Adıyaman Besni İlçesi Milli Eğitim İl Müdürlüğü Konferans Salonunda Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsünün İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projesi kapsamında; Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından "Meyve Yetiştiriciliğinde Organik Tarım"konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan, Adıyaman Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdürü A. Türker Yener, Besni İlçe Müdürü Mehmet Kösekul, GAP İdaresi Adıyaman İl Temsilcisi, Besni Badem Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Ali Sağ ve bölge çiftçileri katıldı.
İl Müdürü Adil Alan, yaptığı açılış konuşmasında "Türkiye genelinde 352.000 dekar badem bahçesi bulunduğunu düşünürsek, bunun yaklaşık yüzde 17'si Adıyaman'dadır. Bundan sonraki süreçte inşallah Adıyaman Türkiye'nin meyve deposu olacaktır. Biz Adıyaman olarak ülkemizin badem ihtiyacının tamamını karşılamaya hazırız. Desteklerle beraber aynı zamanda pazarlama ile ilgili sorunları da çözmüş olduk. Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğü Birlik A.Ş. tarafından 10 milyon TL ye Kahta Organize Sanayi Bölgesinde kurulan badem işleme ve fıstık kavlatma tesisi ile beraber bundan sonraki süreçte çiftçilerimiz pazarlamada hiç bir sorun yaşamayacaktır" dedi.
30 kişinin katıldığı ve Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Birimi mühendislerinin sunum yaptığı bilgilendirme toplantısında; Toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, bitki, hayvan ve insan sağlığını azami derecede koruyarak, organik ürünlerin üretimini artırıp, tüm gelir gruplarının tüketebileceği, kaliteli tarımsal üretimi ve gıdayı sağlamak için, organik tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve üretilen ürünlerin kontrolünün amaç edinildiğine değinildi.
Toplantıda, organik tarımda meyve yetiştiriciliğinin önemi, bahçe tesisi, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele ve desteklemeler hakkında katılımcılara bilgi verilirken; organik tarımın üretimde kimyasal girdi kullanmadan, organik tarım yönetmeliğinin izin verdiği girdiler kullanılarak, her aşaması kontrollü ve sertifikalı bir tarımsal üretim biçimi olduğuna değinildi.
Yorum Yazın