© Tarım Pusulası 2021

Yüksek Rakımda Yüksek Verimli Buğday Ekilişi

Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinasyonunda, yüksek rakımlı tarım arazilerinde "Yüksek Verimli Buğday Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında ekiliş yapıldı.

Palandöken İlçe Müdürlüğü sorumluluğunda ve Marmara Tohum Geliştirme A.Ş ortaklığıyla hazırlanan proje; 2014-2016 üretim sezonunu kapsayacak şekilde yürütülmektedir.

Projenin ilk aşamasında İlçe Müdürlüğünce, bölge üreticilerine yüksek verimli buğday çeşitlerinin ekiminin tanımlanması ve bu proje kapsamında kurulacak demonstrasyonlarda başarılı sonuç için uygun noktalar ve liyakatli üreticiler belirlenmiştir. Teknik personel tarafından yerinde incelemeler yapılmış, zaman zaman teorik ve pratik destekler sağlanmıştır.

Projede, yaygınlaştırılması ve tanıtılması amaçlanan Syrena Odeska (Kılçıklı-Ukrayna) ve Nota (Kılçıksız-Rus) buğday çeşitlerinin ekimi yapılmıştır. Syrena Odeska yüksek verimli ve yüksek kaliteli kırmızı sert buğday olmakla beraber 85-95 cm boya sahiptir. Nota ise kılçıksız, yüksek verimli ve yüksek kaliteli kırmızı sert buğday olmakla beraber 87-93 cm boya sahiptir. Bu kapsamda projenin ilk yılı 2015 güzlük ekiliş sezonuyla faaliyetlere başlanmış ve daha önceden belirlenmiş 10 üreticiyle demonstrasyonlar kurulmuştur. Projenin ilk yılında, beklentiler doğrultusunda 400-550 kg arası verim sağlanmıştır.

Projenin ikinci uygulama yılı olan 2016'da güzlük ekilişler hali hazırda yapılmış olup, toplam 8 mahallede 10'ar dekarlık alanlarla proje sürdürülmektedir. Hasat döneminin hemen öncesinde incelemelerde bulunan İlçe Müdürlüğü teknik ekipleri ve beraberindeki üreticiler, üründeki verim ve kalite farkını yerinde gördü. Bölge için yeni ve yüksek verimli olan buğday çeşitleri üreticilerden tam not aldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER