Şekerbank

Armutlu’da Arıcılık Belgesi, Çilek Fidesi Ve Kaz Dağıtımı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Armutlu’da Arıcılık Belgesi, Çilek Fidesi Ve Kaz Dağıtımı Yapıldı
Yalova il tarım ve orman müdürlüğü tarafından Armutlu’da arıcılık belgesi, çilek fidesi ve kaz dağıtım programı düzenlendi.

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Armutlu ilçesinde Arıcılık Kursunu bitiren kursiyerlere yönelik Belge Dağıtımı, Meyveciliği Geliştirme Projesi Kapsamında Çilek Fidesi Dağıtımı ve Hayvancılık Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve İyileştirilmesi Projesi Kapsamında da Kaz Dağıtım Programı düzenlendi.

Armutlu’da düzenlenen programa Yalova Valisi Muammer Erol, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Suat Yılmaz, İl Müdürü Suat Parıldar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan, Armutlu Kaymakamı Abdulselam Öztürk, Armutlu Belediye Başkanı Mustafa Tokat, İlçe Birim Müdürleri ile çiftçiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Suat Parıldar; “Armutlu İlçe Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Müdürlüğümüzün birlikte düzenlediği Arıcılık Kursumuz 02.03.2019-20.04.2019 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Kursumuza yoğun ilgi gösterilmiş ve 49 kişi başvurmuştur. Nektar ve flora kaynakları ile çeşitliğin yüksek olduğu İlçemizde katılımın yüksek olması üreticilerimizin farkındalığını ifade etmektedir. Bölge habitatında bulunan Kestane, Ihlamur, Kocayemiş, Karabaş ve özellikle de Püren bitkileri nektar kaynaklarının en başında gelmektedir.

Burada Püren başlığını biraz açmak gerekirse; bölgemiz Mecidiye, Hayriye ve Fıstıklı sahalarında iki ayrı çiçeklenme dönemine sahip püren bitkileri mevcuttur. Bu bitkilerin nektarlarından sağlanan balın diyastas ve prolin değerlerinin diğer balların ortalama değerlerinden yüksek olması bölgemizden istihsal olunan balların kalite ve nesafetini ortaya koymaktadır.

Bu spesifik bilgiler yanında kursiyerlerimize yetiştiricilikle ilgili tüm teorik ve uygulamalar detaylıca anlatılmıştır. Kurs sonunda yapılan sınavlarda toplam 35 kursiyerimiz belge almaya hak kazanmıştır. Kursiyerlerden teorik ve uygulamalı çalışmalar ile yapılan sınavda derece yapan ilk üç kursiyerimiz belirlenmiş olup, bu arkadaşlarımız çeyrek altınla ödüllendirileceklerdir.

İlçemizdeki bu kursumuza katkı sunan, ilgi ve alakalarını esirgemeyen başta İlçe Kaymakamımız olmak üzere kursiyerlerimize her türlü lojistik desteği sağlayan İlçe Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlüklerimize, kursiyerlerimize hediyeler ve arıcı malzemeleri göndererek onları üretime özendiren ANAVARZA Bal Şirketine huzurlarınızda ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.

Ayrıca; Kursiyerlerimizden burada öğrendikleri teorik bilgilerini en kısa sürede saha da üretime dönüştürmelerini ve bölgede bir model olmalarını istiyor ve bekliyorum.

12 ÇİFTÇİYE 60.000 ÇİLEK FİDESİ

Yine burada dağıtımını yapacağımız Çilek Üretimini Yaygınlaştırma Projemiz kapsamında İl Özel İdaremizin desteği ile 2017 yılında 16 çiftçimize 11 dekar (61.932 TL destek sağlanmıştır.), 2018 yılında 20 çiftçimize 20 dekar (108.800 TL destek sağlanmıştır.)çilek bahçesi tesis edilmiştir. Armutlu İlçemizde son iki yılda Mecidiye, Selimiye ve Hayriye köylerinde toplam 19 dekar alanda 24 çiftçimize çilek bahçeleri tesis edilmiştir. Bugün dağıtacağımız fideler ile Armutlu İlçemiz köylerinde toplam çilek alanı 25 dekara çıkacaktır.

2019 yılında 40 dekar için 144.000 TL ödenek talebimiz İl Özel İdaresi tarafından onaylanmıştır. Bu kapsamda ilkbahar dönemi başvuruları alınıp değerlendirilerek 12 çiftçimizin 12 dekar alanda 60.000 adet çilek fidesi dikilmesi uygun görülmüştür. 12 çiftçimizin 6’sı Armutlu İlçemizden başvuru yapmış olup 6 dekar alanda toplam 30.000 adet çilek fidesi dikimi uygun görülmüştür.

KAZ İLE KAZAN

Yine Yalova İlinde Hayvancılık Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve İyileştirilmesi projemiz kapsamında Armutlu İlçemizde “Kaz ile Kazan” sloganıyla hazırlanan “Kaz Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” ile birazdan 6 yetiştiricimize her birine 20 erkek 80 dişi 100 ‘ er adet olmak üzere toplamda 120 erkek 480 dişi olarak ilk aşıları yapılmış Linda cinsi 600 kaz dağıtacağız. Toplam 195.700 TL bütçesi olan bu projenin 45 000 TL.si (%23) İl Özel İdare tarafından kaz yavrusu ve yemleri olarak karşılanmıştır. Geri kalan kümes ve ekipmanları yetiştiriciler tarafından karşılanacaktır.

Proje uygulanacak 6 yetiştiriciden ikisi Fıstıklı Köyünde kendi işletmelerinde diğer dört yetiştirici Mecideye Köyünde Birlikte Üretim Modeliyle tek işletmede kazları yetiştirecektir. Üç haftalık işletmeye teslim edilen kaz yavruları tanesi 35-40 TL iken bir yıl besleme sonrası ortalama 5-6 kg olarak canlı 110-150 TL. ye satılabilmektedir. Arazide otlayarak beslenen hayvanlar için getirisi yüksektir. Proje ile işletme başına yıllık 10-15 bin TL gelir elde edilmesi tahmin edilmektedir.

Bu proje ile Yalova’da alternatif yetiştiricilik modellerinin uygulanması, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliğinin dışında da gelir getirici yetiştiricilik modellerinin olduğunun gösterilmesi ile birlikte çiftçilerin ekonomik kazançlarının artırılması ve istihdama katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Farklı bir yetiştiricilik kolu alarak kaz yetiştiriciliği ülkemizde çok fazla bilinmemekle birlikte dünyada pek çok ülkede önemli bir yer tutmaktadır. Bu projeyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılamayan orman köylerimizde çiftçilerin fazla emek ve masraf gerektirmeyen alternatif bir yetiştiricilik modeli uygulanacaktır. Bu sayede dar gelirli çiftçilerin gelir getirici faaliyetleri çeşitlendirerek gelirlerin arttırılması ve küçük aile işletmelerinde atıl durumdaki işgüçlerin değerlendirilmesi için örnek alternatif işletme kurulmuş olacaktır.

“Kazlar iyi otlatılabilen hayvanlardır.” Bu sayede yem giderlerinden % 30 tasarruf sağlanabilmektedir. “Kazlar yabancı ot mücadelesinde kullanılabilmektedir.” Kazlar, genç yabani otları tanıyarak, esas bitkilere zarar vermeden yerler. Böylece kazlar tarımsal ilaç kullanmadan endüstriyel bitkilerin yabancı ot mücadelesinde tarlalarda kullanılabilirler. “Kazlar üretim giderleri yönünden diğer kanatlılara göre daha ekonomiktirler.” Yetiştirilmeleri ve bakımları diğer kanatlılara göre kolay ve masrafsızdır. Hastalıklara dayanıklı oluşları sayesinde ilaç masrafları ve ölüm oranın düşüktür. “Kazlar genelde açık alanda yetiştirilirler.” “Kaz eti lezzetlidir.”

Bugün burada dağıtımını yapacağımız Arıcılık Katılım Belgelerinin ve Çilek Fideleri ile Kazlarımızın yetiştiricilerimize hayırlı olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Armutlu Kaymakamı Abdulselam Öztürk de yaptığı konuşmada; “Ülkemiz tam bir tarım kenti, Yalova ve güzide ilçemiz Armutlu’da bu zenginliğe sahip bir ilçemiz. İl Müdürlüğümüzün ve İl Özel İdaremizin İlçemiz tarımını geliştirmeye yönelik projeleri bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Kaymakamlık olarak biz de çiftçilerimize her türlü desteği vermeye hazırız. Bize gelin ve pen şu projeyi yapmak istiyorum diyin. Elimizden gelen desteği göstereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

Konuşmaların ardından Sayın Valimiz Muammer Erol, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Suat Yıldız ve alanda bulunan protokol görevlileri tarafından arıcık kursunu bitiren kursiyerlere belgeleri takdim edildi. Kursta ilk üçe giren kursiyerlere de belgelerinin yanında çeyrek altın verildi. Arıcılık Belge dağıtımının ardından çiftçilere Meyveciliği Geliştirme Projesi Kapsamında Çilek Fidesi ve Hayvancılık Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve İyileştirilmesi Projesi kapsamında da Kaz dağıtıldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yeme gelen zam, üreticileri kesime yönlendiriyorÖnceki Haber

Yeme gelen zam, üreticileri kesime yönle...

Ramazan Ayı Yaklaşırken Gıda Denetimleri SıklaştırıldıSonraki Haber

Ramazan Ayı Yaklaşırken Gıda Denetimleri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar