© Tarım Pusulası 2021

Çal İlçesinde Nohut Çeşit Demonstrasyonu Tarla Günü Yapıldı

0

Denizli'de son yıllarda ekilen nohutta meydana gelen verim kaybı hem yemeklik nohut sektörünü hem de leblebi üreticilerini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için yapılan AR-GE çalışmaları sonucu Çal İlçesi Denizler Mahallesinde kurulan " NOHUT ÇEŞİT DEMONSTRASYONU" ile ilgili tarla günü gerçekleşmiştir.

Tarla Gününe Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin KUTLU, Çal Belediye Bşk. Fethi AKCAN, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları, Çal Ziraat Odası Bşk. Haşim A. ÇİL, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Personelleri Ramazan AKIN, Evren ATMACA, Abdullah T. KILINÇ başta olmak üzere il-ilçe müdürlüğü teknik elemanları ve üreticiler katılmıştır.

Tarla gününde açılış konuşmasını yapan Çal İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydoğan GÜRCAN “İlimiz nohut ekiliş alanlarını başta kırmızı nohut olmak üzere pek çok yerel köy populasyonu ve bazı tescilli nohut çeşitleri kaplamaktadır. Yerel çeşitler nohut üretimin sınırlayan ve halk arasında “bulut çaldı” veya “ülker vurdu ” gibi isimlerle bilinen antroknoz hastalığına karşı son derece hassastır. Bu yıl olduğu gibi hastalık epidemisinin ağır geçtiği yıllarda ve özellikle yerel çeşitlerin ekildiği bölgelerde ciddi verim kayıpları yaşanmaktadır. Böylesi yıllarda üreticilerimiz gelir kaybına uğrarken, leblebi sektörü hammadde temininde sıkıntılar yaşamakta ve ihtiyaçlarını başka bölge veya ülkelerden karşılama yoluna gitmektedir.

Nohut üretim alanlarında yaşanan bu sorunların çözümü ise arge çalışmaları ile mümkün olabilmektedir. Bakanlığımız Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda antroknoz hastalığına karşı dayanıklı, verim potansiyeli yüksek ve makineli tarıma uygun nohut çeşitleri geliştirilmiştir. Bugün düzenlemiş olduğumuz tarla günü ile geliştirilen yeni çeşitler siz üreticilerimize tanıtılmaktadır” dedi.

Nohut tarla gününde konuşan Çal Belediye Bşk. Fethi AKCAN “Kırsal ve tarımsal bir bölgede yaşıyoruz, ne sanayimiz ne de bize her hangi bir değer katacak işletmemiz yok. Bu nedenle en büyük amacımızdan biri, mevcut olan tarım sektörü ve hayvancılığı daha ileriye taşımak ve ürün çeşidini artırarak kaliteli, katma değeri yüksek ürünler üreterek, gelir düzeyini yükseltip ilçeden büyükşehirlere göçü önlemektir” dedi.

Daha sonra Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünden mühendisler AKÇA, HİSAR, AZKAN, ÇAKIR gibi yeni nohut çeşitleri hakkında bilgi verdi ve üreticilerin sorularını cevapladı. Katılımcıların demonstrasyon alanını incelemelerinin ardından tarla günü sona erdi.

Düzenlenen tarla günüyle tanıtımı yapılan Demonstrasyon; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca uygulanmakta olan Tarımsal Yayın Hizmetleri Projesi ve Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce ortaklaşa gerçekleştirilmiştir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER