© Tarım Pusulası 2021

Samsun İl Tarım Müdürü Kadın Çiftçilerin Rolünü Vurguladı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kadın çiftçilerin tarımsal üretimdeki önemli rolüne dikkat çekti. Sağlam, Anadolu’nun bereketli topraklarının tarih boyunca kadın çiftçilerin emeğiyle yoğrulduğunu ve kadınların üretime büyük katkılar sağladığını ifade etti.

Sağlam, Türkiye genelinde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı 299 bin 79 kadın çiftçi olduğunu, bu sayının toplam çiftçi nüfusunun yüzde 13,4’üne tekabül ettiğini belirtti. Kadın çiftçilerin tarımsal üretimde önemli bir sigorta olduğunu vurgulayan Sağlam, "Kadın çiftçilerimizin tarımsal üretimdeki rolünü daha da güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadın elinin değdiği her alanda verimliliğin arttığını görüyoruz" dedi.

Sağlam, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kadın üreticilere bugüne kadar çeşitli alanlarda 15 milyar lira destek verildiğini belirterek, kadın girişimciliğine pozitif ayrımcılık yapıldığını söyledi. Ayrıca, 2024 yılından itibaren kadın üreticilere uygulanan tarım sigortası prim indiriminin yüzde 10’a çıkarıldığını, 40 yaş altı kadın çiftçiler için bu indirimin yüzde 15'e ulaştığını kaydetti.

Kadın girişimcilere verilen hibe ve desteklerde pozitif ayrımcılık yapıldığını belirten Sağlam, "Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi amacıyla birçok proje yürütülüyor ve kadınlarımızın başarı hikayeleri bizlere ilham veriyor. Kırsal kalkınma projelerimizde kadın üreticilerimize öncelik tanıyoruz" dedi.

Sağlam, açıklamasında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kadın çiftçilere yönelik eğitim programlarına da dikkat çekti. Son 10 yılda 20 bine yakın kadın çiftçiye eğitim verildiğini ifade eden Sağlam, bu eğitimlerin su verimliliği, mesleki beceriler ve ekonomik hayata katılım gibi konuları içerdiğini belirtti.

Sağlam, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü vesilesiyle tüm kadın çiftçilerin gününü kutlayarak, "Türkiye Yüzyılı'nın inşasında alın teri döken tüm kadın çiftçilerimize minnettarız" ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER