© Tarım Pusulası 2021

Toroslar, Bu Kez De Şifa Veren Mabet Ağacı Yetiştirdi

Toroslar Belediyesi, alternatif tarım ile ilgili AR-GE çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Belediye serasında bu kez Ülkemizde mabet ağacı olarak bilinen ve sağlığa oldukça faydalı olan Ginkgo Biloba bitkisi yetiştirildi.

Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü serasını ziyaret eden Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, yetiştirdikleri mabet ağacının yapraklarından demlenen çayı içerek, bitkinin uzmanlar tarafından araştırılan detayları ile ilgili bilgiler verdi.

İlçe genelinde çiftçileri yeni ürünler üretmeye teşvik etmek amacıyla başlattıkları  alternatif tarım ile ilgili AR-GE çalışmalarından bir tanesi olan mabet ağacının, özellikle Çin ve Japonya’da uzun yıllardır yetiştirildiğini, beyin gelişimini, kalp rahatsızlıklarını ve dolaşım sistemini desteklemesi nedeniyle kullanılmakta olduğunu söyledi.

 35-40 metre boya kadar ulaşabilen Ginkgo Biloba ağaçlarının kendine özgü özellikleri olan sıra dışa bir tür olduğunu vurgulayan Başkan Tuna, ağacın yaklaşık bin yıl yaşayabildiğinin bilgisini vererek, belediye serasında yetiştirdikleri yaklaşık 200 tane bitkiyi de ilçe genelindeki park ve yeşil alanlara dikerek, toprakla buluşturduklarını söyledi.

Mabet ağacı bitkisinin, sağlığa faydalı olduğu gibi bazı hastalıkları olan kişilerde yan etkinlerinin olduğunu ve kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Tuna; “Bu bitkinin çok farklı özellikleri var. Özellikle kalp rahatsızlıklarında, solunum ve bağışıklık sisteminde kazandırdığı faydalı değerlerden dolayı çok özel bir ağaç. Bu ağacın yaprağı kaynatılarak çay gibi demlenip, az miktarda tüketilmelidir. Sağlık anlamında şifa veren bir eczane gibidir. Şuanda parklarımızda dikimini yapıyoruz ve özellikle botanik parkımızda da yetiştireceğiz. Çok uğraş verdiğimiz bir ağaç türüydü. Trabzon, İzmir, İstanbul ve Bursa’da bulunan bu ağaç, ılıman iklim şartlarında yetişebilen özelliğe sahip bir bitkidir. Onun için bizde bunun denemesini ve araştırmasını yaptık. Kendi botanik parkımızda yetiştirmek suretiyle inşallah bitkinin bütün detaylarını ve özelliklerini etiket üzerine yazarak vatandaşlarımıza bilgi vereceğiz. Sağlığa faydalı olduğu gibi örneğin, hamilelikte ve diyabet hastası olan insanlarımızın kesinlikle kullanmaması gereken bir bitki türüdür. Belediye olarak alternatif tarımla ilgili örnekleri sürekli araştırıyoruz. Mabet ağacı da araştırmasını yaptığımız ve bölge insanımıza faydalı olabilecek  bitki türlerinden bir tanesidir. Popülaritesini her geçen gün artan Ginkgo Biloba ağacını, ilçemizdeki park ve yeşil alanlarda dikimini yaparak toprakla buluşturduk. Ektiğimiz bu ağaçların biz de bin yıl yaşamasını hedefliyoruz. Bu çalışmada emeğe geçen personel arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Atom bombasına maruz kalan Hiroşima’da sağ kalan tek bitki türünün Ginkgo Biloba ağacı olmasının da hakkında merak edilenleri daha da arttırdığını sözlerine ekleyen Başkan Hamit Tuna, yaptıkları araştırmalar sonucunda uzmanların Ginkgo Biloba’nın; bağışıklık sistemini güçlendirdiği için solunum yolu hastalıklarının pek çoğundan koruduğu, Alzheimer hastalığına iyi geldiği, astım ataklarını azalttığı ve nörolojik problemlerin önüne geçtiğini ifade ettiklerinin altını çizdi.

Ginkgo Biloba’nın sadece yapraklarından demlenen çayın içilmesi gerektiğini belirten Belediye Başkanı Hamit Tuna, aşırı dozda kullanılması halinde bir takım yan etkileri görüldüğünün altını çizerek, kontrollü bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER