© Tarım Pusulası 2021

Akhisar’da Zeytin Rekolte Tespit Komisyonu Çalışmalarına Başladı

Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü başkanlığında, zeytin sektör temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Zeytin Rekolte Tespit Komisyonu toplanarak saha çalışmalarına başladı.

Zeytin ve zeytinyağı üretim sezonuna ilişkin sağlıklı ve güvenilir verileri derlemek amacıyla; Tarım ve Orman Bakanlığı, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinatörlüğünde oluşturulan komisyonlar tarafından her yıl Eylül ayında Ülkemizde zeytin yetiştirilen tüm bölgelerde saha kontrolleri yapılarak ve zeytin-zeytinyağı işletmeleri ziyaret edilerek rekolte çalışması yürütülüyor.

Akhisar’da bu yıl ilk defa İlçe Tarım Müdürlüğü’nün başkanlık ettiği Komisyon; Akhisar Ziraat Odası, 371 Sayılı Akhisar Tarım Kredi Kooperatifi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Ticaret Borsası, S.S. 92 No’lu Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi, Manisa Celâl Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı ve UZZK temsilcilerinin katılımıyla 10 Eylül’de toplanarak rekolte tespit çalışmalarına başladı.

 Komisyonda Zeytin ve Zeytinyağı sektöründe ilçede rol alan kurum ve kuruluşların temsilcileri yer aldı. Akhisar İlçe Tarım Müdürü Ahmet Kılıç başkanlığında toplanan komisyon üyeleri, yapılacak çalışmaları görüşüp planladıktan sonra saha çalışmalarına başladı. 2024 yılı zeytin ve zeytinyağı ürünü için farklı lokasyonlarda seçilen örnek bahçelerde gözleme dayalı tespit çalışmaları yapmak suretiyle, İlçemiz genelindeki zeytin üretimini yansıtabilecek kalitede ve kanaat oluşturabilecek seviyede veriler derlenip, rekoltenin en doğru şekilde tahmin edilebilmesi amaçlanıyor.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından komisyon tarafından yapılacak değerlendirme sonucuna göre hazırlanacak rekolte tespit raporu, Bakanlığa bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne gönderilecek. Sürecin sonuçlanmasıyla birlikte, 2024 yılı zeytin ve zeytinyağı rekoltesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER