© Tarım Pusulası 2021

Karpuz Demonstrasyonlarından Olumlu Sonuçlar Alındı

Kuruçay, Askeriye ve Yassıgüme köylerinde toplam 15 da. arazi üzerinde yapılan karpuz demonstrasyonlarından üreticiler çok memnun kaldı.

Fidelerin Burdur Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce temin edilen denemelerde geçen yıl Golden West, bu yıl ise Star Bus F1 çeşidi kullanıldı.

Karpuz çeşitlerinin yöre üretimine en uygun ve verimli olanının yanında üreticinin tarımsal gelirine en çok katkı sağlayacak, hastalıklara dayanıklı çeşidin belirlenmesinde
Burdur Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca gübreleme, sulama ile hastalık ve zararlılarla mücadele programları çıkarıldı.

Üreticiler karpuzun tüketiciler tarafından çok beğenildiğini, koku, tat ve aroma açısından son derece iyi sonuç verdiğini belirttiler.

Karpuz yetiştiriciliği için en uygun toprağın milli ve su tutma kapasitesi yüksek, kumlu, tınlı topraklar olduğunu, kökler narin olduğu için taban suyunun 1 m. civarında olması karpuz için ideal olduğunu belirttiler. Toprak phnın 5-6,5 civarında olduğunu, karpuzun meyvelerinin irileşme döneminde toprakta yeterli suyun bulunmasını, hasada doğru ise azalmasını ister diyerek düzenli sulamanın önemi vurgulandı. 

Üreticiler bu çeşidin yöre şartlarına çok uygun olduğunu belirten yetkililer hastalıklara dayanım açısından da yöre şartlarına uygun bir çeşit olduğunu söylediler.

Yassıgüme köyünde kuş zararına karşı yapılan korkulukların iyi sonuç vermesi, toprak yapısını iyileştirmek için leonardit kullanılması, toprak analizine dayalı uygun gübreleme yapılmasının sonuçların yanı sıra dolu zararından etkilenme, piyasa fiyatı ve ağırlık ölçüleri de gözlemlenerek yapılan değerlendirme farklı çeşitler içinde uygulanacak.


Burdur Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik personelleri yapılan demonstrasyonun Burdur üreticisine olumlu katkı sunmanın yanı sıra ekim-dikim zamanı, yeni çeşitlerin yöremiz şartlarında değerlendirilmesi yaşanacak olumsuzlukların belirlenerek, mücadelenin planlanması gibi konuları içermenin yanı sıra çiftçi alışkanlıklarının incelenmesi ve değerlendirilmesi konusunda da önemli olduğu belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER