© Tarım Pusulası 2021

ABD'li firma Türkiye'de ilk ürününü üretti

0

Ergene ilçesindeki Avrupa Serbest Bölgesi'nde (ASB) yatırım yapan ABD'li bir firma, ürettiği tarım sulama sistemlerinin ilkini Diyarbakır'a gönderdi.

Firmanın Uluslararası Başkan yardımcısı Oliver Debart, ilk ürün için düzenlenen törende, ASB bünyesinde faaliyete başladıklarını ve 15 Aralık 2014 tarihinden itibaren kurulma sürecine girdiklerini belirtti.

ASB bünyesinde bulunmaktan çok memnun olduklarını, ilk sevkiyatlarını gerçekleştirdikleri için mutlu olduklarını aktaran Debart, şöyle konuştu:

"Buradaki herkes ve bütün Lindsay operasyonu için bugün çok özel bir gün. Bizim için her gün dünyanın bir yerinde fabrika açmak sıradan bir şey değil. Dünyada, 6 farklı operasyon noktaya sahibiz. ABD, Brezilya, Afrika, Avrupa, Fransa ve Türkiye'de operasyonlarımızı sürdürüyoruz. Amerika'dan sonra en büyük firmamız burada." 

Avrupa Serbest Bölge Genel Müdürü Zafer Atbakan ise ASB'de istihdam, iş hacmi ve üretimin üst seviyelerde olduğunu ifade etti. 

Türkiye'nin kalkınma modelleri içerisinde en başarılı modellerden bir tanesinin ASB olduğunu aktaran Atbakan, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla bakılırsa, ASB'de özel sektörün yapmış olduğu yatırımlar 700 milyon doları aştı. 2015 yılı sonunda ticaret hacmimiz 3 milyon doları aşacak. 140'ın üzerinde yatırımcımız var ve 14 tane de yeni açılış bekleyen yatırımcımız var. Yeni açılacak firmalarımız ile birlikte ASB'nin doluluk oranı, yüzde 95'leri aşacak. Bu yatırımların hepsinde tabii ki özel sektörün payı yüksek. 1999 yılında faaliyete başlayan serbest bölgemizde, yatırımların bugün itibarıyla yüzde 70'inin yabancı sermayeli olduğunu görüyoruz.''

Konuşmaların ardından üretilen ilk tarım sulama sisteminin bulunduğu tır, sevkiyat için Diyarbakır'a uğurlandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER