© Tarım Pusulası 2021

Sakız Bahçeleri Kuruluyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen "Itri- Tıbbı, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi" projesi kapsamında Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile Muğla'da ilk defa sakız bahçeleri tesis edildi.

Damla sakızı üretimi için erkek sakız ağaçları aşılanmış sakız çöğürlerinden ve çelikten üretilmiş erkek sakız fidanlarından kurulan bahçeler Muğla Ula ilçesi Esentepe mahallesinde 1 dekar, Datça ilçesi Yazı Mahallesinde 1 dekar, Marmaris merkez de 2 dekar ve Bozburun mahallesinde de 1 dekar olmak üzere toplamda 5 dekar sakız bahçesi tesis edildi.

Bir çok kullanım alanı  bulunan damla sakızın kimyasal bileşiminin yüzde 97'sini reçine asitleri ve mastikorezenler, yüzde 1-3'ünü ise uçucu yağlar oluşturur. Naturel olarak çiğnenen damla sakızı sindirimi kolaylaştırırken, nefes açıcı etkide de bulunur. Gıda sanayinde, tıbbi ilaç yapımında,  kozmetik sanayinde,  sanat eserlerinin korunmasında kullanılan çok özel bir cilanın hazırlanması gibi birçok alanda kullanımı vardır.

Dikilen sakız ağaçlarından dört  yıldan itibaren ürün alınsa da  kayda değer damla sakızı yedi yıl sonra alınmaya başlayacaktır. Ekonomik anlamda ise  ağaçların her birinden 15 yıl sonra 500-600 gr ürün alınacak ve dekardan 30-35 kg damla sakızı üretilerek 3000-3500 avro üreticimize yeni bir kazanç kapısı olacaktır. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER