Ünver: Tarımsal Sulama Desteği Neden Tüm Çiftçilere Verilmiyor?
SiyasetCumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu, Tarım ve Orman Bakanlığı görüşmelerine katıldı.
CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerine katıldı. Burada yaptığı konuşmasında ülke tarımını ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik sorununa dikkat çeken Ünver, Bakan Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle hem tarımsal sulamaya hem de toplulaştırma sorununa ilişkin sözlü soru yöneltti.
ORTA ANADOLU ÇİFTÇİSİ ZOR DURUMDA
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada çiftçinin tarımsal girdi maliyetlerinin arttığını ifade eden Ünver, “Bunlar arasındaki en önemli kalem, bölgem Karaman’ın yanında Konya ve Orta Anadolu çiftçisini için tarımsal sulamada kullanılan elektrik maliyetidir.” dedi. Bölge çiftçisinin bu konuda bakanlık tarafından atılacak adımları beklediğini dile getiren CHP Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver; “Buralarda elektriği desteklemiyorsunuz ama 30 Mayıs 2018 tarihinde aldığınız 2018/11844 sayılı ve Resmî Gazete'de yayınlanmayan Bakanlar Kurulu kararıyla 6 ilde, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman illerinde tarımsal sulamada kullanılan elektriği destekliyorsunuz. Hem de, faturanın 2018'de yüzde 65'ini, 2019'da yüzde 55'ini, 2020'de yüzde 45'ini, 2021'de yüzde 35'ini, 2022'de yüzde 25'ini. Yani beş yıl süreyle Bakanlık bütçesinden karşılayarak destekliyorsunuz.” diye konuştu.
ORTA ANADOLU’DA NEDEN DESTEK YOK?
Bahsi geçen tarımsal sulamada kullanılan elektrik desteklerinin doğrudan dağıtım şirketlerine aktarıldığını aktaran Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Aslında çiftçiyi değil dağıtım şirketini destekliyorsunuz. Peki, bu ürünlerde bunu yapıyorsunuz da bir ayda 300 bin-500 bin ya da sezonda milyon düzeyinde elektrik faturası ödeyen, Türkiye'nin tahıl ambarı, Türk tarımının lokomotifi Karaman'da, Konya'da, suya hasret Orta Anadolu'da tarımsal elektriği neden desteklemiyorsunuz? Karaman'ın, Konya'nın çiftçisi ve dahi bu 6 il dışında kalan çiftçiler üvey evlat mı? Neden Türk çiftçilerinin tarımsal elektriğini desteklemiyorsunuz.”
TARIM’DA SAMİMİ DEĞİLSİNİZ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin "Tarım bir millî güvenlik meselesidir." Sözlerini hatırlatan Ünver; “Eğer tarım ve hayvancılığın millî güvenlik meselesi olduğu konusunda samimi olunsaydı dünyada sınırlı olan doğal kaynakları, dolayısıyla gıdayı ve gelirlerini zenginden yana, güçlü devletlerden yana aktarmaya çalışan, yoksullarla paylaşmayı istemeyen, hatta sağlıksız ve kalitesiz gıda tükettirerek yoksul nüfusun azalması için çaba sarf eden dünya tekellerinin, dünya tarımıyla birlikte ülke tarımını ve hayvancılığını oyuncak hâline getirmelerine izin verilmezdi. Meseleyi gerçekten bir millî güvenlik sorunu olarak görseydiniz tarımı, hayvancılığı, dolayısıyla gıdayı Cargill'lere, Monsanto'lara, Bayer'lere, Pioneer'lara, DuPont'lara, Unilever'lere, Barilla'lara, Kuveyli NBK Capital'lere, Philip Morris'lere, BAT'lara, İsrail, Amerikan, Fransız, İngiliz, Alman sermayesine ve diğerlerine teslim edilmesine vesile olmazdınız.” dedi.
TARIMDA YABANCILAŞMAYI KONUŞALIM
Bakan Pakdemirli’nin üretime yönelik bir takım rakamlar verdiğini fakat ihracatı yapan "sertifikalı tohum" adı altında yerelde tohumu üreten firmalar, tarımsal ve hayvansal üretimi yapan firmalar, işlenmiş gıdayı üreten firmalar, ilacı, gübreyi üreten firmaların yabancı olduğu bir ortamda bu rakamların bir anlam ifade etmediğini söyleyen Ünver; “Tarımda yabancılaşmayı konuşmadan tarım, hayvancılık ve gıdayı konuşmanın hiçbir anlamı yok. Bunları konuşuyor muyuz? Hayır. O zaman, tarıma, hayvancılığa ve gıdaya dair ne konuşursak konuşalım var olan sorunların hiçbirini çözemeyiz.” dedi.
ÜNVER’İN BAKAN PAKDEMİRLİ’YE SORDUĞU SORULAR
Karaman'da kapalı sistem sulamaya geçilmiş baraj bulunmamaktadır. Karaman'da tarımsal sulama amaçlı kullanılan İbrala, Gödet, Ayrancı ve diğer barajlarda kapalı sistem sulamaya ne zaman geçeceksiniz?
Toplulaştırma uygulanan bölgelerde yeni arazi durumu geçmişte kullanılan kanalları genellikle işlevsiz hâle getirmektedir, tarlalar ekilememektedir. Mesela, Ayrancı ilçemizde DSİ ödenek yokluğundan bu kanalların yapılamayacağını ifade etmektedir. Bu kanalları bu sene yapacak mısınız?
İlginizi Çekebilir