© Tarım Pusulası 2021

Türkiye’nin İlk Kırmızı Solucan Gübresi Çalıştayı Kartal’da Düzenlendi

Çevre konusunda yaptığı çalışmalar ve geri dönüşüm projeleriyle öne çıkan Kartal Belediyesi, Türkiye’de ilk kez Kırmızı Solucan Gübresi Çalıştayı düzenledi. Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya ev sahibi olarak Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve Kartal Belediyesi Başkan Yardımcılarının yanı sıra Türkiye’nin pek çok yerinden il ve ilçe yöneticileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, dernek temsilcileri, girişimciler, yatırımcılar ve konuya ilgi duyan vatandaşlar katıldı. 

Kırmızı Solucan Gübresi ile ilgili ilk geniş kapsamlı çalışma olan çalıştayın açılış konuşması yapan Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars; Kartal Belediyesi’nin 2013 yılında Kartal Fen Bilimleri Okulu ile birlikte Kırmızı Solucan Gübresi Üretim Projesi’ni başlattığını ve zaman içinde projeyi daha büyük ölçeğe getirmeyi hedeflediğini söyledi. Kırmızı solucan gübresinin ülke toprakları için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak adına geniş katılımlı bir çalıştay düzenlediklerini belirten Kars, solucan gübresinin kullanımının arttığını ve besinlerin değerini azaltarak toprakları kirleten kimyasal gübrelere alternatif olduğunu vurguladı. Kartal Belediyesi’nin bugüne kadar talep eden yüzlerce vatandaşa solucan ve vermikompost sistem temin ettiğini aktaran Dr. Dilek Kars, bu konuda hem birebir, hem de toplu eğitim programları düzenlediklerini hatırlattı. 1000 solucan ile başlattıkları projenin bugün 500 bin solucana ulaştığını kaydeden Kars; 156 okul, 50 site ve 50’ye yakın kurum ve kuruluşta eğitim verdiklerini söyledi. Çalıştaydaki konuşmaların ve verilen bilgilerin bir kitapta toplanacağını belirten Dr. Dilek Kars’ın ardından konuşan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan, doğanın kendisini yenilediğini belirterek, doğaya verilen zararın iklim değişikliğini tetiklediğini belirtti. Kırmızı solucan gübresinin bu anlamda doğal ve organik bir gübre olduğunu kaydeden Fidan, ülke topraklarının zenginleşmesi açısından da kırmızı solucanların çok önemli olduğunu söyledi. 

Açılış konuşmalarının ardından, ‘Kırmızı Solucan Gübresi Çalıştayı’nın ilk oturumu yapıldı. İlk konuşmacı olan Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersöz Gonca, bilimsel adı  Eisenia Fetida olan Kırmızı Kaliforniya solucanlarının fizyolojisini anlattı. Gonca’nın ardından Solucan Gübresi İşletmecileri Derneği Başkan Yardımcısı Dursun Yaz; kırmızı solucan ve kırmızı solucan gübresi üretimi, kırmızı solucan çayı (vermiçay) üretimi ile ilgili bilgi verdi. İlk oturumun son konuşmacı ise ev ve işyeri ortamında solucan gübresi yapımını anlatan Pınar Yüce oldu. İlk oturumun ardından başlayan soru cevap kısmında ise vatandaşlar konuşmacıları soru yağmuruna tuttu. 

Öğleden sonra gerçekleşen ikinci oturumda ilk konuşmacı olan Türkiye Solucan Gübresi Üreticileri Derneği Başkanı Rasim Aydın, Türkiye’de sektörün durumunu anlattı. Dünyada solucan gübresi sektörü ve Türkiye’nin yerini anlatan ikinci konuşmacı Ekosol Tarım ve Hayvancılık firmasının sahibi Burçin Karababa’nın bu sektöre giriş hikayesi dinleyicilerin ilgisini çekti. Bir anne olarak çocuğuna organik sebzeler hazırlamak için bu sektör ile tanıştığını ve devamını aktaran Karababa’nın ardından biyolog Osman Şen; solucan gübresi üretimindeki ticari uygulamaları anlattı. Oturumun son konuşmacısı ise ‘Solucan Gübresi Üretiminde Oluşabilecek Riskler ve Sorunlar’ adlı sunumuyla Ziraat Mühendisi Güler Cebbar oldu. 

“Organik gıdaya ulaşmanın yolu, organik üretim ve organik gübre” 

Çalıştayda konuşan ve göreve geldiği 2009 yılından bu yana, Anadolu yakasının % 100 Ekolojik ilk pazarını kurmak gibi birçok çevre, doğal hayatı koruma ve güvenli gıdaya yönelik projeyi hayata geçiren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz konuşmasında, çocuğuna güvenli gıda ararken sektöre giren Burcu Karababa’nın hikâyesinden etkilendiğini belirtti. Herkesin aynı tehlike ve riskin altında olduğunu kaydeden Başkan Altınok Öz, güvenilir gıdaya ulaşmanın bir yolu olduğunu, onun da organik üretim olduğunu söyledi. Ufak bir üretim ile başlayan bu çabayı toplumun bilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Altınok Öz, organik gıdanın ilk adımının da organik gübre olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından Başkan Altınok Öz, katılımcılara Kartal heykelciği takdim etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER