gübre vermiyor. Tarım Kredi Kooperatifine de borcumuz olduğu için oradan gübre alamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Allah yardımcımız olsun."
"GÜBRE FİYATLARINA ÇARE BULUN"
Karataş İlçesi'ne bağlı Oymaklı Köyü'nde çiftçilik yapan Hacı Bayram Sürmeli ise, "Tahıl ürünleri üretiyorum, pamuk ve sebze ekiyoruz ama maliyetler çok yükseldi. Buğday ekiyoruz şimdi ama gübre atamıyoruz. Tohum da gübre de pahalı. Gübre olmuş 9 lira. Bu fiyattan gübre alıp ne kazanacağız? Mecburen gübresiz ekim yapacağız. Acilen gübre fiyatlarına çözüm bulunmasını istiyoruz" dedi.
"GIDA GÜVENLİĞİ RİSK ALTINDA"
Karataş Ovası'nda gübresiz buğday ekimi yapan çiftçilerle buluşan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçilerin sorunlarını dinledi. Buğday üreticisinin de çok zorlandığını aktaran Barut, şunları vurguladı:
"Çukurova'da buğday ekim sezonu başladı ama üretici çok zorlanıyor. Tarımsal üretim maliyetlerinde çok fahiş artış var. Şu anda üretici gübre alamıyor, gübresiz ekim yapıyor. Bu çok tehlikeli. Ülkemizin gıda güvenliği için riskli bir durum. Türkiye'de yıllık 5.5 milyon ton gübre kullanılıyor. Çiftçi verim ve kaliteli ürün yetiştirmek için gübre kullanıyor. Ama gübre fiyatları aşırı arttığı için çiftçi kullanamazsa verimde ve kalitede çok ciddi kayıp olacak. Bundan üretici gibi tüketici de olumsuz etkilenecek. Geçen sezon buğdayı tonunu 2 bin 250 liradan satan çiftçimizin yeni sezonda üretim maliyeti şimdiden 4.5 liraya çıktı, yani ton maliyeti şimdiden 4 bin 500 liraya çıktı. Çiftçinin minimum 5 lira ve üzerinde bir fiyata satmalı ki maliyetini kurtarsın ama böyle bir durum yok."
"YILDA YÜZDE 500, AYDA YÜZDE 30 ARTIŞ VAR"
Gübredeki fahiş fiyat artışını ÜRE gübre örneğini vererek anlatan Ayhan Barut, şöyle konuştu:
"ÜRE gübrenin 2020 yılı Haziran ayında tonu 1800 liraydı, 2021 Haziran ayında 4100 lira oldu. Bugün ise ÜRE gübrenin fiyatı 9100 lira oldu. Üretici bu fiyatlarla gübre alıp kullanamaz. Çünkü gübre fiyatı yüzde 500 arttı, ayda yüzde 30 gübre fiyatı zamlandı. Üretici için gübrede de acil çözüm bulunması gerekiyor. Üreticiye gübrede sübvanse lazım. Hasat vadeli üreticinin gübresi tedarik edilmeli. İktidara sesleniyoruz. Gübrede fiyatları düşürün, yarı yarıya destekleyin. Tarım Kredi Kooperatifi başta olmak üzere tüm kurumlar seferber edin, bu yangını söndürün. Aksi takdirde çiftçi ürettiğinden kazanamayacak, tüketici de perişan olacak."
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın