© Tarım Pusulası 2021

Patateste Çalışmalar Başladı

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünce "Tütün Tarımına Alternatif " Katma Değeri Yüksek Sebze Üretim Çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamında yazlık ve kışlık soğan çeşitleri, örtü altı salatalık, kapya biber, Yer fıstığı ile patates üretimi gibi sebzeler yer almaktadır. Bu çalışmalardan patates tarımı Bodrum İlçesi haricinde tüm ilçelerde yaygınlaştırılmıştır.

İl Müdürlüğünce bu çalışmalar öncesi yapılan tespitlerde İl genelinde patates üretiminin yok denecek düzeylerde olduğu ve birim alandan alınan ürünün de 1-3 ton/dekar aralığında olduğu gözlemlendi. Ayrıca üretimi yapılan ürünlerde istenen kalitenin yakalanamadığı ve İlin patates ihtiyacı karşılanamamaktaydı.

2012 yılında Patates üretim çalışmalarına İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Özel İdaresi bütçesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, birçok tohum üreten firmalar ile gübre üreten Ulusal firmaların katkıları ile başladı. Ayrıca Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden sağlanan tohumluklarla ve teknik destekleri ile patates üretimi İl geneline yayıldı. Bu çalışmalarda İldeki patates üretimine uygun sahalar belirlenerek üreticilerimize ücretsiz patates tohumluğu, gübre, ilaç, toprak tahlilleri ve her türlü teknik bilgi desteği sağlandı.

2012-2015 yıllarını kapsayan süreçte verim sahil bandında 5-7 ton/dekara yaylalarda ise 5-9 ton/dekara yükseldi. Bu çalışmalar neticesinde çiftçiler kazanmaya başladılar. İlin sahil bandında ve kısmen 400 metre rakımlarına kadar olan arazilerinde erkenci, orta erkenci ve son turfanda olarak patates üretmeye başladılar.

Sonuç olarak Muğla da çiftçilerin ürettiği patatesler lezzeti ve kalitesi ile halkımızın beğenisini üreticilerimizde üretmenin kazanmanın mutluluğunu yaşamaktadır. Bu çalışmaların daha ileri aşamaya taşınması için Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, İl Müdürlüğü ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığının maddi katkıları ile % 50 oranında patates tohumluğunu destekleme çalışmaları başlatılmıştır. Üreticilerin ihtiyacı olan tohumlukları patatesler onlarca çeşit içinden denemelerimizle seçilerek tespit edilmiştir. Üreticiler % 50 destekli patates tohumluğunun kilogramı 1,3 ve 0,9 TL 'den alacaklardır. Bu kapsamda İl genelinde 566 ton tohumluk ücretsiz ilaçları ile birlikte 0cak, Şubat ve Mart 2016 başında olmak üzere dağıtımları yapılacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER