© Tarım Pusulası 2021

İpekböceği Projesi Kapsamında Üretilen Ürünlerin Sergisi Yapıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteğiyle Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen "Hatay İli İçin Sürdürülebilir Bir Kalkınma Modeli: Kadın Çiftçiler ile İpekböceği Yetiştiriciliği ve Buna Bağlı İpek Ürünlerin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması" Projesinin sergisi Yayladağı İlçe Belediyesi toplantı salonunda yapıldı.

Sergi açılışına Yayladağı Kaymakamı Alpaslan ALTINIŞIK, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın TÜFEKÇİ, Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet KALKAN, MKÜ Yayladağı Yüksek Okul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cafer Tayer İŞLER, MKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül KARAKELLE, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa ÖZTÜRK, Yayladağı İlçe Tarım Müdürü, kurum amirleri, İl Müdürlüğü ​projeden sorumlu personelleri, sivil toplum kuruluşları, İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ve çiftçiler katıldı.

Yayladağı Kaymakamı Alpaslan ALTINIŞIK yaptığı konuşmada; Hatay ili Defne ve Yayladağı ilçelerindeki gelir seviyesi düşük olan kadın ve genç kızlara ipekböcekçiliği yetiştiriciliği ve ipeğe dayalı ürün üretimleri konularında eğitim verilerek mesleki vasıf kazandırılarak bu yolla ipekböcekçiliği sektöründe küçük aile işletmelerinde istihdam edilebilirliğini arttırarak, ipekböcekçiliğinin kırsal kalkınma temelli sürdürülebilir bir faaliyet alanı olarak desteklenmesinden memnun olduğunu belirtti.

Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın TÜFEKÇİ açılışta yaptığı konuşmada: İlimizin tarım kültürü ve ekolojik koşulları birçok ürün deseninin ilimiz bereketli coğrafyasında yetiştirilmesini sağlamaktadır. Dünya nüfusunun her geçen gün artması ve doğal liflerden yapılan tekstil ürünlerine doğru yönelme ipek ve ipek ürünlerine olan talebi arttırmakta ve dolayısıyla ipek tüketimi artmaktadır. Anadolu'da ipek denilince ilk akla gelen yerler Bursa ve Hatay'dır. İpekböcekçiliğinin sürdürülebilirliği açısından incelendiğinde Hatay ili yöresel üretim yapan ve işleyen en iyi örneklerden biridir. Hatay'da ipekçiliğin geçmişi çok eski zamanlara dayanırken son yıllarda ipekböcekçiliği üretiminde azalan bir ivme söz konusudur.

Bu nedenle ilimizde Bakanlığımız tarafından desteklenen ve il müdürlüğümüz tarafından yürütülen "İpekböceği Yetiştiriciliği ve Buna Bağlı İpek Ürünlerin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması" projesi uygulanmıştır. Proje kapsamında Hatay ili Defne ve Yayladağı ilçelerindeki gelir seviyesi düşük olan 18-65 yaş arası 54 kadın çiftçiye ipekböcekçiliği yetiştiriciliği ve ipeğe dayalı ürün üretimleri konularında eğitim verilerek mesleki vasıf kazandırılmış ve bu yolla ipekböcekçiliği sektöründe küçük aile işletmelerinde istihdam edilebilirlik arttırılmıştır.

Proje ile farklı kültürleri barındıran Hatay ilinde turistik hediyelik eşya kapsamında ipekli dokumalarda ürün çeşitliliğine gidilerek, yeni tasarımlarla oluşturulmuş tekstil ürünlerinin yaygınlaştırılması, iç ve dış piyasada tanıtımlarının yapılması ve pazarlama olanaklarının geliştirilmesi ve kırsalda yaşayan kadınlara istihdam alanı oluşturulması sağlanmıştır. Yürütülen projemiz ipekböcekçiliğinin yörede korunması, ipek ürünlerinin üretim ve tüketiminin tekrar canlandırılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlamaktadır. Projemizde refah seviyesinin yükselmesinin kırsaldan, kadından başladığı dikkate alınarak hareket edilmiştir. Kadının elinin değdiği yerde bolluk, bereket ve nezaket olduğu bilinciyle hareket edilerek gerçekleştirilen çalışmalarımızın diğer iller için bir model oluşturacağını düşünmekteyiz.  Kadınları yaşadıkları yörede üretken hale getirerek tarımsal hammaddeye bağlı yöresel ürünlerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında İlimizde yürütülmekte olan projenin ilimiz tarımına hayırlı olmasını diler Projenin ilimizde uygulanmasındaki desteklerinden dolayı Bakanlığımıza ve çalışanlarına, projenin uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Konuşmaların ardından, Gürışık ve Çabala mahallelerinde açılan ipek dokuma kursiyerlerine sertifikaları verildi. Devamında proje kapsamında oluşturulan fotoğraf ve ürün sergisinin açılışı yapılarak sergi gezildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER