© Tarım Pusulası 2021

Mevsimlik Tarım İşçileri, İşlerini Suriyelilere Kaptırdı

Kayısı hasadında çalışmak amacıyla Malatya’ya çevre illerden gelen tarım işçileri, düşük ücretle çalışan Suriyeli sığınmacıların yerlerine tercih edilmesi nedeniyle iş bulmakta zorlanıyor.

Kayısı hasadında çalışmak amacıyla Malatya’ya çevre illerden gelen tarım işçileri, düşük ücretle çalışan Suriyeli sığınmacıların yerlerine tercih edilmesi nedeniyle iş bulmakta zorlanıyor. Önceki yıllarda günlük 70 TL’ye çalışan işçiler, günümüzde zorla buldukları işlerde bile 30 TL’ye çalışmak zorunda kalıyor. 

Kasım Aydın, kayısı hasadında çalışmak amacıyla 12 yıl önce Malatya'ya gelerek yerleştiğini belirtti. Her yıl kayısı bahçelerinde günlük yevmiye karşılığında çalıştığını anlatan Aydın, "Geçen sene günlük 70 TL yevmiye ile çalışıyorduk. Bu yıl bizim yerimize Suriyeli sığınmacılar tercih ediliyor. Bahçe sahipleri 25-30 TL vererek çalıştırıyor. Dolayısıyla biz iş bulmakta zorlanıyoruz. İş bulsak bile 30 TL'den çalışıyoruz. Daha düşük ücretlerle çalıştıkları için bizi işe götürmüyorlar, Suriyelileri götürüyorlar. Geçtiğimiz yıllarda bu dönemde hiç boş kalmıyorduk" dedi. 

Ahmet Demir ise evli ve 5 çocuk babası olduğunu, ailesinin geçimini sağlamak için Malatya'ya çalışmaya geldiğini anlattı. 15 yıldır bu şekilde mevsimlik çalışmaya geldiğini ifade eden Demir, "Suriyeli mülteciler nedeniyle iş bulamıyoruz. Üreticiler kayısılarını toplatma işinde Suriyelileri çalıştırıyor. Daha düşük ücretlerle çalışıyorlar. Sadece ekmek parası kazanacak kadar kazanabiliyoruz." diye konuştu. 

35 yaşındaki Nihat Argan da 6 yıldır kayısı hasadı için kente geldiğini ifade etti. İki yıldır Suriyeli mültecilerin işlerini ellerinden aldığını savunan Argan, "6 gündür hiçbir işe gidemedik. Siftahımız yok. 8 tane çocuğum var. Nasıl geçineceğiz bilmiyorum. Ekmek parası bile kazanamıyoruz. Devlet biraz bizi düşünsün. Seçim olduğunda bizi hatırlıyorlar, sonra unutuyorlar." şeklinde konuştu. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER