Topraksız tarım yapan teknoloji
Dünyaİsrail’de düzenlenecek tarım fuarı, teknolojinin kıt kaynaklara karşı çözümlerini sunuyor. Toprak olmadan ürün yetiştirmek veya lağım suyunu içme suyuna çevirmek çözümlerden bazıları
Dünyanın en önemli tarım ve teknoloji fuarlarından biri olarak nitelenen Agritech, bu yıl 28-30 Nisan tarihleri arasında İsrail’in Tel Aviv kentinde düzenlenencek. Fuar öncesi tarımda yaşanan teknolojik ilerlemeler dünyaya sunuldu.
İsrail, oldukça küçük yüzölçümü ve kurak iklimine rağmen tarım teknolojileri konusunda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olması, ülkeyi tarım konusunda bir teknoloji devrimi gerçekleştirmeye zorlamış.
Tarım alanında büyük atılım sağlayan teknikler, yoksul Afrika ülkelerinde de uygulanıyor. LR Group gibi firmalar, özellikle gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir bir tarım ekonomisi sağlanması için daha önce İsrail’de başarıya ulaşmış olan konseptleri ihraç ediyor.
Bu teknolojilerden ‘Damla Sulama Yöntemi’ çiftçiye sağladığı imkânlarla dikkat çekiyor. Netafim firması tarafından dünyaya sunulan ve fuarda yer alacak yeni teknolojilerden biri olan ‘Damla Sulama’ yöntemini kullanan çifçiler, tarlalarını cep telefonlarından kontrol edebilecek. Akıllı telefonlara indirilen bir uygulama sayesinde tarlada her alana verilen su miktarı ölçülerek en verimli sonuçların alınması için çiftçiye yardımcı olunuyor. Teknoloji, tarladan 2 kat daha fazla ürün alınmasını ve su tüketimini büyük oranda düşmesine imkân veriyor.
Yara iyileştiren tütün
Ülkede, özellikle Kudüs Üniversitesi vasıtasıyla girişim şirketlerine büyük destek veriliyor. Yenilikçi fikirler bu şirketler tarafından ortaya atılıp tüm dünyaya pazarlanıyor. Bu şirketlerden biri de ‘İyileştiren tütün’ sloganıyla yola çıkan Collplant firması. Firma, dünyada ilk kez ticari olarak ‘insan kolajeni’ üretmeyi başamış. Özel koşullarda yetiştirilen tütün bitkileri ile üretilen insan kolajeni tek uygulamalık paketlerde satılıyor. İnsan kolajeni kitleri, vücuttaki çok büyük yaraların dahi cerrahi işleme ihtiyaç kalmadan iyileştirilmesini sağlıyor. Biyomühendislik sayesinde özel olarak insan genlerine uyumlu biçimde üretilen tütün bitkisi, bu devrimsel ürünün ortaya çıkmasını sağlıyor.
Tarlalar artık terasta
Geleceğin kentleri düşünülerek gerçekleştirilen bir diğer proje ise topraksız tarımcılık. Livingbox adlı firma, toprağa ihtiyaç olmayacak şekilde tasarlanmış bitki ekim sistemlerini satışa sunuyor. Gitgide kentleşen ve tarım alanlarının yok olduğu dünyada toprak ihtiyacı olmadan evlerde dahi bitkilerden tarım ürünü alınmasını sağlayan sistem gelecek için umut verici. Bitkilerin köklerinden gerekli mineralleri almasını sağlayan sistem sayesinde binaların terasları tarlalara çevrilebiliyor.
Lağım suyu içilebilecek
Kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan ‘Igudan’, lağım suyunu içme suyu kalitesine kadar getirebilen bir teknoloji geliştirdi. 2000 yılında faaliyete geçen tesiste, havuzlar ve organik yöntemler kullanılarak, çok aşamalı bir arıtma sistemi sayesinde lağım suyu temizleniyor.
Geri dönüşümü tamamlanan ve içme suyu kalitesine getirilen su daha sonra tarım alanlarında kullanılmak üzere ücretsiz olarak dağıtılıyor. Bu suyun içme suyu olarak kullanılmamasının sebebi ise psikolojik. Zira suyun kalitesi buna uygun. Igudan’da lağım suyundan çıkarılan katı maddeler dahi gübre olarak geri dönüşüme kazandırılıyor. Yüzde 60’ı çöl olan bir ülkede, su politikaları açısından bir örnek oluşturuyor.
İlginizi Çekebilir